Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британско посолство и сдружение „Тук-Там” основаха

Алумни клуб на българите с британско образование

Емилия Клайн: Нашата мисия е да направим България едно по-добро място

2
Н.Пр. Ема Хопкинс
Снимка: tuk-tam.bg

Темата за заминаването, за завръщането, за образованието тук и там е постоянна. Най-голямата общност на българи с образователен и професионален опит в чужбина, постави началото на клуб, обединяващ випускници на британски университети. Обединеното кралство е предпочитана дестинация за българските студенти, а британското образование се слави като едно от най-добрите.

Британско посолство и сдружение „Тук-Там” създадоха Алумни клуб на българите, завършили университет в Обединеното кралство. Клубът приема за членове българи, които имат завършено висше образование (степен бакалавър, магистър или доктор) от университет в Обединеното кралство и които, независимо къде се намират по света, имат желание да се запознаят с други българи с подобен опит.

Гости на  "Нашият ден" бяха Емилия Клайн, мениджър общност на сдружение "Тук-там", и Десислава Танева от Търговския отдел на посолството на Великобритания у нас, и разказаха за основаването на Алумни клуб.

"Нашата мисия е заедно – от тук и от там – да направим България едно по-добро място. Да обединим българите, които имат опит и образование в чужбина. От самото начало "Тук-там" създава общност на единомислещи хора. Проектите, в които инвестираме много време, усилия и обич, са кариерните събития. Но те не са единствената посока, в която работим. Имаме и фонд "Иди, учи и се върни". Общата ни цел е България да стане едно по-добро място за живеене за всички ни", каза Емилия Клайн.

“Обединеното кралство е предпочитана дестинация за българските студенти. Тази популярност е отражение на силата на британското образование, което вярвам, че помага на студентите не само да се учат, но и да мислят независимо, и още повече, да мислят как да допринесат за обществото като цяло. Затова и толкова се радваме да подкрепим създаването на този клуб, който не само ще свързва българската диаспора с родината, но и ще предостави възможности на своите членове за създаване на нови приятелства, кариерно и бизнес развитие и доброволчество”, сподели Н.Пр . Ема Хопкинс на откриването на клуба в посолството на Великобритания.

“Желанието ни е клубът да бъде активен благодарение на всеки един член, който да споделя, предлага, организира и участва в неговата дейност. Алумни клубът е общност, целяща да създаде платформа за професионални и приятелски контакти, както и да допринесе чрез опита и познанията на своите членове за подобряване на цялостната среда в България. Ние вярваме, че общности от такъв вид вдъхновяват и дават възможности на своите членове да допринасят България да бъде едно още по-добро място за живеене”, добави Христо Бояджиев, основател на „Тук-Там”.

Въпреки липсата на официални данни основателите знаят, че българите, завършили висшето си образование в Обединеното кралство, са много, и вярват, че знанията и опитът, които те са натрупали по време на обучението си, ги обединява и предразполага за сформиране на общност.

Партньоски организации на UK Alumni Club Bulgaria са Британско-българската бизнес асоциация (BBBA), Британски съвет, Българска Чийвнинг асоциация и Асоциация на българите учили във Великобритания (ABSB).





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Войните на Русия с Украйна и Иран с Израел са прокси войни

Израел и Иран в центъра на вниманието на света днес. Изместиха ли събитията в Близкия изток Украйна? Каква е връзката между САЩ, Русия и войната в Украйна с конфликта между Иран и Израел, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Христофор Караджов , преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.   Връзката между Иран – Израел..

публикувано на 19.04.24 в 18:10

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00
Димитър Главчев и Румен Радев

Възможна ли е конституционна криза?

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Георги Слатински от София: Ако..

публикувано на 19.04.24 в 15:00

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40