Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ловци на бисери”, опера в три действия от Жорж Бизе (съдържание)

Либрето: Мишел Каре и Етиен Кормон

Премиера:
30 септември 1863 година в театър „Лирик”, Париж

Действащи лица:
• Надир – ловец (тенор)
• Зурга – ловец на бисери (баритон)
• Нурабад – старейшина на селото и жрец (бас)
• Лейла – избрана за нова жрица (сопрано)


Действието се развива на брега на Индийския океан в селце на о. Цейлон. 

Първо действие 
Ловците на бисери се веселят. Те трябва да изберат своя вожд. Очакват и новата жрица, която ще положи обет за целомъдрие. Нейните молитви са сигурна защита по време на лов на бисери. Изборът на вожд пада върху Зурга – най-храбрият ловец. Неочаквано се появява Надир, който отдавна е напуснал родното място и се скита из джунглата. Със Зурга били неразделни приятели. Любовта към Лейла обаче ги разделила. Заклели се да се откажат от нея, но да запазят приятелството. Откъм океана приближава лодка с новата жрица. 
Лицето ѝ е покрито с воал, но когато произнася клетвата за целомъдрие, Надир познава Лейла по гласа. Тя влиза в храма на Брама, придружена от свита жреци. Надир напразно опитва да овладее огъня на страстта, разгорял се с нова сила. Той трябва да избира: или да се откаже от любовта, или да пристъпи клетвата към Зурга. 

Второ действие 
Селцето на брега на океана е потънало в мрак. Ловците на бисери ще се върнат едва призори. Върховният жрец Нурабад пита Лейла какво не ѝ дава покой. Дали има сили да устои на клетвата… Девойката разказва за непознатия странник, когото спасила от преследвачите и въпреки мъченията не го издала. А била малко момиче. За благодарност той ѝ подарил чудна бисерна огърлица… Щом си тръгва Нурабад, Лейла с трепет долавя любовната песен на Надир. Любов и страх се борят в душата ѝ. Ако ги заловят, ги чака смърт. Уви, нямат време да бягат. Жреците са непреклонни. Зурга опитва да се застъпи за приятеля си. Щом вижда Лейла обаче, гневът го заслепява. Надир два пъти не е удържал на думата. Нека умрат и двамата. 

Трето действие 
Противоречиви чувства измъчват Зурга – защо да умрат двама млади, които се обичат? Та нали това са любимата жена и верният приятел от детинство? Зурга осъзнава, че ревността е причината да ги изостави. Идва Лейла и го моли да пощади Надир. Това още повече вбесява Зурга. Заповядва на жреците да не отлагат наказанието. Отчаяна Лейла сваля бисерната огърлица и умолява да я предадат на майка ѝ. Зурга не вярва на очите си – това е малкото момиче, спасило го от смърт. Кладата е разпалена. Всеки момент там ще застанат Лейла и Надир. Втрува се Зурга с вестта, че селото гори. 
Всички хукват натам, а вождът освобождава двамата влюбени. Казва им, че нарочно е запалил къщите. Скрит зад храстите, Нурабад вижда всичко. 
Лейла и Надир изчезват в тъмнината, но Зурга трябва да заеме мястото им на кладата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30