Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вестник „Земеделска техника” награди Елена Кортел за принос в механизацията на земеделието у нас

БНР Новини
Елена Кортел
Снимка: Ани Петрова

Вестник „Земеделска техника” обединява 120-годишни усилия в процеса на единение на образование, наука и земеделска практика за ефективно земеделие в България. Вестникът е приемник на първите земеделски издания. Данни от брой № 24 на вестника за 2019 г. очертават развитието на земеделския периодичен печат у нас. 

Още в първото списание „Любословие”, издавано от Константи Фотинов в периода 1844-1846 г., се набляга на необходимостта от просвета за „българските орачи”. Първата книга в тази област е написана и издадена през 1853 г. от Никола Икономов Жеравненеца, учител от Разград. 

Книгата „Земеделие” е отпечатана в Княжеско-сръбската печатница в Белград и сега се съхранява като ценна реликва във фонда на Централната селскостопанска библиотека.

През януари 1874 г. започва списването на вестник „Ступан” с подзаглавие „Земеделско-економически вестник” – първото българско периодично издание за земеделие, публикувано най-напред във Видин, а после – в Русе и Букурещ (в печатницата на Любен Каравелов).

През януари 1894 г. в Сливен излиза вестник „Орало”, чието мото е „ Мотиката и оралото хранят целий свет”. Следват още издания със земеделска тематика, чиито идеи са продължени в наше време от вестник „Земеделска техника”. 

Освен че е наследник на първия периодичен земеделски печат в България, вестникът отличава и най-добрите български производители на селскостопанска техника, земеделци с високи постижения и изявени доставчици на чужди селскостопански машини.

През 2019 година вестник „Земеделска техника” награди Елена Кортел за принос в механизацията на земеделието, част от темите в предаването „Изгрев” по програма  „Христо Ботев” на БНР.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възражда ли се фашизмът в България

Организатори на Луковмарш и други крайнодесни групировки нахлуха в Софийския университет по време на дискусия, организирана от Студентско общество за равенство. В продължение на почти два часа те отказваха да напуснат събитието, не се съобразиха с охраната на университета и бяха изкарани с помощта на полиция. Това се случи след категорично..

публикувано на 25.02.20 в 15:52
Снежана и Атанас Каралееви

Вълнения в Куба и в Мексико

В далечни и магични места по традиция ни пренася рубриката „География на сетивата“ на неделното издание на предаването „Семейно радио“. Този път специалните гости Атанас и Снежана Каралееви ни отведоха в Куба и в Мексико. Семейство Каралееви споделиха за слушателите на програма „Христо Ботев“ вълнуващи преживявания от разходка с лодка в подземната река в..

публикувано на 25.02.20 в 12:17
Николай Стоименов

Еврика! Успешни българи: Николай Стоименов

„Упорит, трудолюбив, перфекционист и всеотдаен“ – така говорят другите за Николай Стоименов. А той казва за себе си, че е скромен, но никой не му вярвал, защото скромните не казвали, че са скромни. А иначе Николай Стоименов има зад гърба си вече няколко изобретения и дълъг списък с награди, две от които от Фондация "Еврика". Едната я получава още като..

публикувано на 24.02.20 в 17:05
Проф. Румен Кастелов

Ортопедично... за зимата

Сезонни травми, остеопороза, транспортен и спортен травматизъм, начин на живот и хранене, нови методи, кремове, мазила и нестероидни противовъзпалителни срещу болка и фрактури. Проф. Румен Кастелов от Медицинския институт на МВР болница коментира темата в "За здравето": Кога е наложителна операция при счупване?  " Няма две еднакви счупвания .  От..

публикувано на 24.02.20 в 17:05

Пролетта наближава, да събудим градината

Чудесен начин да се приготвите за наближаващата пролет е да се погрижите за цветята у дома. Независимо дали имате градина, тераса или само перваз пред прозореца – сега е идеалният момент да подготвите стайните растения. А ако нямате „зелени пръсти“, т.е. имате желание, но нямате усет и познания как се гледат растения в домашни условия, чуйте съветите на..

публикувано на 24.02.20 в 14:37