Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Несрин Белмох: Радостта от живота не значи, че не съм минала през трудни моменти

Снимка: архив на Людмил Фотев

Несрин Белмох и Людмил ФотевНа живо от Невер – лидерката на трио „НЕС“ Несрин Белмох с откровения за радостите и мъките на музицирането в едно трио с два контрабаса и перкусии:

„Имам късмета да съм се родила с радост към живота и така и до днес. Не че не съм имала и трудни моменти. Но на въпроса дали радостта по-трудно се предава в музиката от мъката, нямам еднозначен отговор. Второто минава през катарзиса. Това е интересно и съм го правила.

Хубавото не е нещо, за което си мисля или в което ми се ще да вярвам, а си съществува само по себе си. То има отражение в музиката ми дотолкова, доколкото го имат и предците ми.“


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Айлиш на Гластънбъри 2019

Били Айлиш – кралицата на катарзиса

Толкова млада, а суперзвезда! 18-годишната Били Айлиш спечели всички четири големи награди "Грами" – за албум, песен, запис на годината и най-добър нов изпълнител. Така тя стана първата жена, спечелила големите четири. Айлиш счупи и рекорда, който преди това принадлежеше на Тейлър Суифт. Преди десет години Суифт беше най-младата изпълнителка,..

публикувано на 29.01.20 в 13:10

Историите на Уолтър Ричи

В поредното издание на „Музикална мрежа“ ви срещаме с италианския певец, пианист и композитор Уолтър Ричи и албума му "Истории" (Stories) от 2019 г.  Eдин талантлив музикант, за когото Ал Жаро е казал: "Гласът му достига сърцето, както го правят големите музиканти", а Маестро Енио Мориконе е възкликнал: "Елегантен и оригинален глас!" Аз също..

публикувано на 29.01.20 в 12:45
Жан Филип Рамо

Най-прочутата опера-балет „Галантните Индии“ на Рамо в „Непознати опери“

„Неделен следобед“ отново с примамливо предложение. На 26 юли 2019 г. е представена версията от 1761 г. и включва Пролог, „Шедрият турчин“, „Инките в Перу“ и „Диваците“. Световната премиера е на 28.08.1735 г. в Парижката кралска музикална академия. Представлението има феноменален успех и се представя повече от 320 пъти. Жан Филип Рамо прави..

публикувано на 26.01.20 в 08:25

100 години от рождението на Артуро Бенедети-Микеланджели

На света има много големи пианисти, но Артуро Бенедети-Микеланджели е наистина неповторим. Ако не беше толкова изтъркана от употреба, думичката „уникален“ щеше да му приляга идеално, защото ярката му творческа индивидуалност е изтъкана от наистина уникална сплав от разнородни, понякога взаимоизключващи се черти: от една страна, удивителна проникновеност и..

публикувано на 26.01.20 в 08:05

Галантните Индии – опера от Жан-Филип Рамо (съдържание)

„Галантните Индии“ е опера в четири явления и пролог от Жан-Филип Рамо по либрето на Луи Фюзлие. Световната премиера е на 28.08.1735 г. в Парижката кралска музикална академия. Действащи лица и изпълнители: Пролог – В градината на Хеба Хеба – богиня на младостта, сопран Белон – бог на войната, сопран Купидон –..

публикувано на 25.01.20 в 10:15