Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Носител на наградата за поезия „Владимир Башев“ 2019 е Иван Ланджев

Портрет на Владимир Башев от Дора Бонева

Иван Ланджев получи Националната литературна награда за поезия „Владимир Башев“ за 2019 година.

Иван ЛанджевПо време на церемонията на тазгодишното юбилейно издание на едноименния конкурс бяха представени и три книги – „Искам да те нарисувам“, стихосбирката с любовна лирика от Владимир Башев и с рисунки на Румен Скорчев, сборникът „Поетично ателие“ с творби на 30-те български поети, носители на наградата и сборникът „Тринайсет“ на поетите-журналисти от литературния клуб, носещ името на поета.

Литературната награда „Владимир Башев“ се присъжда на всеки две години на млади поети с ярко изразен талант и лирически изказ. Тази година тя се връчи за 30-и път. Конкурсът се организира от Националния литературен музей с подкрепата на Националния дарителски фонд „13 века България“. Как премина 50-ото му юбилейно издание – чуйте в репортажа.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младостта на творческия дух

Младостта на творческия дух – така можем да определим юбилейната изложба на големия наш художник, скулпторът професор Валентин Старчев. В галерия „Контраст“ се представя една камерна, в по-интимна светлина негова изложба – пластики и рисунки, които разкриват в цялата си пълнота силата и таланта на този изявен от близо 60 години творчески път...

публикувано на 24.10.20 в 09:20

Ирмена Чичикова открива с пърформанс фестивала RADAR 2020

Седмото издание на фестивала RADAR Beyond Music (23 – 25 октомври) във Варна е с изцяло българска програма тази година. Ще бъдат представени селектирани творби на авангардни артисти, създадени през месеците на изолация, които показват несигурността, страха, объркването, но и любовта и надеждата. Всички те са своеобразен манифест за важността..

публикувано на 23.10.20 в 14:19

Художникът Илиян Колев участва в Есенния салон в Париж за втори път

Художникът Илиян Колев за втора поредна година участва в Есенния салон в Париж. Той е избран от престижно жури заедно с 890 художници от цял свят. Представя се с картината „Конструкция 7„ (с размери 130/97), изпълнена в техника "акрил върху платно", в секция „Абстракция“. Салонът е изключително успешно годишно културно събитие, което..

публикувано на 23.10.20 в 12:54

Изложба живопис на Захари Каменов

Един от истинските, вечно търсещи и винаги различни артисти, Захари Каменов отново ни покорява с диапазона на своята чувствителност, с дълбоките асоциации и знакови енигми, които присъстват в творбите му. Сега в галерия „Арте“ той показва новата си изложба, която има ретроспективен характер, защото включва и произведения от 1985 година, но..

публикувано на 23.10.20 в 11:12

Ивайло Христов: Неглижирането на изкуството се връща като бумеранг

"Виждаме неща, несъвместими с какъвто и да било човешки морал. И това е в следствие на неглижирането на образованието, на изкуството, на културата ." Това сподели актьорът, режисьор и преподавател проф. Ивайло Христов, Главен герой в "Нашият ден": " Правя една пиеса в Театър 199. Казва се "Боклук" . Пиесата спечели конкурса за нова българска..

публикувано на 23.10.20 в 10:15