Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Събота сутрин в село Тракия

3
Надежда и Кирил Георгиеви
Снимка: Валери Леков

Село Тракия се намира в община Опан, между Димитровград и областния център Стара Загора. Жителите на селото са около 300 души. Едни от тях са семейство Кирил и Надежда Георгиеви. Кирил Георгиев – народен певец, създател и ръководител на мъжката фолклорна група „Тракиец“ – село Тракия, и Надежда – негов верен спътник в живота. В техния дом гостува нашия екип, а както стана ясно по-късно, семейство Георгиеви през този месец празнуват 50 години съвместен живот. 

Освен нас, гост на семейството беше и кметът на селото Ради Желязков, който също е основател и член на фолклорната група. С тях говорим за историята, настоящето на селото, за читалището и дейностите му, за фолклорната група и народните песни, за семейството, традициите и празниците им. А цялото предаване е озвучено с песните на Кирил Георгиев и фолклорната група на село Тракия.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия