Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Детски книги по празниците и след празниците

Колко години минаха от онзи призив на писателя Георги Господинов – „Подари книга за Коледа“? Поне петнайсет години със сигурност. И днес, като че ли става все по-естествено да говорим за книги и по празници, и между празници, и в делнични дни.

Това издание на „Семейна библиотека“ започва с поредицата „Детски шедьоври на велики писатели“, в която сега ще видим уелския поет и драматург Дилън Томас. „Коледата на едно дете в Уелс“ на Дилън Томас ни връща назад във времето, когато снегът се изсипвал от небето „като кофи с вар, а се вееше като шал над земята и се носеше и рееше от раменете и ръцете, и от телата на дърветата“. У нас „Коледата на едно дете в Уелс“ излиза в превод на Александър Шурбанов и с илюстрациите от Ина Христова.

Още една детска поредица – „Момчето нинджа“. В първата и втората книга Ан Доу разказва как смотльото става нинджа. Както пише Ан Доу – Нелсън Кейн е абсолютен смотльо и няма никакви шансове да успее, в каквото и да е. Но това е само началото на историята.
„Сине – каза мама, като взе ръката ми в своята. – Съдбата ти е да защитаваш хората от силите на злото. Но първо искам да си изядеш закуската.“
Както става ясно авторката на тези две книги – „Момчето нинджа“ 1 и 2, Ан Доу разчита много и на иронията и на хумора, за да бъде разказана тази история. Защото супергероите са хора, които често изглеждат съвсем обикновени и даже непохватни. Историите на Ан Доу вървят с илюстрациите на Джереми Лей, а добрият превод, защото преводът наистина е добър, е на Юлия Спиридонова - Юлка.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Биографията на Едуард Сноудън – вече и на български език

Биографичната книга на Едуард Сноудън Permanent record бeше публикувана през септември 2019 г. едновременно в 20 страни, между които: САЩ, Германия, Великобритания, Бразилия, Дания, Швеция, Норвегия, Франция, Испания, Португалия, Унгария, Израел, Полша, Нидерландия, Румъния, Тайван. Преди излизането на книгата на 17 септември Едуард Сноудън пише в..

публикувано на 22.02.20 в 09:55

Карл Лагерфелд – да бъдеш или да изглеждаш

Измина една година без кайзера на модните подиуми, кръстника на модата – Карл Лагерфелд. Целият свят познава стила му, но малцина познават личността му. Модната икона винаги се е криела зад маски. Самият Лагерфелд признава: „Искам да съм като привидение, което се появява и изчезва.“. Не са малко обаче филмите и книгите, посветени на Лагерфелд, които се..

публикувано на 21.02.20 в 18:55
Христо Карастоянов

Христо Карастоянов на 70

"Светът е малък, Ямбол – голям!", казва неумолимият и неуморим, и неукротим писател Христо Карастоянов, който навършва на 22 февруари почетните 70 години.  Какво е да си разказвач (макар и само на месец февруари) "Притеснен съм, защото отдавна не пиша разкази. А не пиша разкази, откакто разбрах, че не умея да пиша разкази, щом препрочетох..

публикувано на 21.02.20 в 16:28

Теодосий Спасов и Християн Цвятков се завърнаха от Антарктида

Теодосий Спасов е първият солов изпълнител, свирил на всички континенти. През май 1996 г. Теодосий Спасов участва в 50-дневна експедиция в Хималаите и записа „най-височинния“ концерт в света на платото Калапатар на 5350 м надморска височина, точно срещу Еверест. Този концерт влезе в Книгата на рекордите „Гинес“ и беше издаден като албум в България...

публикувано на 21.02.20 в 15:30

„Вътрешният глас“ с премиера в Младежкия театър

Един човек се опитва да живее с непоносимото бръмчене, буботене, бучене на заобикалящата го бездушна Тълпа. Мистериозен глас се появява в живота му и го потапя дълбоко в търсене на спасение. Изгубен напълно, човекът продължава да потъва, докато не достига дъното, откъдето изплува, за да продължи да търси отговор… Премиерният спектакъл „Вътрешният..

публикувано на 21.02.20 в 13:25