Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дзен спокойствие в графиките на Велико Маринчевски

4
„Лунни отражения – Гуанлан“ - Велико Маринчевски
Снимка: Галерия „Ракурси“

„Лунни отражения – Гуанлан“ се нарича експозицията на Велико Маринчевски, която е подредена в столичната галерия „Ракурси“. 

В нея се показват творби, които художникът създава по време на своите няколко пребивавания в графичната база в Гуанлан, Китай. Изпълнени в техниките офорт и акватинта, от тях лъха истинско дзен спокойствие. Всяка от изключително естетските творби на художника са повлияни от духа на Изтока, от онази особена вътрешна симбиоза между природата и неговия вътрешен мир. Усещането за висша хармония, чистотата и ритъма на формите, фините нюанси и особената светлина носят онова съзерцание на източното изкуство, които са станали и негова същност. Няколко графики имат заглавия „Лунни отражения“, други са назовани „Лотоси на лунна светлина“, това е любим образ на художника, което е и свещено растение за китайската култура, „Морска луна“ и други. Едно пътуване до Италия и Венеция са го вдъхновили за произведенията „Соло-венециански челисти“. Друго усещане за материала и композицията са работите му „Ждрело“.

В експозицията има и една рисунка с перо, като предизвикателство за непосредственост и без намеса на графичните техники. Хармонията в природата, дълбочината на космоса, усещането за човека без директно да присъства, но изследва невидимите връзки с този видим свят са нещата, които вълнуват и претворява Велико Маринчевски.

След персонална покана художникът прекарва три месеца в Китай, въпреки че често пътува за по-кратко време. Той е отличен с титлата „Почетен художник на Графична база „Гуанлан“. А Националният фонд за изкуства на Китай го избира и назначава за преподавател в Националния курс по графика за обучение на асистенти, селектирани от 15 академии и университети. Какво по-голямо признание за един български артист, за чиито творби казват, като че ли са създадени неръкотворно.

Снимки: Галерия „Ракурси“

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Минало в бъдещето – как ще оцелее Дом паметникът на Бузлуджа

„Летящата чиния“ на връх Бузлуджа  зрелищно се разпада на 1441 метра надморска височина. И докато ние българите имаме навика да мислим за чудатата постройка със щипка ирония, международната неправителствена организация за опазване на културното наследство Europa Nostra разпознава архитектурната ѝ ценност отвъд идеологиите. Тази есен в някогашния „Дом..

публикувано на 25.10.20 в 10:15

Усмивките на Вели Чаушев в старите радиоленти

В "Голямата къща на смешните хора" си спомняме на 25 ноември от 20.30 часа за една от най-лъчезарните усмивки от предаванията на Националното радио, за един актьор с добро сърце и светла душа, оставил след себе си много записи в архива на "Хумор и сатира" и Радиотеатъра, и в Златния фонд на БНР. Вели Чаушев беше усмихнат и много позитивен човек, който..

публикувано на 24.10.20 в 16:20

Първо издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков"

На 24 октомври се навършат 91 години от рождението на големия български писател Йордан Радичков. Тази година е първото издание на Националната литературна награда за сборник с разкази, нова книга и изложба.  Събитията за празника започнаха на 23 октомври в гр. Берковица с откриване на изложбата с документални фотографии от пътуването на Йордан..

публикувано на 24.10.20 в 15:23

Прощаваме се с Александър Томов

Още един голям български писател се пренесе в Голямата небесна библиотека. Александър Томов – писател на романи, автор на сценарии, започва своя творчески път със стихове. Александър Томов почина на 76-годишна възраст на 21 октомври 2020 г. Поклонението пред писателя е на 24 октомври от 14 ч. на Централните софийски гробища. Ето какво сподели в "Артефир"..

публикувано на 24.10.20 в 12:50

Младостта на творческия дух

Младостта на творческия дух – така можем да определим юбилейната изложба на големия наш художник, скулпторът професор Валентин Старчев. В галерия „Контраст“ се представя една камерна, в по-интимна светлина негова изложба – пластики и рисунки, които разкриват в цялата си пълнота силата и таланта на този изявен от близо 60 години творчески път...

публикувано на 24.10.20 в 09:20