Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Една сладкарница с история

Снимка: Pixabay

Това издание на "Моята история", рубрика на предаването "Семейно радио", с водещ Ирина Вълчанова, започва с посещението на нашата колега Милена Воденичарова в една харизматична сладкарничка-пекарна в град Павликени. Страхотната атмосферата там става причина Милена да се поинтересува повече за мястото и за негова собственичка Петя Хаджистоянова. Така тя се натъква и на интересната история на рода Хаджистоянови – едни от първите заселници в Павликени след турското робство. Чуйте повече във звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 200 здравни медиатори са в пълна мобилизация

В дните на изпитание всички храним признателност и загриженост към лекарите. Не по-малко уважение и признание изисква работата на здравните медиатори. В момента в страната работят 245 здравни медиатори в 131 общини. Те всекидневно са в контакт с рискови общности в повишена мобилност, домакинства под карантина, ученици, които нямат достъп до онлайн..

публикувано на 03.04.20 в 14:32
Църквата

Българинът е най-силен, когато е обединен като народ

" На днешния ден преди 160 години се случва нещо величаво, нещо нечувано. Българите организират една от най-успешните си акции в хода на борбата за църковна независимост ", така започва разказът на проф. Пламен Митев за Българския Великден. Един от най-високите и безспорни моменти в българската история.  Тогава на 3 април 1860 г., по време на..

публикувано на 03.04.20 в 13:52

Защитени ли са личните ни данни по време на извънредното положение

Ще има ли злоупотреби с лични данни при предоставяне на декларациите ни на полицейски служители, когато напускаме дадено населено място или влизаме в друго? Как да потърсим правата си? В официално становище на Комисията за защита на личните данни за законосъобразност на обработването на лични данни от МВР чрез събиране на декларации от преминаващите..

публикувано на 03.04.20 в 11:51

Какъв е начинът да се върнем на работа без риск за здравето

С продължаването на извънредното положение, особено остро започваме да си задаваме въпроса за икономическото си оцеляване? Според допитване 56% от хората не знаят дали ще си запазят работата. А при перспективата извънредното положение да се удължи до 13 май тази тревога ескалира. Основният въпрос е как да възстановим икономическия живот на..

публикувано на 03.04.20 в 11:06

Оцеляването на журналистите или на правото да знаем

Оцеляването на журналистите или на правото да знаем, обидните взаимоотношения на четвъртата власт с останалите и монополът на „големите” върху информацията, когато малките ги няма. Журналистът-творец – в дните, когато не само достоверната информация е важна, а и анализът, онова, което ни показва повече от същината на случващото се. Журналистът..

обновено на 03.04.20 в 09:49