Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Актьорските обувки на Бориса Сарафова

БНР Новини
Бориса Сарафова
Снимка: Таня Димова

Бойна натура, с вечна усмивка на лицето, дяволско спокойствие и желание да вкара всички в своята комедия. Сваля цялото ежедневие малко преди да се качи на сцената, а обувките ѝ, цветни и различни, винаги са актьорски. Такава е Бориса Сарафова в театъра, в живота, а и в ефира на „Време и половина“.

Бориса е от лигата на „Младите в изкуството“. От името ѝ се разбира, че борбата е вечна и ще бъде такава, при това винаги за добро. Завършила е НАТФИЗ в класа на Стефан Данаилов, а сега е в трупата на Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ в Плевен, родният ѝ град. 

От януари Плевенският театър ще гостува всеки месец в „Сълза и смях“ и зрителите ще могат да видят Бориса, обута в някои от всичките ѝ актьорски обувки. Преди това публиката може да се наслади на играта ѝ и в „Апарт“ – документалния спектакъл на режисьора Илко Ганев, който ни среща с живота на артистите със сребро в косите. Спектакълът обаче не е само за актьори и Бориса много държи това да се знае. Той е за всеки, който чувства и иска да го прави. За всеки, който не се страхува да падне в капана на емоциите и да се срещне отблизо с мислите за смъртта, живота и любовта.

В „Апарт“ Бориса играе с още петима млади и талантливи актьори. Всички те имат свободата да завладеят публиката, както самите те намерят за добре. Важното е да са искрени със зрителите си, а те са. Самата Бориса се зарежда от публиката. Провокира я, а и тя нея също. Бориса винаги борави със смеха. Къде от стремежа да скрие онова, което мъчи душата ѝ, където от желание просто да зарази останалите с онова, което я радва. Смях има и в звуковия файл. Пуснете го и ще чуете.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Култура под натиск

Културата на натиска и натискът върху културата. Какво означават тези понятия? Когато журналистиката заговори за „култура на натиска“, тя има предвид въздействието на всички центрове на влияние върху медийното съдържание – политически лица, икономически субекти, рекламодатели, държавни и общински институции, но също така и авторцензурата и..

публикувано на 30.10.20 в 18:15

Съюзът на артистите връчва наградите „Икар 2020“ на церемония без публика

Националните награди за сценични изкуства „Икар” на Съюза на артистите в България все пак ще бъдат връчени утре (31 октомври), след дълго отлагане заради епидемията от новия коронавирус. По традиция отличията се присъждат от 1974 година в Световния ден на театъра – 27 март. Тази година, за първи път в своята история, наградите ще бъдат връчени в..

публикувано на 30.10.20 в 13:55
Кристина Вътова, Leaf it as it is

Кристина Вътова: Ако утре дойде краят на света, какво бих нарисувала днес

"Ако утре дойде краят на света, какво бих нарисувала днес? Ако има дори малка вероятност това да е последната картина, която правя... какво бих изобразила на нея? Ако си представя, че никой никога няма да види тази картина, бих ли мислила за концепция, или просто ще нарисувам всичко, което ми хрумне... като за последно?", пита се младата художничка..

публикувано на 30.10.20 в 10:48

В главната роля: София Бобчева

Какво е общото между Горан Брегович и Димитрий Шостакович?  Съществува ли щастие след брака, или всичко се превръща в окопна война?  Какво да правите, ако грабливи птици помислят прическата ви за гнездо? Как да се държите с литературните си фенове, когато всички те се окажат въображаеми? Ако отговорите на тези и други подобни въпроси ви..

публикувано на 30.10.20 в 09:30

Дейвид Славчев за Видинския театър

Първото театрално представление в България е изнесено на 30 октомври 1849 г. във Видин от унгарските емигранти, пребиваващи в града след разгрома на национално-демократичната революция от 1948-1949. Какво се случва с театралното изкуство сега в този крайдунавски град?  Дейвид Славчев, директор на Видинския драматичен театър „Владимир Трандафилов“,..

обновено на 30.10.20 в 08:49