Сряда, 20 ноември

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Етика и наука: Човек и природа – взаимна връзка

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Фрагменти
Изпълнения на Джеймс Тейлър, Чака Кан, групите „Йес“, Емерсън, Лейк и Палмър, „Щурците“; Майкъл Сембело, Константин Цеков и Рашко Младенов. Песенни стихове на Джони Мичъл, Джеймс Тейлър, Александър Петров, Пол Саймън.

от 2.00 до 3.00 часа
Благовестие
Как се отдалечаваме от Бога? Може ли човек да служи едновременно на Бога и на Мамона. За стойността на материалните блага. Колко често християните създават в сърцето си олтар на своите пристрастия, а смятат, че е на Бога? Как притчата за безумния богаташ ни показва, че не само богатството, а каквото и друго да превърнем в кумир се отдалечаваме от Бога. На тези въпроси ще се спрем заедно с  д-р Венцислав Каравълчев, преподавател в БФ при СУ „Св. Кл. Охридски“.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изпълнения на англо-френската актриса и певица Джейн Бъркин.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Надка Караджова, Младен Малаков, Петър Ралчев, Димитър Лавчев и други.

от 6.05 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Момчето, което спасило града си“; трае: 06:12 минути; автор: по киргизка приказка; адаптация: Калина Колева

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
- „Събуди се с танц“ – за балерината Мая Плисецкая с коментар и звукови хроники.
- 70 години от началото на редовните неделни емисии на Радио „Ватикана“ на български език – коментар и звукови хроники.
- 60 години от приемането на Декларацията за правата на детето от ООН и 30 години от гласуването на Конвенцията по правата на детето – анкета с деца и родители на Калина Колева и отправка към темата след 8 часа.
• В Световния ден на децата: „България – мащеха и/или майка“ – с участието на майката и преводачка на детски книжки от немски език Виолета Вичева, психолога Иван Игов и анкети с деца.
• Главен герой: проф. Анри Кулев – за „Имало едно време една война“, юбилея, карикатурите и откриването на изложбата „Социумът според Анри“ в Стария град на Пловдив.
• Оперната прима Красимира Стоянова за майсторския си клас у нас и предстоящите концерти на родната и световна сцена.
• Майчино и детско здравеопазване в България – проблеми, политики, професионализъм, експертиза и грижа. С участието на: доц. Димитър Калайков, секретар на БПА, д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право, представител на Министерство на здравеопазването.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Deep Zone Project с нов хит, стилна визия и предстоящ албум;
• Венета Стоилова – едно от четирите момичета, които познавахме като B.Voices, продължава самостоятелната си кариера с нова песен – послание за свързаността между хората;
• Лили Иванова разказва за трите предстоящи концерта в Зала 1 на НДК и за новия си албум, който ще излезе и на винил.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Изкуство и екология:
- Среща с голямото изкуство на Джон Демос. Гръцкият фотограф гостува преди откриването на самостоятелната си изложба „Дихание“(черно-бели фотографии на дървета, снимани в продължение на двайсет години) в галерия „Синтезис“.
- Вайва Грайните, писател и драматург от Литва, представя авторския си проект „Слънцето и морето“, посветен на борбата с климатичните промени, носител на наградата „Златен лъв“ от Венецианското биенале 2019 г.
• Гостуващи театрални спектакъла на софийска сцена:
- „Заговорът на Калигула“ от Стефан Цанев на Казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“. Разговор с режисьора Ованес Торосян.
- „Последният човек“ по романа на Джордж Оруел „1984“ на Старозагорския куклен театър. Разговор с режисьорката Веселка Кунчева.
• Изложби: изложба по повод 135 години от рождението на художника Ангел Спасов в галерия ,,Илия Бешков“ в Плевен. Изкуствоведът Пламен Петров представя експозицията.
• Музика: среща с Васил Петров след успеха на шестия Европейския джаз фестивал „Катара“ в Доха и предстоящия му концерт в София.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Холандският писател Джамал Уариаши гостува в България. За романа му „Глад“, който го изстрелва в орбитата на литературните феномени, определена от критиката като „чудо на въображението и емпатията“.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Ще бъдем на фестивала на френското радио в Монпелие представящ носителката на първа награда от 9-ия флейтов конкурс в Кобе Елен Булег съпровождана от Франсоа Дюмон. Ще звучат пиеси от Карл Филип Емануел Бах, Андре Капле, Франсис Пуленк, Андре Жоливе.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
На 27 ноември преди 100 години в парижкото предградие Ньой е подписан договорът, с който победителите от Антантата сключват мир с победената България.
Събитието е знаменателно за българската история, за него е изписано много, но книгата на Стоян Райчевски „Долу Ньой“ го осветлява от още страни – познати и непознати. За Ньой в „Премълчаната история“ говорим с него и с историка Николай Поппетров от Института по история към БАН.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Писмото или изкушенията на парадокса: Документ – фикция. Реалност – въображение

