Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Равносметка на 2019-а и ключовите събития в съдебната система

Година на рекорди за Комисията за защита от дискриминация

БНР Новини
З. Генов, А. Торошанова, Т. Любенова, Е. Пороминска и А. Джумалиева
Снимка: Росица Михова

Отминаващата година беше белязана от скандали и избори: местни, европейски и този за главен прокурор. "Изборът за главен прокурор провокира повече скандали отколкото идеи и решения за бъдещето на институцията" – по думите на политолога Георги Киряков.

"Апартаментгейт" беше основният скандал и той доведе до индикации за промяна около евровота" – коментира социологът Евелина Славкова.

На този фон работата на Комисията за защита от дискриминацията отбеляза рекорди:

● Образуваните преписки в Комисията за 2019 г. са 906, като за цялата 2018 г. са били 721.

● Постановените решения за 2019 са 612, като в 2018 г. са били 511.

● Самосезиранията също са без аналог за институцията от нейното създаване досега – 620, при рекордните 386 бр. през 2018 г.

Подобна статистика е както удовлетворение, така и резултат от целогодишния труд на можещи и знаещи хора, които работят в институцията и доизграждат доброто ѝ име – изтъкна доц. Ана Джумалиева, председател на комисията, и отбеляза важната роля и отговорност на медиите в работата срещу дискриминацията и словото на омразата. Тя не спести добри думи за предаването "Законът и Темида" – единствено по рода си в ефира, което и през тази година работи неуморно за утвърждаването на законността и справедливостта, за грижата към всеки отделен случай и всеки казус, на който адв. Захари Генов отговаря лично.

Адв. Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати, говори по-скоро за действия, а не събития и по-скоро за липсата на топсъбития. Тя отбеляза значещата липса на движение в електронното правосъдие и електронно правителство – тема, която остава встрани от обществения радар, а е важна.

Проф. Ирена Илиева, директор на Института за държавата и правото при БАН и единствената българка член на тази комисия на Съвета на Европа, разказа за важните моменти в работата на института, както и за важните за Съвета на Европа събития – 70 години от създаването на организацията, но също и за 25-ата годишнина от създаването на Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Справиха ли се българите с предизвикателството „Европа“

На 13 април 2005 година Европейският парламент одобри Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС, и година и половина по-късно двете държави станаха членове на организацията на 1 януари 2007 година. Одобряването на Договора между Еврокомисията и България и Румъния беше по-скоро тържествен, но до някаква степен и формален акт, тъй като..

публикувано на 13.04.21 в 13:41
проф. Константин Хаджииванов

Проф. Хаджииванов: Увлякох се от химията и не съм имал колебания

Константин Иванов Хаджииванов е български химик, член-кореспондент на Българската академия на науките. Научните му разработки са в областта на адсорбцията и катализ и значими научни приноси, свързани с инфрачервената спектроскопия на молекули-сонди за охарактеризиране на твърди повърхности. Константин Хаджииванов е роден на 1 февруари 1958..

публикувано на 13.04.21 в 12:45
Зорница Русинова

Зорница Русинова: Тепърва ще видим последствията от пандемията върху бизнеса

Каква грижа и защита проявиха работодателите към своите работници по време на пандемията? Темата коментира в “Нашият ден“ Зорница Русинова , председател на Икономическия и социален съвет: “Предизвикателствата, които стоят пред икономиката ни и пред хората, не са малки. Тепърва от разхлабването на мерките, което виждаме, и от..

публикувано на 13.04.21 в 11:40

Левон Хампарцумян: Една кризисна ситуация прави обществото и хората по-солидарни

Какво направи българският бизнес особено този, който има претенцията, че припознава ценностите на корпоративната социална отговорност?  Грижа за служителите, грижа за обществото, за околната среда. Какво направи през това време, за да съхрани работниците, а и да направи живота им, а от там бизнеса си поне малко в по-добро състояние.  В какво..

обновено на 13.04.21 в 10:11

115 години от рождението на Самюъл Бекет

На 13 април 1906 година е роден поетът и драматург Самюъл Бекет. Един от най-популярните автори на ХХ в. Самюъл Бекет е най-известен заради пиесата си „В очакване на Годо“ (1953). В често цитираната статия, критикът Вивиан Мерсие пише, че Бекет „е постигнал теоретично невъзможното – пиеса, в която нищо не се случва и въпреки това..

обновено на 13.04.21 в 09:27