Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Кавалерът на розата” от Рихард Щраус – директно от Метрополитън опера

на 4 януари 2020 г. от 19 часа

Снимка: Karen Almond / Met Opera

В съботната оперна вечер (на 4 януари) на програма „Христо Ботев“ от 19 часа ще слушате първото от директните матинета през 2020 г., които престижната Метрополитън опера в Ню Йорк предлага на меломаните в целия свят. Ще се насладите на операта „Кавалерът на розата“ от Рихард Щраус в интерпретацията на великолепни солисти, хора и оркестъра на Метрополитън опера, дирижирани от сър Саймън Ратъл.

Сър Саймън РатълПремиерата на творбата в Дрезденската придворна опера на 26 януари 1911 г. е триумф за композитора. Диригент на спектакъла е Ернст фон Шух, режисьори – Георг Толер и Макс Райнхард, художник – Алфред Ролер. „Кавалерът на розата“ изненадва публиката с неочаквания стилистичен завой от експресионистичните му опери „Саломе“ и „Електра“ към комична опера ала Моцарт. След първоначалните перипетии с либретиста Хуго фон Хофманстал (Щраус му предлага да напише текст за „Семирамида“ по пиесата на Калдерон „Дъщеря на въздуха“, поетът отговаря с друга идея: сюжет за живота на Казанова), в началото на 1909 г. в писмо от Ваймар, драматургът съобщава: „В продължение на три спокойни дни успях тук, в следобедните часове да завърша един много весел сценарий за опера…време на действието – Виена в епохата на Мария Терезия“.

С огромно увлечение композиторът започва да пише музиката, обсъждайки с Хофманстал всяка подробност и завършва партитурата в края на септември 1910 г. Съвсем естествено виенският валс в най-широк спектър на превъплъщения става своеобразен лайт-жанр в операта. „Кавалерът на розата“ наричат „опера на валсовете“ и „тържество на мелодията“. Но както и сами ще разберете, тя е също забавен виенски карнавал на нравите през погледа на 20 век.

В директното предаване от Метрополитън опера в „Кавалерът на розата“ от Рихард Щраус ще слушате в главните роли:
• Маршалката, принцеса Мария Тереза фон Верденберг – Камила Нилунд;

• Октавиан, граф Рофрано, неин млад любовник – Магдалена Кожена;

• Барон Окс ауф Лерхенау, братовчед на Маршалката – Гюнтер Гройсбьок;

• Господин фон Фанинал, богаташ – Маркус Айхе;

• Софи фон Фанинал, негова дъщеря – Голда Шулц;

• Валцаки, интригант – Томас Ебенщайн;

• Анина, негова племенница – Катрин Голднър;

• Италиански певец – Матю Поленцани;

• Мариане, икономка на Фанинал – Александра ЛоБианко и др.

Съдържание на операта „Кавалерът на розата“ от Рихард Щраус



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30