Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Къде Коледа се нарича Пасха, Празник на новата бира…

| обновено на 24.12.19 в 16:50 БНР Новини
Снимка: Pxhere

Това показват картите в Европейския лингвистичен атлас, мащабно международно начинание, целящо да обхване диалектите на европейските езици. От хиляди селища (пунктове) в сърцето и периферията на Стария континент се подбират думи и съчетания, назоваващи основни понятия, а сравнението между тях показва интересни сходства и разлики. Това се отнася в пълна степен за имената на коледните празници.

Проследяването на корените на старинните названия отвежда към архаичните представи за устройството на света, общи за хората. А любопитните специфики показват особеностите в битието, историята и културата на народите, говорещи различни европейски езици. За някои от характерните имена на празника разказва проф. Лучия Антонова, част от авторския екип на Европейския лингвистичен атлас.• 25 години „За думите“ – от фонда на предаването: Как старите българи са наричали малките деца разказва доц. Христо Холиолчев


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.