Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Енергийната бедност – възможни решения

БНР Новини
Снимка: Pxhere

„Трийсет и девет процента от домакинствата у нас живеят в енергийна бедност и не могат да поддържат комфорт в домовете си през зимата – по данни на Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект". - Близо половината от населението ни е в енергийна бедност.

На първо място се нареждаме по двата водещи показателя за размер или обхват на хората, които не могат да отопляват и да охлаждат домовете си комфортно през зимата или през лятото. На второ място сме по забавяния на плащането на сметките към топлофикационните и електроразпределителните дружества“.

Така изглежда статистиката на енергийната бедност у нас. Тя приема различен вид в големите градове и в малките населени места, но е навсякъде. 
В студиото на „Нашият ден“ Любомира Константинова разговаря с експерти в търсене на решения на проблема. 

"Топлофикация представлява букет от различни проблеми, следствие на лошото управление - каза Константин Павлов - новият кмет на софийския район "Лозенец". - А лошото управление води до големи загуби на енергия, пилеене на финансови ресурси и разбира се замърсяване. Към това се добавя проектът за изграждане на инсинератор - за изгаряне на отпадъци в центъра на София.

Хората, които се опитват самостоятелно да решават проблема - да слагат фотоволтаици или панели за затопляне на вода се изправят пред непреодолими административни пречки.

Наболелите проблеми с отоплението на София са много и не са решавани от години“ – обобщи Павлов и завърши философски и донякъде оптимистично, че: Всички проблеми, създадени от хората, могат да бъдат решени от хора.“

Петър Кисьов, експерт по устойчиво енергийно развитие изтъкна, че в българския контекст енергийната ефективност е свързана с поставяне на изолация и смяна на прозорците, но следващите две важни стъпки са замяна с модерни отоплителни съоръжения и внедряването на възобновяем източник, който да произвежда енергия.“

Асен Ненов от фондация „Екоцентрик“ посочи възможни решения на това как да не замърсяваме, когато сме бедни? Как да не бъдем наказани с неефективно, скъпо и замърсяващо отопление, когато не можем да си позволим да плащаме на “Топлофикация“. Той предлага домакинствата да се обединяват в т. нар. енергийни кооперативи и да изискват от властта да подпомага проекти за алтернативна енергия.

●На Петър Кисьов и "Енергийна агенция – Пловдив" им предстои финал в Европейския парламент на 21 ноември, като част от европейския акселератор за енергийни иновации, на който MOVE.BG е съорганизатор.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложението Стройко се провежда за 53-ти път

Covid кризата промени всеки аспект на живота от личните емоции до строителството и архитектурните решения. Дигитализацията ускори своя ход, а климатичната криза изисква нов подход към строителството и търсене на нови енергоспестяващи и щадящи природата решения. Всички тези тенденции ще намерят своето място на изложението Стройко, което ще се проведе за..

публикувано на 20.10.20 в 13:23
Илюстративно изображение

Предприемачески дух срещу кризата

Чували сте приказката, че е по-добре вместо да нахраним беден човек с риба един ден, да го научим да лови риба, тъй че да няма ден, в който да гладува.  Не всеки се ражда с предпримачески умения, но има начин да ги получи, стига да намери кой да му подаде ръка в точния момент.  С тази задача се занимава „Академия за стартиращи предприемачи“ (BASE)...

публикувано на 20.10.20 в 12:24

Сюжети на страха

Вероятно сами сте усетили влиянието на пандемията върху страховете си. Несигурност, недоверие, неистини – всички тези думи, започващи с „не“, станаха удивително актуални през последните месеци. Страхът ни е общ, но проявленията му са различни и индивидуални. Появи се групата на хората, които твърдо отричат наличието на вируса, и групата на..

публикувано на 20.10.20 в 12:21

НСИ: Да свържем света с данни, на които се доверяваме

За първи път 20 октомври е обявен от ООН като Световен ден на статистиката през 2010 г. Тази година преминава под мотото „Да свържем света с данни, на които се доверяваме“.  Статистиката е наука, в която се излагат общи въпроси на събирането, измерването и анализа на масови статистически (количествени или качествени) данни, изследването на..

публикувано на 20.10.20 в 10:57

Младежи и учители се обучават как да противодействат на расизма

Сдружение „Про европейска мрежа“ проведе два семинара на тема расизъм и антирасизъм. В първия семинар участваха 19 младежки лидери, предимно от ромски произход от Варна, Видин, Дупница, Пловдив, Сливен, с. Габър (Бургас), Перник, София, Русе, с. Долни Цибър, Сандански. Организиран в сътрудничество с „Постоянна ромска конференция“, семинарът обсъди..

публикувано на 20.10.20 в 08:05