Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малка енциклопедия на приятелствата

2
Влади Киров
Снимка: БГНЕС архив

Тази книга излезе след смъртта на автора си Влади Киров. Това е топла, иронична, приятелска книга. Книга, както пише той, „за моите приятели и моя град“. На финала на сборника с истински, а не измислени герои, написан с усмивка и въображение, е публикувана анкета на Лилия Старева с Влади Киров, в която той казва: „Днес ние сме ужасно зависими и губим същността на човека“. 

В „Малка енциклопедия на приятелствата“ акцентът е именно върху същността, върху човешкото. Книгата е в съавторство с приятеля му от детските години Иван Газдов, който безвъзмездно предоставя своя последен цикъл „Графикатури“ за изданието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

Свързани новини

Влади Киров

„Вляво от пътя Лондон – Калкута“ – филм за Влади Киров

Неотдавна в кино „Одеон“ се състоя прожекция на документалния филм „Вляво от пътя Лондон – Калкута“ на режисьора Михаил Мелтев, по повод 70-годишнината на сценариста Влади Киров. За съжаление, той не успя да дочака тази прожекция, но сега, след..

публикувано на 05.12.19 в 13:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

За скандалната пиеса на Иван Теофилов – 60 години по-късно

Скандалната навремето пиеса на Иван Теофилов "Поетът и планината" (1963) излиза за първи път като текст 60 години по-късно, като в книгата освен пиесата е отразена и нейната история.  Публикувани са отзиви, рецензии и цялата съпътстваща разгромяваща..

публикувано на 25.04.24 в 17:55

Серия от лекции за тялото в киното с водещ Николай Колев

Движенческата лаборатория "Ход" е пространство, ръководено от Цвета Дойчева. В нея се провеждат работилници, посветени на танца и движението. Сега там тече цикъл лекции на Николай Колев, които преминават по-скоро като разговори на тема "Тялото в киното"...

публикувано на 25.04.24 в 17:29

Офорти на варненски ученици по рисунки на Владимир Димитров-Майстора

Как изглеждат рисунки на Владимир Димитров-Майстора през очите на ученици от специалност "Изящни изкуства" в Националното училище по изкуства "Добри Христов" в град Варна? За това разказват художникът Георги Кенаров и неговите ученици – Виктория..

публикувано на 25.04.24 в 17:15

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се..

публикувано на 25.04.24 в 07:53