Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Носител на наградата за поезия „Владимир Башев“ 2019 е Иван Ланджев

Портрет на Владимир Башев от Дора Бонева

Иван Ланджев получи Националната литературна награда за поезия „Владимир Башев“ за 2019 година.

Иван ЛанджевПо време на церемонията на тазгодишното юбилейно издание на едноименния конкурс бяха представени и три книги – „Искам да те нарисувам“, стихосбирката с любовна лирика от Владимир Башев и с рисунки на Румен Скорчев, сборникът „Поетично ателие“ с творби на 30-те български поети, носители на наградата и сборникът „Тринайсет“ на поетите-журналисти от литературния клуб, носещ името на поета.

Литературната награда „Владимир Башев“ се присъжда на всеки две години на млади поети с ярко изразен талант и лирически изказ. Тази година тя се връчи за 30-и път. Конкурсът се организира от Националния литературен музей с подкрепата на Националния дарителски фонд „13 века България“. Как премина 50-ото му юбилейно издание – чуйте в репортажа.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Динко Стоев представя живописна изложба в галерия "Стубел"

За трети път столичната галерия "Стубел“ представя изложба на художника Динко Стоев, едно от най-разпознаваемите имена в българското изкуство.  Показани са голямоформатни живописни платна и цикъл цветни рисунки върху хартия, обединени от краткото название: "Живопис“. Художникът отново ни среща на пръв поглед с банални сюжети, но интерпретирани от..

публикувано на 16.05.22 в 15:15
Проф. Владимир Атанасов

Проф. Владимир Атанасов: Човечността на пиесите е най-голямото постижение на този театрален сезон

Фондация "Академия "Аскеер" обяви номинациите за тазгодишните награди "Аскеер", които се присъждат на най-добрите постижения в театралното изкуство за изминалия творчески сезон. Обект на разглеждане са представленията, създадени от 1 май 2021 година до 30 април тази година. Една от най-младите категории е "Съвременна българска драматургия",..

публикувано на 16.05.22 в 15:10

Иван Юруков за "Илинден" и новия си филм

Драматичен театър Ловеч представя за първи път пред софийска публика спектакъла "Илинден" по текстове на Димитър Талев и Пейо Яворов на сцената на театър "София". В главната роля е актьорът Иван Юруков. Наричат го "Канатлъ шейтан" – Хвъркатият дявол. Подписва писмата си с името Ахил. Това е Гоце Делчев – героят на един народ, който дава много жертви,..

публикувано на 16.05.22 в 14:14
Светлозар Желев

Светлозар Желев: Добрата литература задава още въпроси

Любовта е движещата сила на човечеството през всички тези години. Любовта може да бъде религиозна, любовта може да бъде чиста и непорочна, любовта може да бъде плътска, любовта може да бъде разкъсваща, може да бъде даряваща, може да бъде разбираща и споделяна, може да бъде несподелена, болезнена, тежка, разтърсваща, скрита, може да бъде..

публикувано на 16.05.22 в 13:55

Станка Цонкова-Уша – авторско присъствие без аналог

Тя е явление в българската фотография. “Нейното авторско присъствие няма аналог в историята на медията у нас”. Тя е Станка Цонкова-Уша – личност, чието авторско присъствие е белязано с нестандартен почерк, оригиналност и естетическа провокация.  С Уша – както я познава цялата фотографска гилдия, и с д-р Катерина Гаджева – изкуствовед и главен асистент в..

публикувано на 16.05.22 в 09:30