Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Хората, които променят България“ – вдъхновение за всеки ден

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Даниел Пенев, Маргарита Доровска, Бистра Иванова, Ива Дойчинова и Венелин Добрев
Снимка: Здравко Петров

„Хората, които променят България“ е сборник с портрети на хора, за които не чуваме толкова често, тъй като не са депутати или министри, но всъщност са доста по-важни, защото бавно, постепенно, но упорито променят страната ни към по-добро.

Героите на книгата са 30 на брой (с това не се изчерпват способните хора у нас) - и са точно колкото са годините на прехода.

В студиото на „Нашият ден“ гостуват авторът на книгата Даниел Пенев и трима от представените в нея личности – Маргарита Доровска от музея „Дом на хумора и сатирата”, Венелин Добрев, „Успелите” и Бистра Иванова от „Мулти култи колектив”.

„И като става дума за промяна - тя не е непременно нещо радикално, напротив, понякога повратните точки идват вследствие на малки, но решителни и последователни стъпки в добрата посока. Промяната винаги започва от теб. На България не й трябват супергерои, трябват малки неща всеки ден. Понякога промяната идва с това да изметеш пред блока и да поздравиш съседите си“ – казва Венелин Добрев.

Маргарита Доровска, която е завършила куриране на съвременно изкуство в Кралския колеж по изкуствата в Лондон, е директор на Дома на хумора и сатирата в Габров. Тя оценява мащаба на промените, настъпили след 1989 г., но и дава висока оценка на направеното от предшествениците й, начело със Стефан Фъртунов, който създава и развива Дома на хумора. За нея Габрово е градът с най-вълнуваща история в България.

„Хората не си дават сметка, че понякога не е важно да създаваш алтернатива, а да работиш върху основата" – казва Доровска, разказвайки за работата си.

Бистра Иванова стои зад "Мулти култи колектив", които от 2011 организират кулинарни събития, на които се представят мигрантските общности у нас. Споделянето на храна и традиция е прекрасен начин да опознаеш другия, да надникнеш в културата му и да се поотърсиш от предубежденията си.
Бистра се занимава с каузата на чужденците от 2010 г., професионалният й път се развива от доброволец, през координатор проекти, мениджър проекти и т.н.

Във втората част на разговора събеседниците посочват своите фаворити сред останалите 30 герои на книгата.

Чуйте разговора, който вдъхва надежда, че България дава възможност за развитие на способните си млади хора и извън колцентровете в големите градове, че има добри неща, които предстои да бъдат направени за първи път, а и такива, които ще бъдат поправени към по-добро.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Професията "психолог" – необходимост или екзотика

Въпреки че в последните години има големи промени във възприемането на професията на психолога, все още доста хора смятат посещението при такъв специалист за нещо срамно, за сигнал за сериозен провал. Такива хора с лекота биха споделили, че имат проблем с жлъчката, например, но в никакъв случай – че са отишли на психолог.  Наскоро психоложка в..

публикувано на 16.06.21 в 14:58

Какво не знаем за атеросклерозата

Знаем ли всичко за атеросклерозата? Можем ли да влияем върху някои от факторите, които я причиняват? Темата коментира в “Нашият ден“ проф. Лъчезар Гроздински, председател на Националното дружество по ангиология и флебология. Председател на Комисията по ултразвукова съдова диагностика и член на управителните съвети на Българското..

обновено на 16.06.21 в 13:28

Определянето на лимити по административен начин дискриминира пациентите

Възможно ли е премахването на лимитите в болничните заведения и до какво ще доведе това? Темата коментира в “Нашият ден“ Андрей Марков ,  мениджър и администратор в здравеопазването с повече от 30 години опит. Бил е финансов и административен директор на болница “Света Екатерина“ и на Националния център по сърдечно-съдови заболявания...

публикувано на 16.06.21 в 12:29
Аркади Шарков

Премахването на лимитите в болниците е стъпка в правилната посока, но поражда въпроси

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров предложи промени в модела на здравната система. Според него трябва да отпаднат ограниченията, които НЗОК налага на болниците, а лечението на различни заболявания да бъде заплащано по-справедливо. След среща с ръководствата на Здравната каса и Лекарския съюз Кацаров обяви, че..

публикувано на 16.06.21 в 11:20
Диана Ковачева

Кампанията “Синьо лято“ на омбудсмана е в 12 града

Демографската криза и къде са децата в приоритетите на институциите? На 14 юни стартира кампанията на омбудсмана Диана Ковачева „Синьо лято“, насочена в подкрепа на детското психично здраве на подрастващите. Тя се реализира в 12 града на страната. Целта на инициативата е да подпомогне децата и техните родители да преодолеят..

публикувано на 16.06.21 в 08:51