Любомир Попйорданов: Законът за туризма е риза за определени интереси

Това е закон на буквоядство и свръхрегулация

БНР Новини
Любомир Попйорданов
Снимка: geograf.bg

Какви промени се готвят в Закона за туризма и с какво биха подобрили състоянието на туризма у нас? 

"Този закон не е донесъл нищо добро на българския туризъм от момента, в който е влязъл в сила – 2013 г." коментира в "Нашият ден" Любомир Попйорданов, юрист с 28-годишен опит на предприемач в туризма и спорта, основател и дългогодишен председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм. Промените предвиждат курортите да бъдат обявени за национални, което на практика не води до нищо. Оценка за въздействието не е направено. Промените в Закона се правят за група хора. 

В Закона за туризма от 2013-а до днес това е 18-а поправка. Има 20 страници поправки. Кой ще ги чете, освен чиновниците, които ще ни наказват? – реторично попита Попйорданов. – Това е закон на буквоядство и свръхрегулация. Никой няма да прочете поправките, извън онези, които искат да ви накажат, и онези, които искат да уредят законно своите отношения – този Закон е риза за определени интересиЗаконът за туризма не върши работа на българския туризъм подчерта Попйорданов. Той има за цел законово да уреди определени практики, но между законно и справедливо има разлика. 

Ние имаме най-подробния закон за туризма – в страната, която е на дъното на предлагането и качеството на услугитеНяма да напълним хотелите, няма да подобрим националния маркетинг – където се разходват големите пари" – поясни той. 

От медиите разбрахме, че Министерството на туризма ще раздаде едни 15 милиона на туроператори, които ще ни доведат лоу кост туристи. Парите не отиват за развитие на туризма и на качеството, за подобряването на имижда, а отново ще отидат в мелницата на големите курорти, като дори не казваме как те да започнат да стават по-смислени."

Готвените промени, приети на първо четене, най-вероятно ще влязат в Закона, тъй като никой няма да ги чете."

Попйорданов смята, че обектите в "Букинг" трябва да бъдат регистрирани заради потребителя. Собствениците, предлагащи апартаменти за наемане, трябва да се регистрират и то с цел подобряване на услугата за потребителите.

В края на разговора Попйорданов представи и акценти от Дните на предизвикателствата, които се провеждат в момента.