Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

120 години от рождението на диригента Юджийн Орманди

2
Снимка: wikipedia.org

В неделната Музикална вечер (24 ноември, от 22 часа) ще се насладим на майсторството на диригента Юджийн Орманди чрез няколко записа под негово ръководство. Повод е 120-годишнината от рождението му.

Името на диригента от еврейско-унгарски произход е неразривно свързано с един от най-големите американски оркестри. „Звукът на Филаделфия“ става запазена марка и отличителен белег на състава благодарение на неуморната работа и посвещение на музиканта и човека Юджийн Орманди. Това е едно от най-дългите взаимодействия в музикалната история между оркестър и диригент, продължило 44 години. 

Признат интерпретатор на музиката на късния романтизъм и 20 век, Орманди разширява репертоара на състава с многобройни световни и американски премиери, работи с най-големите съвременни композитори и изпълнители. Развива огромна звукозаписна дейност, благодарение на която са запазени живите изпълнения на музиканти като Артур Рубинщайн, Владимир Хоровиц, Исак Щерн, Рудолф Серкин, Емил Гилелс, Пабло Казалс, Ван Клайбърн, като особено място сред тях е отредено на композитора и пианиста Сергей Рахманинов.

Ще прозвучат две големи творби под диригентството на Юджийн Орманди – Първият концерт за виолончело от Дмитрий Шостакович, запазил спомена за гостуването на автора и солиста Мстислав Ростропович в САЩ през ноември 1959 г., и „Кармина бурана“ от Карл Орф, записана през следващата 1960 г.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За първи път в ефира – малко познатата опера на Амилкаре Понкиели „Литовците“

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“, на 25 септември от 22 часа, ще бъде излъчен запис, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. С концертното изпълнение на почти непознатата опера „Литовците“ от Амилкаре Понкиели е открит миналогодишният юбилеен сезон в Литовската национална филхармония във Вилнюс. С тази продукция на 5 септември..

публикувано на 25.09.21 в 07:55
Цигуларката Зефира Вълова, основател и артистичен директор на фестивала „Изкуството на барока“

Започва фестивалът „Изкуството на барока“

За петнадесети път с гала концерт на 26 септември във Военния клуб в София започва фестивалът , който ще събере певци и инструменталисти, майстори в изпълнението на барокова музика. Първият концерт е по проект на „Платформа за развитие и балканско сътрудничество в областта на старинната европейска музика“ и представя изпълнители от България,..

публикувано на 24.09.21 в 17:45
Катедралният площад в Мариенбург, 1 действие на „Литовците“ от Амилкаре Понкиели, 1874 г.

„Литовците“, опера в пролог и три действия от Амилкаре Понкиели

Музика: Амилкаре Понкиели Либрето: Антонио Гисланцони по историческата поема „Конрад Валенрод“ на Адам Мицкевич. Първо изпълнение: 7 март 1874 г. в Миланската Скала Място и време на действието: Литва, Мариенбург, XIV век Действащи лица: • Арнолдас или Арнолдо, литовски княз – баритон • Алдона, негова сестра – сопран • Валтерис или Валтер..

публикувано на 24.09.21 в 12:31
Красимира Стоянова, концерт от ММФ „Варненско лято“, диригент Георги Димитров

Концерт на Красимира Стоянова

На 20 август в рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ се състоя концерт на Красимира Стоянова с участието на симфоничния оркестър на държавна опера Варна бяха изпълнени. В летния театър, под диригентството на Георги Димитров бяха изпълнени арии и оркестрови фрагменти от „Аида“, „Отело“, „Силата на съдбата“ на Верди, „Палячи“ на..

публикувано на 24.09.21 в 08:21

Музиката работи там, където думите не могат

Днес лечебните свойства на музиката са научно доказан факт с широко приложение не само в психотерапията, но и в редица други области на медицината и социалните дейности. „Всички ние обичаме музиката и ежедневно сме потопени в нея, но музиката е и научна дисциплина, терапия с целенасочено въздействие върху пациента, приложима от неговия..

публикувано на 21.09.21 в 08:25