Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започва акцията „Седмица в клетка“ срещу фермите за ценни кожи

Акцията е между 6-и и 13-и октомври

| обновено на 06.11.19 в 12:15
Снимка: сдружение КАЖИ

Десетки доброволци ще прекарат цяла седмица в клетка като форма на протест срещу фермите за ценни кожи и в подкрепа на Забрана за тяхното съществуване у нас. В градинката „Св. Климент Охридски“ – градинката до Народното събрание и срещу Софийския университет – хората последователно ще влизат един по един в клетката, ще стоят там, като се сменят денонощно. Демонстрацията се организира от сдружение КАЖИ („Кампании и активизъм за животните в индустрията“) и Гражданската инициатива за забрана добива на ценни кожи. Акцията „Седмица в клетка“ започва на 6-и ноември сутринта и ще продължи до 13-и ноември включително, 

Сега започва ежегодното убиване на норки за кожи в България. От началото на ноември всеки ден хиляди животни ще намерят смъртта си в газови камери. Почти всички животни във фермите ще бъдат убити и одрани. Животните, които се убиват във фермите, са едва на седем месеца. В природата животът им може да надхвърли десет години.

В България функционират две ферми за ценни кожи. И двете са за американски норки. Общият им обявен капацитет е близо 130 хиляди животни. Около 70% от тях ще бъдат убити за кожите им през ноември. Близо 99% от норките се отглеждат във ферма до Старозагорското село Маджерито. На фона на увеличаващия се брой забрани в Европа, у нас се увеличава броят убивани животни за кожи всяка година.

Петя Алтимирска от Гражданската инициатива и председател на сдружение КАЖИ напомня как се стигна до инициативата за Забрана добива на ценни кожи у нас и ни разказва за последните събития около кампанията, слабо отразени в медиите. На 19-и октомври хора, подкрепящи забраната на фермите за ценни кожи протестираха пред Фермата за норки до село Маджерито. На 29-и октомври започна проверка от Областна дирекция за безопасност на храните – Стара Загора (дирекция към БАБХ), която трябва да установи дали фактическия брой на животните отглеждани в тази ферма отговаря на регистрирания капацитет.

За тази проверка представители на граждански организации бяха уведомени, но не бяха допуснати във фермата, въпреки, че искането е изпратено от тях с изричното настояване за тяхно участие в проверката.
 Гражданските организации, поискали проверката са: сдружение „На Ти с природата“, сдружение КАЖИ, фондация „Дивите животни“ и „Animal Hope - Варна“. Тяхното писмено искане е изпратено на 16-и октомври до Министерството на земеделието и храните.

Резултат от тази проверка все още не е оповестен.


Очаква се да бъде насрочено заседание на Комисията по земеделието и храните в Парламента за разглеждане и гласуване на внесения в началото на септември законопроект за забрана добива на ценни кожи у нас. При разглеждане в първата Комисия (комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите), законопроектът беше подкрепен почти единодушно от всички депутати.

Внесеният законопроект предвижда забраната на фермите за кожи да влезе в сила от 1 януари 2021 г. В свое становище от този месец, Министерството на околната среда подкрепи забраната. С това то потвърждава и неблагоприятните рискове от фермите за кожи върху биоразнообразието и околната среда. Клетката пред прозорците на Парламента и всички хора, решили да останат в нея, ще напомнят на депутатите, че се чака тяхното адекватно решение.


До клетката ще има голям плакат, на който минувачите ще могат да напишат посланията си до депутатите.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да расте, без да старее

Градовете са отражение на живота, който протича в тях и на начина, по който е организиран. За хроничната липса на общ план и стратегия за бъдещето на София се говори от години. Преобладава мислене и действие на парче, което пък води до затруднена комуникация. В песимистичния сценарий градът заприличва все повече на един от злощастните си квартали –..

обновено на 19.10.20 в 13:13

Нямаме друг вариант освен модернизиране на икономиката и минаване към зелени производства

Климатичните промени е тема, която по различен начин се появява в общественото пространство, поставя въпроси, предизвиква различни реакции. М ладежката конференция „Климатичните промени и сигурността – гласът на младите за преодоляване на предизвикателствата“ започва от 19 октомври. Чрез иновативни методи за учене и комуникация участниците ще могат да..

обновено на 19.10.20 в 11:27

Ускорен преход към зелена енергия ще влоши общото икономическо състояние на страната

Енергетиката между политиката и реалността – кое кара Зелената сделка да бъде приета като пречка, а не като възможност? Ще успее ли България да реагира навреме и да извлече ползи от енергийната ситуация и да преодолее впечатлението, че Зелената сделка е нещо, наложено от Брюксел, а не възможност за развитие, и то бързо развитие? По темата енергетика и..

публикувано на 19.10.20 в 09:40

Журналистика без маски

Годишното изследване за свободата на словото в България, направено за пети пореден път през последните десет години от АЕЖ, под заглавието „Журналистиката без маски“, бе предшествано от още два документа, а именно независимото проучване на Центъра за медиен плурализъм и Доклада за върховенството на закона в ЕС. Първото изследване недвусмислено показа,..

обновено на 18.10.20 в 18:50

Какво означава името ти да бъде написано на небесата

В деня на св. евангелист Лука и на св. Злата Мъгленска –  разговар за издевателствата над Църквата по време на комунизма заедно с д-р Венцислав Каравълчев . Повод е новоизлязлата му книга „Репресивната политика на комунистическата власт срещу Православната църква в България (1944-1964)“ . В нея освен многобройните сведения за динамичните..

публикувано на 18.10.20 в 08:05