Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Свежа Дачева за пътя напред

Снимка: newasocialpoetry.com

Свежа Дачева е поет, литературовед, но и етнограф. Смятах да говоря с нея за живота в Щвеция, където тя се е установила преди повече от 30 години. Да говорим за преводите и от шведски, за работата ѝ по съставителството на българо-шведския речник или за работата ѝ като общински съветник в Стрьомстад, за докторската ѝ работа по етнология, за книгите ѝ с поезия. Или за новата ѝ книга с проза – „Ще се видим пак“, която току-що излезе.

Само че този разговор пое в друга посока – за смисъла и за това как всеки трябва да следва собствения си път.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лекарствата в древността

Така наречените „лекарственици” съдържат древното познание на хората за билките  и рецептите за тяхното приготвяне. Те достигат до нас през вековете най-често в преводи от гръцки език. Според сведенията от лекарствениците българите са страдали от страшни болести като чума и холера, както и от хранителни разстройства и ухапвания от диви животни...

публикувано на 17.02.20 в 13:59

Тибетски мастиф с очила – забавление за туристите в Ласа

Гигантът сред кучетата – тибетският мастиф – е превърнат в извор на приходи от предприемчиви жители на столицата на Тибет – Ласа. Представителите на древната порода позират с туристите, нагиздени с черни очила, шапки и стоят неподвижно с часове на фона на величествените Хималаи, за да изглеждат добре на снимка срещу няколко долара.  Това разказва..

публикувано на 17.02.20 в 08:05

Оги Ковачев: Планирането на пътуване ми носи много енергия

Пътешественикът Оги Ковачев беше специален гост в рубриката „Радиоавтограф“ в неделното издание на предаването „Семейно радио“. Оги Ковачев много обича да разказва за преживяното по време на пътуванията си и затова се определя като вдъхновител. Посетил е почти всички кътчета на света, но има още много дестинации, които се намират в списъка му със..

публикувано на 15.02.20 в 11:35

Роботът и човекът – интимно

Напоследък все по-често се говори и пише за секс роботи с изкуствен интелект. Появиха се първите неофициални  бракове с роботи, обсъжда се законовото им легализиране, както и евентуалната поява на нова, робосексуална идентичност с дигисексуален пол в бъдеще. Изпробват се хуманоидни роботи, които не само могат умело да флиртуват, да усвояват чрез..

публикувано на 13.02.20 в 17:15
Откритите останки, прободени с кол, в средновековен гроб, обявен като „Вампирът от Созопол“

Сензациите в историята – мистификации, провокации, фейк нюз или находки

Сензациите в историята и в историята на изкуството – изключителни находки или фалшиви новини? Н апоследък се явиха не една и две такива сензации, претендиращи да преобърнат съзнанието за историята, културата, изкуството по нашите земи. Всеки, следил що-годе публикациите в медиите, е наясно за какво иде реч. Дали няма едно своеобразно преобръщане,..

публикувано на 12.02.20 в 17:10