Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Приказки-игри за съвременни деца

Снимка: prikazka-igra.com

Автор на новаторските книги, съчетаващи играта с четенето, е Никола Райков, роден в Стара Загора, завършил информационни технологии в Чикаго, изкушен от писането, киното, компютърните игри, избрал да живее със семейството си в малко българско село.

Открива призванието си в писането и издаването на книги за деца, когато, вдъхновен от малкия си син, създава приказката-игра „Голямото приключение на малкото таласъмче“. Книгата получава признание, издава се в многохилядни тиражи, включително и в чужбина.

Следват „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“, „Добросъците“ и най-новата – „Приказки от два свята“ – вече за поотраснали деца. Книгата използва елементи от настолните игри – карта на приключението, картички с „магически предмети“, но преди всичко това е текст, разказващ за дързостта, приключенията и израстването на един млад „хонтолул“, тръгнал да изследва непознатия свят извън тавана на старата къща, където винаги е живял. Младите читатели са насърчени да участват в създаването на историята, като могат да избират различни развития на сюжета.
За четенето, играта, изборите в живота, пътуването и завръщането разговаряме с Никола Райков. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.