Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Джустино“, опера в три действия от Антонио Вивалди

Либрето: граф Николо Береган.
Поръчана е от Федерико Карпаника, директор на театър „Карпаника“ за карнавалния сезон в Рим през 1724 г., където е и премиерата.
Това е последната опера, написана от Вивалди за Рим.

Действащи лица:
• Джустино, византийски император – мецосопран
• Ариадна, негова съпруга – сопран
• Джустино, селянин, после император, изгубен брат на Вителиано и Андроник – мецосопран
• Леокаста, сестра на Анастасий – сопран
• Виталиан, тиранин от Азия – тенор
• Андроник, брат на Виталиан, влюбен в Леокаста – тенор
• Полидарте, капитан на Виталиан – тенор
• Аманцо, византейски генерал – сопран

Първо действие

Докато в двора текат тържествата за коронацията на новия император Анастасий и за сватбата му с Ариадна, пристига новината, че неприятелските войски на Виталино са пресекли Босфора. Идва посланик, който предлага условия за мир, между които е и искането Ариадна да се ожени за нашественика. Анастасий отказва и тръгва срещу врага, последван от Ариадна, която е решила да сподели с него несгодите на военния живот – ария Vedro con mio diletto.
В долината младият селянин Джустино сънува военни почести и слава и моли Фортуна да му помогне. Тя се явява с началните фрази на Пролетта от Годишните времена и му обещава трон и славата, ако той успее смело да срещне това, което му е подготвила съдбата. Малко след като се е събудил, Джустино има възможност да покаже смелостта си, като спасява сестрата на императора Леокаста от една мечка.
Очарована от смелостта му и красотата му, тя го кани да я придружи в двореца.
По препоръка на сестрата на императора Джустина е станал войник от войската на Анастасий  и тръгва на война.
Виталиан е успял да плени Ариадна – ария All'armi, ou des guerriers, но тя отказва да стане негова съпруга. Той я осъжда да бъде прикована към една скала, за да стане плячка на страховито морско чудовище. Действието завършва с тъжната песен на императрицата – ария Mio dolce amato sposo.

Второ действие

Корабът на Анастасий и Джустино е претърпял корабокрушение – ария Sento in seno ch'pioggia di lacrime. Двамата са на пуст остров и докато търсят подслон, от морето излиза чудовището, което се насочва към Ариадна, чиито викове чува Джустино и се притичва на помощ, като убива чудовището.
Анастасий и Ариадна отново са заедно и могат да напуснат пустото място, след като бурята утихне.
Виталиан идва да търси Ариадна, но на мястото, където я е оковал, открива само трупа на чудовището.
В двореца Ариадна чака своя любим – ария Augelletti, garruletti.
Завърналият се Анастасий обявява победата и залавянето на Виталиан и пред всички представя героичните постъпки на Джустино, които са били решаващи за победата – ария Su l'altar di questo Nume.
Тези похвали събуждат ревността на генерал Аманцо, който решава да наклевети Джустино, като казва, че младежът иска да вземе трона и съпругата му. Императорът в началото не обръща внимание, но когато чува как Ариадна хвали младежа, започва да се съмнява и да вярва на казаното.
Леокаста и Флавиа/Андроник решават да се преоблекат като войници и да последват Джустино в лагера, но по пътя Флавиа разкрива кой е и ѝ се обяснява в любов. Тя го отблъсква, но Андроник е настоятелен. Леокаста е спасена от Джустино и двамата разкриват чувствата си – ария Sventirata navicella. Действието завършва с героичната ария на Джустино – ария Ho nel petto un cor sì forte.

Трето действие
Виталиан и войниците му успяват за избягат от затвора – ария Il piacer della vendetta. Анастасий съвсем е полудял от ревност, когато вижда на Джустино един колан, който той лично е подарил на Ариадна, и който жената след това е подарила на младия герой като награда за смелостта му. Той осъжда Джустино на смърт, както и Ариадна. Леокаста решава да освободи любимия си или и тя да умре с него – ария Senzo l'amato ben.
Възползвайки се от слабостта на Анастасий и ареста на Джустино, Аманцо сваля от трона императора, арестува го и се обявява за император. Леокаста успява да освободи любимия си – ария Or che cintо.
Джустино отново сънува този път Виталиан, който иска да го убие, но в последния момент разпознава в негово лице своя загубен брат, който е смятал за разкъсан от един тигър. Двамата се прегръщат и Виталиан приема да помогне на Джустино да върне трона на Анастасий.
В императорския дворец Аманцо осъжда своя предшественик и Ариадна на ужасни страдания, когато победни звуци и виковете на народа обявяват пристигането на въоръжените Джустино и Виталиан. Аманцо е арестуван, Анастасий отново е император, Виталиан вече е приятел, а Джустино получава ръката на Леокаста, и е обявен за наследник на трона.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05