Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

70 години Русенска опера

Със спектакъл на операта „Травиата“, диригент Константин Илиев, на 27 ноември 1949 г. започва историята на Русенската опера. Същият спектакъл ще бъде представен и тази година. „Травиата“ ще дирижира Сунай Мератов, постановката е на Марко Катена, а в ролите участват Фабиан Конрад, Борис Луков, Венцеслав Анастасов, Петя Цонева.

На 22 ноември беше открита изложба във фоайетата на сградата с архивни документи, открити неотдавна в ателиетата на операта, включващи режисьорски скици на костюми и декори, балетни постановки, афиши. Има афиши, направени на златен сатен. „С всичко това, което открихме, Държавна опера Русе има едно невероятно богатство“ – каза Иван Кюркчиев, директор на операта.

Серия събития, посветени на Николай Гяуров, ще представи театърът в София. Първото е на 29 ноември, когато на сцената в НДК ще се съберат няколко баси, за да отдадат почит към своя колега – Роберто Скандюци, Орлин Анастасов, Матиа Престиа, Димитър Станчев, Олег Диденко. На пулта ще застане Йордан Камджалов.

След това на 6 декември е концертът на големия баритон Лео Нучи. Диригент ще бъде Джорджо Крочи. „Той е голям приятел на нашия театър и винаги ми е казвал, че много иска да дойде в България, тъй като е пял с едни от най-известните ни певци – Николай Гяуров, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев.“

Юбилейният сезон ще продължи с нова постановка през февруари на операта „Парижки живот“ на Жак Офенбах.

Ще открият на 13 март Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ с Девета симфония на Бетовен. „Точно преди 60 години фестивалът е закрит с тази творба, а ние сега с нея ще го открием. Ще дирижира Йордан Камджалов.

Имаме още едно участие на 23 март с премиера на операта „Мефистофел“ на Ариго Бойто с художник Иван Токаджиев, в която ще участват Ивайло Джуров, Борис Луков, Фабиан Конрад, а ще дирижира Сунай Муратов.

През май месец с новата ни постановка на „Ловци на бисери“ на Жорж Бизе русенци ще си спомнят за звездната тройка певци Пенка Маринова, Николай Здравков и Кирил Кръстев. 

За месец юни е предвидена премиера на „Княз Игор“ на Александър Бородин, която ще се на открито на „Сцена край реката“.

Разбира се, през целия сезон ще се представят и новите заглавия – оперетата „Българи от старо време“ на Асен Карастоянов, която се ползва с огромен интерес от страна на публиката, и балетът „Зле опазеното момиче“ от Петер Хертел.

В звуковия файл чуйте още подробности от Иван Кюркчиев, директор на операта. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Пресконференция преди премиерата на операта „Сватбата на Фигаро“

Операта „Сватбата на Фигаро“ се завръща на сцената в Русе

Премиерата на обичаната Моцартова опера е на 28 февруари, неделя, от 19 часа, в Доходното здание . След „Мария Десислава“ на Парашкев Хаджиев това е второто голямо оперно заглавие, което Пламен Бейков поставя в Русе. Доверил се е на младия диригент Димитър Косев, който е виенски възпитаник и на художника Радослав Радославов. Ангажирани са само..

публикувано на 26.02.21 в 09:15

„Лястовичката“, опера в три действия от Джакомо Пучини

Либрето: Джузепе Адами. Основата на либретото е текст на австрийските либретисти Алфред Вилнер и Хайнц Райхерт. Световна премиера: 27 март, 1917 г. В операта в Монте Карло. В Италия е представена на 2 юни 1917 г. в Театър Комунале, Болоня. Действащи лица: • Магда, сопран • Руджеро, тенор • Лизет, сопран • Прюние, тенор • Рамбалдо, баритон –..

публикувано на 26.02.21 в 08:40
Момент от репетицията на операта „Двамата свенливци“ от Нино Рота

За първи път в България операта „Двамата свенливци“ на Нино Рота

Операта е написана от известния филмов композитор в една поредица на Италианското радио за създаване на радиоопери. Под диригентството на Франко Ферара премиерата е на 15.11.1950 г. Либретото е по текст на Сузо Чекки Д'Амико. Постановката в Стара Загора ще бъде копродукция с Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и е във връзка със сто..

публикувано на 25.02.21 в 18:25
Саша Гьотцел

Саша Гьотцел дирижира Софийската филхармония

На пулта пред Софийската филхармония на 25 февруари застава нейният главен гост-диригент Саша Гьотцел . Това за него е втори сезон на този пост. През този сезон той е дирижирал още два концерта – на 24 септември представи творби на Густав Малер, а на 22 октомври – Рихард Щраус и Волфганг Амадеус Моцарт. До края на сезона ще дойде отново, за да предложи..

публикувано на 25.02.21 в 12:25
Огнян Видев

Виртуозната китара на Огнян Видев

Когато животът ти е джаз – не ти се говори за нищо друго. Такъв е случаят с Огнян Видев – един от най-известните наши джаз китаристи, който скоро отбеляза своя 75-годишен юбилей.  Свири повече от 50 години като професионален музикант, обикаля света, най-активният му период е свързан с джаз групата „Бели, зелени, червени“ през 70-те и 80-те години на ХХ..

публикувано на 25.02.21 в 12:11