Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Директно от Златната зала „Музикферайн“, Виена

Новогодишен концерт на Виенската филхармония с диригент Андрис Нелсонс

Програма „Христо Ботев“ – начало 12.15 часа

4
Репетиция на Виенската филхармония за Новогодишния концерт с диригента Андрис Нелсонс
Снимка: Martin Kubik / ViennaPhilharmonic

Кое е най-чаканото, най-коментираното и в крайна сметка – най-любимо музикално събитие на всяка година? Разбира се – традиционният Новогодишен концерт на Виенската филхармония, без който всички ние просто не можем да си представим, че годината е започнала!

Вече повече от 80 години на 1 януари точно в 12.15 по обяд светът затаява дъх и се настройва на празнична вълна. Тревогите, напрежението, опасенията накъде върви светът и какво очаква човечеството от тук нататък – всичко това се размива сякаш за миг и остава някъде далеч, далеч... А в празнично украсената Златна зала на „Музикферайн“ е цветно, красиво и изпълнено с хармония и светлина. Тук Доброто винаги побеждава и оставя след себе си надеждата, че светът може и ще бъде по-съвършен и по-справедлив! И навярно именно в това се крият магията и непобедимото очарование на този концерт, започнал като локален порив за повдигане на патриотичния дух на един народ и неусетно превърнал се в световен символ на вечния стремеж на човечеството към единение, мир и любов!

Защото Новогодишният концерт на Виенската филхармония е именно това – постигнатата мечта на народите (макар и за кратко!) да се обединят в едно и да имат една обща цел – изкуството и красотата! Всяка година на 1 януари по обед милиони хора по света са заедно и се усмихват едновременно, радвайки се на щастието, с което може да ни дари единствено насладата от съпреживяната музика! Два часа и половина, в които всички ние забравяме различията си и гледаме напред ЗАЕДНО – с вярата, че Новата година може и трябва да ни донесе мир, разбирателство, сбъднати мечти и по-щастлив живот!

Традициите са за това, за да бъдат спазвани! И тази година в обичайния час всички ще се съберем, за да отбележим заедно с Виенските филхармоници музикалното начало на Новата година. На диригентския пулт за първи път ще застане 41-годишният латвиец Андрис Нелсонс, а в програмата на концерта, както винаги, покрай добре познатата музика на фамилия Щраус ще присъстват и някои малки изненади. Този път те са цели ДЕВЕТ – творби от Йозеф и Едуард Щраус, Карл Михаел Цирер, Йозеф Хелмесбергер и Ханс Кристиан Лумбю. Специален акцент ще бъдат шестте Контраданса на Бетовен, които за първи път ще звучат в Новогодишния концерт и заедно с документалния филм, посветен на 250-годишнината на големия немски композитор, ще бъдат своеобразна препратка към Международното му честване, което ще продължи през цялата 2020 година.

Програма „Христо Ботев“ също остава вярна на традицията и тази година за 33-ти път ще излъчва директно целия концерт от Златната зала на „Музикферайн“ във Виена. Бъдете наши гости и станете част от многомилионната празнична аудитория по света на най-слушаното и следено музикално събитие на годината!

Започваме точно в 12.15 часа!

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Гостуване на детско-юношеска филхармония „Пионер“ във Виена

През ноември ще се състои дългоочакваният концерт на филхармония „Пионер“ в австрийската столица. Проектът „Отново във Виена“ вече е на финалната права. Беше отворена сметка за финансиране на проекта. Д-р Александър Александров заяви, че парите вече са събрани и остават някои допълнителни уточнения. Така на 16 ноември в залата на Виенските момчета по..

публикувано на 13.06.21 в 08:05
Vanity Productions

„Понякога собствената ти глава е най-големият враг“ – интервю с Кристиан Стадсгард

Vanity Productions е псевдонимът, под който ще откриете ембиънт музиката на Кристиан Стадсгард, съосновател на датския лейбъл за електронна музика Posh Isiolation и член на Damien Dubrovnik (с Локе Рабек) и The Empire Line (с Айзък Хансен и Йонас Рьонберг). Ако всичко върви по план, на 19 юни Vanity Productions ще изсвири своя първи концерт в София..

публикувано на 12.06.21 в 11:15

Из архивите на Метрополитън опера: „Роберто Деверьо“ от Гаетано Доницети

Метрополитън опера отваря архивите си за Еврорадио. Спектакълът, който ще имате възможността да проследите на 12 юни от 20 часа, е от 16 април 2016 г. Съставите на Метрополитън дирижира Маурицио Бенини. В ролите: Сондра Радвановски (Елизабет Първа, кралица на Англия), Елина Гаранча (Сара, херцогиня Нотингам), Матю Поленцани (Роберто Деверьо, граф Есекс),..

публикувано на 12.06.21 в 09:55

Опера в Летния театър

На 11 юни започва 12-ото издание на летния фестивал „Опера в Летния театър“ във Варна, като някои от предложените събития са част и от Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Представленията са общо двадесет и едно – седем са премиери. Отново в програмата ще има опера, оперета, мюзикъл, балет и концерти. Първото събитие е посветено..

публикувано на 10.06.21 в 18:10
Абисал Гергиев (вляво) и Заурбек Гугкаев

Синът и племенникът на Валерий Гергиев излизат на сцената на зала "България"

На 10 юни столичната публика може да види заедно двама музиканти от най-близкото обкръжение на знаменития руски диригент. Това са големият му син Абисал Гергиев и племенникът му Заурбек Гугкаев.  21-годишният Абисал е пианист, все още студент в Бостънската консерватория. Дебютира на професионалната сцена през 2016 под диригентството на баща си и..

обновено на 10.06.21 в 16:02