Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Журналисти: 30 години след промените ние сме по-малко свободни

БНР Новини
Полина Паунова, Ива Дойчинова, Силвия Великова и Георги Богданов
Снимка: Здравко Петров

Eдин невесел разговор в студиото на "Нашият ден" за състоянието на свободата на словото у нас и средата, в която журналистите практикуват професията си, с трите журналистки, които споделят голямата награда "Човек на годината" на Българския хелзинкски комитет: Полина Паунова, Генка Шикерова и Силвия Великова, както и с Георги Богданов от Национална мрежа за децата, който получи подгласна награда за разясняването на Стратегията за детето срещу атаките и тиражирането на лъжи срещу нея. 

Картината, която събеседниците нарисуваха, не дава поводи за радост, все по-малко пространство остава за упражняване на журналистическата професия. 

Полина Паунова беше отличена за разследването на "Апартаментгейт", Генка Шикерова за "Войната на трупове", а Силвия Великова за това, че разкри политическия натиск, оказван върху БНР. 

Георги Богданов получи награда заради огромните усилия, вложени от екипа на НМД в разяснителна кампания в цялата страна срещу атаките срещу Стратегията за детето от страна на крайни религиозни и ултранационалистически движения и организации. 

"Намираме се във война – алармира той, – очертава се ситуация, в която няма да имаме Стратегия за детето заради плътната мрежа от дезинформация, която доведе до истерия и до абсолютна невъзможност на хората, заинтересувани от добруването на всички деца, да си вършат работата." 

"Ситуация, в която, когато зададеш въпрос, минаваш за герой, не е нормална" – каза Генка Шикерова.

"30 години след демократичните промени ние сме по-малко свободни" – е тъжното обобщение на Силвия Великова.

"Това, което зависи от нас, е да показваме всеки път, че медиите имат значение“, каза Полина Паунова, но завърши с имената на журналистите, свалени от ефир, и с отказаното им право да практикуват професията си.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.