Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва акцията „Седмица в клетка“ срещу фермите за ценни кожи

Акцията е между 6-и и 13-и октомври

| обновено на 06.11.19 в 12:15
Снимка: сдружение КАЖИ

Десетки доброволци ще прекарат цяла седмица в клетка като форма на протест срещу фермите за ценни кожи и в подкрепа на Забрана за тяхното съществуване у нас. В градинката „Св. Климент Охридски“ – градинката до Народното събрание и срещу Софийския университет – хората последователно ще влизат един по един в клетката, ще стоят там, като се сменят денонощно. Демонстрацията се организира от сдружение КАЖИ („Кампании и активизъм за животните в индустрията“) и Гражданската инициатива за забрана добива на ценни кожи. Акцията „Седмица в клетка“ започва на 6-и ноември сутринта и ще продължи до 13-и ноември включително, 

Сега започва ежегодното убиване на норки за кожи в България. От началото на ноември всеки ден хиляди животни ще намерят смъртта си в газови камери. Почти всички животни във фермите ще бъдат убити и одрани. Животните, които се убиват във фермите, са едва на седем месеца. В природата животът им може да надхвърли десет години.

В България функционират две ферми за ценни кожи. И двете са за американски норки. Общият им обявен капацитет е близо 130 хиляди животни. Около 70% от тях ще бъдат убити за кожите им през ноември. Близо 99% от норките се отглеждат във ферма до Старозагорското село Маджерито. На фона на увеличаващия се брой забрани в Европа, у нас се увеличава броят убивани животни за кожи всяка година.

Петя Алтимирска от Гражданската инициатива и председател на сдружение КАЖИ напомня как се стигна до инициативата за Забрана добива на ценни кожи у нас и ни разказва за последните събития около кампанията, слабо отразени в медиите. На 19-и октомври хора, подкрепящи забраната на фермите за ценни кожи протестираха пред Фермата за норки до село Маджерито. На 29-и октомври започна проверка от Областна дирекция за безопасност на храните – Стара Загора (дирекция към БАБХ), която трябва да установи дали фактическия брой на животните отглеждани в тази ферма отговаря на регистрирания капацитет.

За тази проверка представители на граждански организации бяха уведомени, но не бяха допуснати във фермата, въпреки, че искането е изпратено от тях с изричното настояване за тяхно участие в проверката.
 Гражданските организации, поискали проверката са: сдружение „На Ти с природата“, сдружение КАЖИ, фондация „Дивите животни“ и „Animal Hope - Варна“. Тяхното писмено искане е изпратено на 16-и октомври до Министерството на земеделието и храните.

Резултат от тази проверка все още не е оповестен.


Очаква се да бъде насрочено заседание на Комисията по земеделието и храните в Парламента за разглеждане и гласуване на внесения в началото на септември законопроект за забрана добива на ценни кожи у нас. При разглеждане в първата Комисия (комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите), законопроектът беше подкрепен почти единодушно от всички депутати.

Внесеният законопроект предвижда забраната на фермите за кожи да влезе в сила от 1 януари 2021 г. В свое становище от този месец, Министерството на околната среда подкрепи забраната. С това то потвърждава и неблагоприятните рискове от фермите за кожи върху биоразнообразието и околната среда. Клетката пред прозорците на Парламента и всички хора, решили да останат в нея, ще напомнят на депутатите, че се чака тяхното адекватно решение.


До клетката ще има голям плакат, на който минувачите ще могат да напишат посланията си до депутатите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53