Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Млад български учен със сериозен принос в борбата с вредните газови емисии

Д-р Радостина Иванова
Снимка: Ася Чанева

Съюзът на учените в България отбеляза 75 години от създаването си и раздаде на Деня на будителите годишните си награди за научни постижения. Специална награда в конкурса за високи научни постижения в категорията за дисертации получи д-р Радостина Иванова от Института по органична химия – БАН, за дисертацията си на тема: „Многокомпонентни наноструктурирани катализатори на основата на мезопорести цериев и титанов оксиди: получаване, характеризиране и каталитични свойства в реакция на пълно окисление на етилацетат“,

Д-р Радостина Иванова е главен асистент в Института по органична химия с център по фитохимия при БАН. Радостина е завършила Факултета по химия и фармация към СУ „Св. Климент Охридски“ със специалности екохимия и функционални материали. Основните ѝ научни интереси са свързани с нови нанокомпозитни материали – получаване и характеризиране с различни физикохимични техники, модифициране на мезопорести материали с наноразмерни преходни метали и метални оксиди, наноразмерни метал/металооксидни частици в порести матрици, адсорбция, катализ, елиминиране на летливи органични компоненти от токсични газови емисии. През 2017 г. Радостина е отличена с наградата на БАН „Акад. Иван Евстратиев Гешов“ за най-млад учен до 30 години в областта на нанонауките, новите материали и технологии. В момента е ръководител на проект по програма за подпомагане на младите учени в БАН на тема: „Разработване на наноструктурирани мезопорести металооксидни системи на основата на промотирани с мед манган-цериевооксидни материали като катализатори за елиминиране на токсични емисии от етилацетат“.

Целта на дисертацията на Радостина Иванова е получаване на високоефективни катализатори за унищожаване на вредни газови емисии от летливи органични съединения чрез синтез на съвременни наноразмерни мултикомпонентни металооксидни системи на основата на цериев и титанов оксиди. Като модел е използван етилацетатът, тъй като е един от най-трудно окисляемите замърсители на въздуха.

Радостина получи своята награда на тържеството по случай 75 годишнината от създаването на Съюза на учените в България.

Разговора на Ася Чанева с д-р Радостина Иванова за проекта и практическото му приложение в борбата с вредните емисии можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Децата от Русаля имат нужда от вас

Може би сте чували за училището-пансион по изкуства и занаяти във великотърновското село Русал я. То приютява деца, лишени от родителска грижа, от крайно бедни семейства или от рискова среда. Идеята е, че изкуството може да стопи стената от собствените им страхове, недоверие и чувство за безполезност и да ги изведе към светлата страна на живота...

публикувано на 19.10.20 в 11:10

Невромаркетингът - наука в рекламата

Невромаркетингът е модерна научно-изследователска област в която взаимно се допълват постиженията на невронауките и резултатите от анализите, направени при маркетинговите проучвания на пазарното поведение на потребителите и комуникативните възможности на рекламата като въздействие. В процеса на изследване най-често се използва..

публикувано на 15.10.20 в 16:55

В образованието няма минало свършено

Доколко ориентирано към бъдещето е българското образование и как му повлияха пандемията и дигитализирането? "Навлизането на технологиите не е цел, то е средство за постигане на качество в образованието – е изтъквал неведнъж Явор Джонев Председател на фондация за образователна трансформация transform.bg. Няма как обаче дигитализирането да промени нещо..

публикувано на 14.10.20 в 14:10

Азбучните уловки на дребномислието

На фона на дълбоките проблеми в държавата и общото безпокойство на хората тези дни неочаквано на повърхността пред общественото внимание изплува нова тема за спорове. Как да се нарича празникът 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, както досега, или Ден на българската писменост, просвета и култура. За съжаление..

публикувано на 14.10.20 в 09:45
Синагогата в Хамбург, пред която на 4 октомври мъж нападна еврейски студенти

От реч на омразата до действие от омраза

След по-малко от месец се навършват 82 години от Кристалната нощ в Германия. От много години насам фашизоидни екстремисти използват еврейските празници, за да нападат хора и места, свързани с еврейската общност. Миналата седмица еврейската общност от цял свят отбеляза своя празник Сукот. Една от традициите по време на празника е била стопаните да правят..

публикувано на 13.10.20 в 13:41