Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Джустино“, опера в три действия от Антонио Вивалди

Либрето: граф Николо Береган.
Поръчана е от Федерико Карпаника, директор на театър „Карпаника“ за карнавалния сезон в Рим през 1724 г., където е и премиерата.
Това е последната опера, написана от Вивалди за Рим.

Действащи лица:
• Джустино, византийски император – мецосопран
• Ариадна, негова съпруга – сопран
• Джустино, селянин, после император, изгубен брат на Вителиано и Андроник – мецосопран
• Леокаста, сестра на Анастасий – сопран
• Виталиан, тиранин от Азия – тенор
• Андроник, брат на Виталиан, влюбен в Леокаста – тенор
• Полидарте, капитан на Виталиан – тенор
• Аманцо, византейски генерал – сопран

Първо действие

Докато в двора текат тържествата за коронацията на новия император Анастасий и за сватбата му с Ариадна, пристига новината, че неприятелските войски на Виталино са пресекли Босфора. Идва посланик, който предлага условия за мир, между които е и искането Ариадна да се ожени за нашественика. Анастасий отказва и тръгва срещу врага, последван от Ариадна, която е решила да сподели с него несгодите на военния живот – ария Vedro con mio diletto.
В долината младият селянин Джустино сънува военни почести и слава и моли Фортуна да му помогне. Тя се явява с началните фрази на Пролетта от Годишните времена и му обещава трон и славата, ако той успее смело да срещне това, което му е подготвила съдбата. Малко след като се е събудил, Джустино има възможност да покаже смелостта си, като спасява сестрата на императора Леокаста от една мечка.
Очарована от смелостта му и красотата му, тя го кани да я придружи в двореца.
По препоръка на сестрата на императора Джустина е станал войник от войската на Анастасий  и тръгва на война.
Виталиан е успял да плени Ариадна – ария All'armi, ou des guerriers, но тя отказва да стане негова съпруга. Той я осъжда да бъде прикована към една скала, за да стане плячка на страховито морско чудовище. Действието завършва с тъжната песен на императрицата – ария Mio dolce amato sposo.

Второ действие

Корабът на Анастасий и Джустино е претърпял корабокрушение – ария Sento in seno ch'pioggia di lacrime. Двамата са на пуст остров и докато търсят подслон, от морето излиза чудовището, което се насочва към Ариадна, чиито викове чува Джустино и се притичва на помощ, като убива чудовището.
Анастасий и Ариадна отново са заедно и могат да напуснат пустото място, след като бурята утихне.
Виталиан идва да търси Ариадна, но на мястото, където я е оковал, открива само трупа на чудовището.
В двореца Ариадна чака своя любим – ария Augelletti, garruletti.
Завърналият се Анастасий обявява победата и залавянето на Виталиан и пред всички представя героичните постъпки на Джустино, които са били решаващи за победата – ария Su l'altar di questo Nume.
Тези похвали събуждат ревността на генерал Аманцо, който решава да наклевети Джустино, като казва, че младежът иска да вземе трона и съпругата му. Императорът в началото не обръща внимание, но когато чува как Ариадна хвали младежа, започва да се съмнява и да вярва на казаното.
Леокаста и Флавиа/Андроник решават да се преоблекат като войници и да последват Джустино в лагера, но по пътя Флавиа разкрива кой е и ѝ се обяснява в любов. Тя го отблъсква, но Андроник е настоятелен. Леокаста е спасена от Джустино и двамата разкриват чувствата си – ария Sventirata navicella. Действието завършва с героичната ария на Джустино – ария Ho nel petto un cor sì forte.

Трето действие
Виталиан и войниците му успяват за избягат от затвора – ария Il piacer della vendetta. Анастасий съвсем е полудял от ревност, когато вижда на Джустино един колан, който той лично е подарил на Ариадна, и който жената след това е подарила на младия герой като награда за смелостта му. Той осъжда Джустино на смърт, както и Ариадна. Леокаста решава да освободи любимия си или и тя да умре с него – ария Senzo l'amato ben.
Възползвайки се от слабостта на Анастасий и ареста на Джустино, Аманцо сваля от трона императора, арестува го и се обявява за император. Леокаста успява да освободи любимия си – ария Or che cintо.
Джустино отново сънува този път Виталиан, който иска да го убие, но в последния момент разпознава в негово лице своя загубен брат, който е смятал за разкъсан от един тигър. Двамата се прегръщат и Виталиан приема да помогне на Джустино да върне трона на Анастасий.
В императорския дворец Аманцо осъжда своя предшественик и Ариадна на ужасни страдания, когато победни звуци и виковете на народа обявяват пристигането на въоръжените Джустино и Виталиан. Аманцо е арестуван, Анастасий отново е император, Виталиан вече е приятел, а Джустино получава ръката на Леокаста, и е обявен за наследник на трона.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05