Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 23 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Петър Краевски – 2 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Конкурс "Пролет 2024"

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика и филмови мелодии от Франция.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Снежанка Борисова, Методи Динков, Мита Стойчева, Иван Георгиев, Надежда Хвойнева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"За да имаш приятели" от Йордан Радичков

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Сребърните камбанки" от Васил Станилов

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Светлозар Желев, Василена Мирчева
• Епизоди от живота: С редактора Анелия Димитрова. В "Епизоди от живота" на фокус е градската природа като тема на арт конкурс, озаглавен "Граждански будилник”, който търси социално ангажирани артисти, желаещи да защитят правото ни да живеем в баланс с природата и нейните обитатели в града. Тази година конкурсната тема е "Активизъм в Действие: Силата да спасим градската природа”. Повече за идеята на конкурса от страна на организаторите ще разкаже Айлин Юмерова, представител на БЦНП.
• Темата на деня: 23 април – Световен ден на книгата и авторското право – разговор в студиото с адвокат Александър Кашъмов за свободата на словото, правото да говориш, и правото да знаеш.
• Темите на деня:  разговор с писателя Галин Никифоров, един от най-ценените съвременни български писатели, носител на всички големи национални литературни награди, автор на романи като "Фотографът”, "Лисицата", Лятото на неудачниците”, "Къщата на клоуните”.
• Разговорът: "За книгите и четенето”: читателите разказват – разговор с двама читатели – Мирена Динева, ученичка в 12 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан”, град Стара Загора, и Сотир Узунов от град Царево, за важността на книгите и четенето, любимите им книги, и авторите, които ги вдъхновяват.
• Евранет плюс
• Време за наука
- Часът на етиката: проф. Стоян Ставру разсъждава над етическите аспекти на отношението на хората към животните.
- Науката не спи: Никола Кереков изтъква някои неочаквани ползи от компютърните игри.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Велин Манов
• "Рицар на годината" – разговор за годишните награди на Асоциация Българска книга в Световния ден на книгата и авторското право с Десислава Алексиева, председател на Управителния съвет на Асоциацията.
• Благотворително четене на книги с Ралица Генчева – разговор с писателката.
• "60 от сърце" – разговор за кампанията за насърчаване на деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки с продуцента Траян Велев.
• "ШестФест" (6Fest) – разговор с организатора на Фестивала за улични изкуства в Пловдив Момчил Цонев.
• Моника Соло Шоу – разговор с художничката за самостоятелната ѝ изложба във Vivacom Art Hall Оборище 5.
• Дни на португалското класическо кино – разговор с филмовия експерт Росен Спасов за инициативата на Българската национална филмотека.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Представяне на живота и творчеството на английския композитор Джон Дженкинс (1592-1678) с изпълнения на консортите "Фантазъм", "Кончерто", Fretwork, The Parley of Instruments и The Rose Consort.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• Защо младите хора все по-трудно "улучват" подходящия предлог - гл. ас. Илияна Кунева.
• 30 години "За думите": избрано от фонда на предаването – писателката Весела Ляхова за "случването".
• Игрословица: игра със слушателите с въпроси от областта на езика.
• Всичко за образованието: равносметката от годишната кампания "Добрите практики на фокус" на фондация "Заедно в час" – Борислава Данева.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Роза Дамянова
Поредицата "Млади и жизнени с антиейджинг"

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
Професия преводач: поглед отвъд думите.
Какви са тънкостите и предизвикателствата на устния превод по време на културни събития с международно участие - разговор с преводачите Петриела Бачева и Мартин Петров.

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Ивайло Маджаров
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.00 до 21.30 часа
Директно излъчване на концерта "От Хендел до Владигеров" на Биг бенда на БНР
водещи: Цвети Бахариева, Мая Райкова
Класиката среща джаза в концерта "От Хендел до Владигеров" на Биг бенда на БНР на 23 април 2024г. в Първо студио на Радиото. Гост-диригент е композиторът и аранжор Любомир Денев. Програмата включва джазовите адаптации на шедьоври от предкласиката до музиката на 20 век. Солист е пианистът Марио Ангелов, за когото Любомир Денев специално създава две пиеси, които ще прозвучат в концертната програма.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ася Чанева
• Форум Гражданско участие и Национален младежки форум събраха на национална среща "В ритъма на гражданското общество" представители на над 50 граждански организации – членове на двете мрежи.
На срещата гражданските активисти заедно с представители на местни власти, личности, заемали висши публични длъжности и представители на медиите обсъдиха предизвикателствата и перспективите пред гражданския сектор и написаха манифест до бъдещите евродепутати.
Събеседници: председателят на Национален младежки форум Атанас Радев и Георги Петров – от Форум "Гражданско участие".
• Среща с ас. д-р Адриана Бенова – преподавател по пеене в катедра "Поп и джаз изкуство" към Вокалния факултет на НМА "Проф. Панчо Владигеров". На 24 април предстои концерт на студентите Фънк вечер – What the Funk, в който ще участва и Джаз формация "София".
• Журналистката Патриция Кирилова за новата си книга: "През Банкя до Харвард и назад" – политическа сатира, вдъхновена от Радой Ралин и Алеко Константинов.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Животът в джаз
водещ: Михаела Колева
Баскларинетът е плътен и мощен инструмент, който издава пробивен и обемен звук. Освен в симфоничния оркестър, макар и доста по-рядко, той се среща и в джаза и поради индивидуалните си качества се оказва изключително подходящ за изпълнението на ефектно джаз соло, на съпровождаща линия или пък на най-ниския глас в духова секция. В предаването слушаме тези и още примери за участието на баскларинета в различни джаз изпълнения, а престрашилите се да хванат този голям инструмент са Ерик Долфи, Джими Джуфрий, Дейвид Мурей и Майкъл Пилз.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 21 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Изпълнения на Чик Кърия - този път с Боби Макферин (диригент и вокализи) – Моцарт. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик..

публикувано на 20.05.24 в 08:30

Понеделник, 20 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Продължението на бразилската тематика е с концерт на Жакоб де Бандолим, Елизет Кардозо и Зимбо трио, наречен "Златната епоха". Годината е 1989, а няколко месеца по-рано, Мишел Петручани, в..

публикувано на 19.05.24 в 08:35

Неделя, 19 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Изложба на рози" от Ищван Йоркени от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 18.05.24 в 07:15

Събота, 18 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Прогресив рок: Отправяме се на междузвездно пътешествие с албум номер девет от фантазната поредица на "Ayreon" - "The Source". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 17.05.24 в 18:11

Петък, 17 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Когато си на прозореца", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Бойко Ламбовски, Михайлина Павлова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 16.05.24 в 08:05