Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Дзен спокойствие в графиките на Велико Маринчевски

4
„Лунни отражения – Гуанлан“ - Велико Маринчевски
Снимка: Галерия „Ракурси“

„Лунни отражения – Гуанлан“ се нарича експозицията на Велико Маринчевски, която е подредена в столичната галерия „Ракурси“. 

В нея се показват творби, които художникът създава по време на своите няколко пребивавания в графичната база в Гуанлан, Китай. Изпълнени в техниките офорт и акватинта, от тях лъха истинско дзен спокойствие. Всяка от изключително естетските творби на художника са повлияни от духа на Изтока, от онази особена вътрешна симбиоза между природата и неговия вътрешен мир. Усещането за висша хармония, чистотата и ритъма на формите, фините нюанси и особената светлина носят онова съзерцание на източното изкуство, които са станали и негова същност. Няколко графики имат заглавия „Лунни отражения“, други са назовани „Лотоси на лунна светлина“, това е любим образ на художника, което е и свещено растение за китайската култура, „Морска луна“ и други. Едно пътуване до Италия и Венеция са го вдъхновили за произведенията „Соло-венециански челисти“. Друго усещане за материала и композицията са работите му „Ждрело“.

В експозицията има и една рисунка с перо, като предизвикателство за непосредственост и без намеса на графичните техники. Хармонията в природата, дълбочината на космоса, усещането за човека без директно да присъства, но изследва невидимите връзки с този видим свят са нещата, които вълнуват и претворява Велико Маринчевски.

След персонална покана художникът прекарва три месеца в Китай, въпреки че често пътува за по-кратко време. Той е отличен с титлата „Почетен художник на Графична база „Гуанлан“. А Националният фонд за изкуства на Китай го избира и назначава за преподавател в Националния курс по графика за обучение на асистенти, селектирани от 15 академии и университети. Какво по-голямо признание за един български артист, за чиито творби казват, като че ли са създадени неръкотворно.

Снимки: Галерия „Ракурси“

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Културата на бързи обороти – 19-25 септември

"Културата на бързи обороти" предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 25 септември. На фотографска изложба, озаглавена РЕАЛНО/ПРИВИДНОРЕАЛНО кани сценографът, илюстратор и дори кинодокументалист Юлиян Табаков, от 28 септември. Как зрителят „дописва..

публикувано на 27.09.22 в 17:50

Премиера на "Сеч. Една възбуда" по едноименния роман на Томас Бернхард

Текстовете на австрийския писател не се появяват особено често на българска сцена. Представлението "Сеч. Една възбуда" е по идея на актрисата Елена Димитрова, която, заедно с актьора и режисьор Явор Костов-Йондин, създава първата сценична версия на текста в България. В него единствено действащо лице е писател, гост на вечеря на група виенски..

обновено на 27.09.22 в 17:12

Представлението "Макбет Мюе" от Канада гостува у нас

Представлението "Макбет Мюе" по Шекспир на канадската трупа за куклен театър "La fille du laitier“ представя историята на войник, верен на страната си. Той среща 3 вещици на бойното поле, които му казват, че ще бъде крал. Сега Макбет и партньорката му в престъпленията – лейди Макбет, вървят по кървавия път на амбицията, силата и предателството. Макбет..

публикувано на 27.09.22 в 16:35

"Любов на стативи" отбеляза годишнина с изложба

Обща изложба под наслов "Любов на стативи – 1 година заедно" се откри в столичната галерия "Heritage". Талантливите автори, обединени в творческата група "Любов на стативи", представят различни стилове и техники, а изложбата ще продължи до 5 октомври. Изкуствоведът д-р Дочка Кисьова-Гогова представи изложбата за "Артефир" в звуковия файл. Чуйте повече..

публикувано на 27.09.22 в 15:45

Настъпи Рош Ашана – еврейската Нова 5783 година

"Рош Ашана" се превежда като "главата на годината". Този път празникът започна вечерта на 25-и и продължава до 27-и септември, тъй като в еврейския календар дните се отброяват не от утрото, а от залез слънце. Нова година, или Рош Ашана, е в първия ден на месец Тишрей, който по светския календар се пада обикновено към средата на септември – началото..

публикувано на 27.09.22 в 15:15