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица Киноактьори изкушени от музиката
„Киномания ‘2019“ – изкушена от музиката – I част.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Нов уърлд от Латинска Америка – Куба, Доминиканската република, Хаити, Пуерто Рико, Колумбия и Аржентина. Сред колоритните изпълнители – Адис Мерседес, перкусионистът Педрито Мартинес, Бренда Наварете, мистичните Сиомара Фортуна и Дайме Аросена (в жива връзка с африканските корени), Лейла МакКала, уърлд рапърите „ИФЕ“, трио „Фемина“, Аксел Кригер, очарователната Марта Гомес и др.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Врана и лисица“ от Елин Пелин

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
• Спомен за приятеля: един композитор за друг - Александър Кандов за Руси Търмъков
• Що е то „генно модифицирано фаду“? Португалският композитор Луиш Тиноку за предстоящия си албум изцяло с музика за ударни.
• Още записи от фестивала „Контрасти“ в Лвов: Нео-електрик-квартет в Нощта на контрастите.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Разкази за мутанта Крум“ от Кръстьо Кръстев

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Наследници ли са българите на онази божествена кръвна линия, за която се говори в Стария завет? За това и още въпроси, които са залегнали в новата ѝ книга „Прастари времена“ ще говорим в „Аларма“ с журналиста Ирена Григорова.
• „Българският лекар“ – за свободата, желязната завеса и културните различия между Изтока и Запада през 70-те – 80-те години на миналия век – разговор с немско-българската писателка Ники Павлов.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
Гост: проф. Мирослав Попсавов, диригент на църковния хор при катедралния храм „Св. Неделя“ и преподавател по хорово дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Известен специалист в областта на сакралната музика, записал над десет компактдиска с български и чуждестранни звукозаписни компании, излъчвани в световните медии. На 5 ноември т.г. бе отличен с най-високата награда на Министерството на културата – „Златен век“, огърлие и грамота за изключителен принос към развитието и популяризирането на българската култура.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 15 декември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Да почакаме духовата музика“ от Ги Фоаси от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Любомир Владимиров, Радка Христова, Любка Рондова и други. от 6.00 до 7.00 часа Изгрев..

публикувано на 14.12.19 в 08:15

Събота, 14 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам • Ще посрещнем новия ден с блус и рок слушайки един от най-добрите съвременни блус китаристи Джо Бонамаса. Експериментирането с различни жанрове е нещо типично за него. Въпреки че блуса присъства във всичките му албуми, всеки един от тях е смес от много жанрове и музикални влияния. С..

публикувано на 13.12.19 в 14:10

Петък, 13 декември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Астрономия срещу астрология: Историята на една раздяла от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Спомен за цигуларя Петър Христосков от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване • Владислав Панев за туризма в Сомалия, Уганда и Руанда • Н. Пр. Пуджа Капур,..

публикувано на 12.12.19 в 08:35

Четвъртък, 12 декември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Солта – природен и културен феномен: Красивата палитра на солта от 2.00 до 3.00 часа А сега накъде • Градът разказва истории: Морски пътешествия или за моряците и ветроходците в деня на Свети Николай. • Истории на ръба: разкази от Южна Америка – от водопадите..

публикувано на 11.12.19 в 08:25

Сряда, 11 декември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия История на ваксините: Големите откриватели – Едуард Дженър, Луи Пастьор и техните последователи от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам „Хвърчащите хора“ – концерт-спектакъл със стихове и басни от Валери Петров, с главни действащи лица: Ицко Финци и Кирил..

публикувано на 10.12.19 в 14:55