Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на оперното и балетно изкуство в Стара Загора предлага първи изпълнения за България

6
Момент от репетицията на „Африканката“
Снимка: Георги Петков/@StateOperaStaraZagora

Откриването на юбилейното 50-ото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора е на 22 ноември с операта „Африканката“ на Джакомо Майебер. Режисьор на спектакъла е Вера Немирова, която я поставя през 2015 г. за Дойче опер, Берлин. Още тогава ръководството на театъра подписва договор, за да получи декорите и костюмите. „Трябваше да осъществим много промени в трупата, за да можем да поставим тази опера“ – казва Огнян Драганов – директор на операта. Сценографията е на Йенс Килиан, диригент Ивайло Кринчев. За премиерния състав са поканени тенорът Даниел Магдал – Васко Да Гама, и Беса Лугичи – Инес, Даниела Дякова – Селика, както и Пламен Кумпиков, Ивайло Джуров, Ивайло Йовчев, Крум Гълъбов, Тереза Бракалова, Костадин Якшев.

Друга непозната за нашата публика творба е операта „Таис“ на Жюл Масне, която ще бъде представена на 27 ноември от „Опера Балтик“ от Гданск. Това гостуване се осъществява под почетния патронаж на Н. Пр. Мачей Шимански, извънреден и пълномощен посланик на Република Полша в Република България. Беса Лугичи ще бъде Таис, Марчин Брониковски – Атанаел, Ивайло Михайлов – Нисиас.

Следващите два дни от фестивалната програма са за Националния симфоничен оркестър на консерваториите в Италия с диригент Алесандро Пинзаути и за Академичния симфоничен оркестър с диригент Григор Паликаров, и солисти Веселин Михайлов, баритон и Мила Михова, пиано.

На 30 ноември ще бъде отбелязана 50-годишната сценична дейност на голямата българска певица Стефка Минева.

На 1 декември в залата на операта ще бъде излъчен запис от 1983 г. на спектакъл на „Набуко“ под диригентството на Димитър Димитров – създател на фестивала и дългогодишен директор на Старозагорската опера.

На 5 декември балетът на операта, който чества 70-годишен юбилей, ще представи „Ромео и Жулиета“ на Прокофиев и премиера на балета „Шопениана“.

Пловдивската опера ще закрие фестивала на 7 декември със своята нова постановка на „Фалстаф“ на Джузепе Верди с участието на Кирил Манолов, Свилен Николов, Мариана Пенчева, Марияна Панова, Вера Гиргинова, Елена Чавдарова-Иса, Марк Фаулър, Александър Баранов, Михаил Кучков, Евгений Арабаджиев.

В звуковия файл чуйте разговора с Огнян Драганов.

След края на фестивала програмата на операта продължава с празнични коледно-новогодишни спектакли за малки и големи. Ще има „Лешникотрошачката“ на Чайковски, „Хубавата Елена“ на Офенбах и разбира се, традиционната Новогодишна наздравица на 31 декември. През март ще има премиера на операта „Бал с маски“ на Верди, през април премиера на балета „Спящата красавица“ на Чайковски, през май още една премиера на мюзикъла „Парижката Света Богородица“ на Рикардо Кочанте и през юли в традиционната „Опера на стадиона“ ще се постави „Атила“ на Джузепе Верди.

Още за програмата на Старозагорската опера през сезона чуйте в звуковия файл.

Снимки в галерията: Георги Петков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 юли 2024 г.

16 юли Свири Филхармонията на Осло с диригент Клаус Макела. 3.00 часа – Джулия Пери (1924-1979), Кратка пиеса за малък оркестър. 3.09 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за виолончело № 1 в Ми бемол мажор, оп. 107. Солист: Сол Габета (виолончело). 3.38 часа – Петерис Васкс (р.1946), Gramata cellam (The Book) – втора част, Долчисимо. Изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 10:34

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20