Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фокус-Европа – Изкуство без граници

Симеон Панайотов и Валентин Топалов в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

Наскоро в столична галерия беше представена изложба, в рамките на проекта „Фокус-Европа – Изкуство без граници“. Картините в изложбата са на творци от България, Германия, Тунис, Сърбия и други страни. Предстои тя да бъде показана и в други български градове. На 19 ноември 2019 г. картините ще бъдат изложени в галерията на Обединения детски комплекс в гр. Перник.

Под надслова „Фокус-Европа – Изкуство без граници“, се осъществяват разнообразни прояви, насочени към насърчаване на културния обмен в Европа, като преди всичко фокусът е върху визуалните изкуства и новите медии.

За популяризиране на инициативата се организират международни изложби, семинари, курсове и работилници, с участието на известни художници и експерти, а също и симпозиуми, спектакли и концерти.

За целите и мисията на „Фокус-Европа – Изкуство без граници“, в това предаване разговаряме с художниците Симеон Панайотов и Валентин Топалов, който е председател на Дружеството на пернишките художници. По телефона споделя своето мнение и Снежана Милошевич от Сърбия, координатор на проекта за Източна Европа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Невена Екимова

Артпространствата на Невена Екимова и изкуството като живот за младите в Габрово

Един поглед в артпространствата – не само на Габрово, а и на душите. Артпространствата, които търсят отговор на всички въпроси, търсят изчистването на болката, откриват красотата и превръщат грозотата в красота. Тези, които някои хора смятат за много нежни души, а други – за изключително здрави, корави и стъпили на земята. Те живеят тук и сега и знаят, че..

публикувано на 24.08.24 в 13:40
Драматичен театър

Петко Койчев: Нашето общество сякаш приема като даденост своята история

Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с директно излъчване от Габрово в кулминацията на честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Петко Койчев , директор на Драматичен театър "Рачо Стоянов" - Габрово от 2010 година – разказва в "Семейно радио" за поетичния..

публикувано на 24.08.24 в 10:18

Защо европейски и азиатски филми почти не се разпространяват в България?

В киносалоните в България рядко се разпространяват филми от Европа и Азия. В предаването "Какво се случва“ Светлана Дамянова от София филм фест и програматорът на Киномания Христо Христозов изразиха мнение, че се повишават разходите за разпространението на филми, които не са американски. Рекламата също оказва влияние и слабото разгласяване води до..

публикувано на 23.08.24 в 17:00

Галина Попова: Детската книга е добър възпитател

"Цели шест приказки за цветята с много информация за тях, символиката и отношенията между хората е събрала в книгата си  "Приказки за белите цветя" Терез Никол. Всяко едно цвете символизира различни емоция и отношение, а в края на книгата кратко, систематизирано и съдържателно се поднася информация за конкретното цвете. Така читателите могат да..

публикувано на 23.08.24 в 15:28
Бюст-паметник на Пенчо Семов в Габрово

Документален филм ще възроди спомена за габровския дарител Пенчо Семов

Радослав Стоянов, директор на Професионалната гимназия по туризъм "Пенчо Семов" в Габрово, сподели в ефира на предаването "Нашият ден" своята визия за развитието на професионалното образование и ролята на индустриалеца и дарител Пенчо Семов в българската история. Гимназията, която Стоянов ръководи, е специализирана в областта на туризма, като основните..

обновено на 23.08.24 в 13:06