Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потомък на императора на инките разкрива тайните на възловото писмо кипу

БНР Новини
12
Хуан на събитие, организирано от Конфедерацията на националностите на перуанските индианци

"Пътешествието и смяната на местата влагат нов заряд в ума". Покана за пътуване започва с тази мисъл на римския философ и писател Луций Плиний Сенека само за да потвърди, че науката галопира, но жаждата за приключения си е същата от Древния Рим насам.

Ако не сте гледали в детството си първия български уестърн „Заветът на инката“, със сигурност сте омагьосани от Мачу Пикчу. Ненапразно завладяващият архитектурен комплекс от 15-и век е в списъка на седемте чудеса на света и в съкровищницата на ЮНЕСКО. В „Покана за пътуване“ няма да разкрием тайната за златното имане на инките, а факта, че във Варна живее наследник на последния крал на гордия и предприемчив народ. Доказателство, че това е истина, се крие дори в името му – Юпанки. Потомците на владетелския род задължително го вплитат сред испанските названия, наложени от конкистадорите. Хуан Естебан Юпанки Вильялобос от 10 години е женен за варненката Таня Костадинова.

Хуан Естебан  Юпанки ВильялобосТой е участвал Първия Международен форум на местните индианисти, индиански интелектуалци и изследователи на индианските народи и племена и е избран за генерален секретар на Общността за района на Андите. Член е и на световната мрежа на испаноговорящите поети и писатели. Издал е 10 книги, но и три научни труда, защото се радва на солидна академична кариера.

Не можех да не попитам потомъка на инкските владетели за начина за записване и предаване на информация чрез различни по дължина и текстура шнурове – кипу. На езика на инките – кечуа кипу означава възел. Оказа се, че така са предавали не само цифри и сметки, както са мислели испанските завоеватели, ами исторически сведения и дори приказки. Времето никога не стига. Затова се уговорихме с Хуан Естебан Юпанки Вильялобос и съпругата му Таня да продължим разговора, като наблегнем на легендите и истината за златото на инките.

Знаете ли къде е река Осум? А откъде идват винарите белограгяни, понечили да съсипят платното на Биляна, която го бели на Охридските извори. Отговорът – от директора на програма "Христо Ботев" Кирил Калев, който беше в Берат. От 2008 година албанският град е вписан в съкровищницата на ЮНЕСКО и силно напомня Велико Търново. До 17-и век обаче се е наричал Белград, а реката, която тече под прочутия мост Горица, продължава да се казва Осъм.

В местните православни храмове прекрасни изображения пазят спомена за великото дело на Светите Седмочисленици, посяли семето на Христовото учение сред народа чрез живо слово вред по българското землище. Тук са запазени гробът на Свети Йоан Владимир и мощи на българските просветители, учениците на Кирил и Методий – Свети Горазд и Свети Ангеларий.

Кирил Калев разкрива тайните на българските църкви в Албания. Точно това е била темата за магистратурата на певеца Васко Василев-Базилио. На прага на 50-те си  години изпълнителят, на когото Емил Димитров лично подари песента „Ако си дал“,  реши да учи богословие и го завърши с отличие. Духовните пътеки го отведоха в Светите земи, където Васко имаше късмета не просто да стане хаджия, ами да остане два месеца там. И да преживее чудо на вярата.

А какви са впечатленията на Базилио от държавата Израел и хората там, ще научим след Нова година.


Снимките в галерията са на Елена Филипчева, Хуан Естебан Юпанки Вильялобос, Васко Василев-Базилио, www.dromomania.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чрез кохлеарни импланти може да се възстанови слухът

Освен с високотехнологичното си производство "Сентилион" се гордее с ежедневната си кауза – да помага на стотици българи да бъдат част от красивия свят на звуците. Компанията е официален представител за България на световния лидер във високотехнологичните имплантируеми решения при слухова загуба MED-EL Австрия. Благодарение на сътрудничеството между..

публикувано на 26.04.24 в 14:10

Фестивал "Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" организират в с. Ловчанци

"Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" – това е надсловът на фестивала, организиран от читалище "Светлина 1940" в с. Ловчанци, община Добрич на 28-и април.  В него са включени четири задачи за всички участници – певческа, танцова, кулинарна и игри от миналото, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Стоян Варналиев –..

публикувано на 26.04.24 в 11:15
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55