Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Събота сутрин в село Добрич

БНР Новини

Село Добрич се намира в Южна България, в община Димитровград, област Хасково. Малко след Освобождението (1880 г.) с. Добрич има население от 850 жители, при което 220 семейства, живеещи в 142 жилища. Селската черква „Св. Иван Рилски” е построена през 1880 г. Малко по-късно, през 1886 г. са поставени основите на Добричкия манастир „Успение Богородично”.

Днес в селото живеят около 1300 души. Още с влизането в Добрич впечатляват почистените улици и боядисани тротоари. А на центъра на селото може да завидят много градове – чисто, подредено, с изградено кръгово кръстовище, чешма, парк, детска площадка, фонтан, паметник на загиналите мъже от селото във войните, ремонтирана църква и приветливи сгради. Освен всичко това трябва да добавим и трудолюбивите и ведри хора на Добрич, които доброволно са участвали с труд, за да придобие селото им този вид. И като споменах хората от селото, е време да влезем в новия салон на читалище „Пробуда 1926”, който пак те са изградили, и да се запознаем с някои от тях.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия