Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дългият колкото ден човешки живот

И тази нощ, половин час след полунощ, незаспалите ще имат възможност да слушат радиотеатър: радиодраматизацията по романа на Алберт Малц „Един дълъг ден в един кратък живот“ с участието на артистите Васил Михайлов, Иван Тонев, Банчо Банов, Петър Вучков, Асен Ангелов, Сотир Майноловски, Ганчо Ганчев, Адриана Андреева, Александър Притуп, Бочо Василев, Ангелина Сярова и Михаил Михайлов.

Записът е от годините, когато в предговорите на книгите пишеше неща като: „Романът „Един дълъг ден в един кратък живот“ е идейно насочена картина, илюстрираща топлотата, искреността, вярата и оптимизма на обикновения човек, който, обладан от стремежа да се бори за свобода и правда, осъзнава все повече и повече своето значение като движеща сила в историческия развой на американското общество, разкъсва, макар и бавно, булото, зад което се прикрива конюнктурния господар на живота и разкрива истинския му лик, представя типичното разнообразие в американския бит и нрави.“

Днес такива думи предизвикват усмивка, но истината е, че „Един дълъг ден в един кратък живот“ наистина е история за човечност и топлота, за вяра и оптимизъм. И за все още така мечтаните свобода и правда. И тъкмо такива истории са ни необходими във всички времена.

Алберт Малц е роден през 1908 г. Завършва Колумбийския университ. Учи драма в „Йейл“. Преподава драматургия в Нюйоркския университет. Работи в Холивуд като сценарист. Попада под ударите на маккартизма. Осъден е и прекарва една година в затвора. След освобождаването си напуска САЩ и продължава една от основните линии в живота и творчеството си – борбата срещу расизма. Умира през 1985 г.
Сред най-известните му пиеси са „Въртележка“, „Мир на земята“ и „Черната дупка“. Прозата му включва „Кръстът и стрелата“, „Пътешествието на Саймън Макийвър“, „Един дълъг ден от краткия живот“, „Приказка за един януари“ и др.

Автор на драматизацията: Райко Семерджиев.
Режисьор: Георги Костов.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ане Франк

Дневникът на Ане Франк

От юли 1942 до август 1944 г. тринайсетгодишната Ане Франк, семейството ѝ и още четирима техни близки прекарват укрити след нацистката окупация в „Задната къща“ – скривалище в центъра на Амстердам. За тези две години никой от осмината обитатели на скривалището не излиза на улицата. Прозорците се отварят само нощем, и то за малко, всички се хранят..

публикувано на 12.01.21 в 17:04

Екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за детска радиопиеса

По повод 50-годишния юбилей на програма „Христо Ботев“ екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за нова оригинална радиопиеса за деца. Пиесите трябва да са непубликувани и неиграни , с големина до 15 стандартни страници . Краен срок на изпращане: 30 юни 2021 г. Резултатите ще бъдат обявени до 1 септември 2021 г. Пиесите..

обновено на 07.01.21 в 09:48
Джеймс Баучер

Поклон пред Джеймс Баучер

Пиесата на Петър Увалиев „Гробът в Рила“, с главен герой Джеймс Баучер може да слушате в неделя, 20 декември, от 16 часа в рубриката „Неделен радиотеатър“ . Постановката е посветена на 100-годишнината от кончината на Джеймс Баучер и 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република Ирландия и България. Ирландецът с българско..

публикувано на 18.12.20 в 11:56

Пиеса за последиците от т.нар. „Възродителен процес"

Пиесата на Силвия Чолева „Името, твоето име“ е по един от разказите ѝ в сборника „Гошко“, излязъл през 2013 година. Това е монолог на една самотна възрастна жена, която си припомня изживяния си вече живот. Припомня си едно момче, в което е била влюбена като млада, но за което не е успяла да се омъжи, тъй като то е заминало внезапно. Тя е преживяла..

публикувано на 04.12.20 в 10:44
Актьорът Валентин Ганев по време на записа във Второ студио на БНР на част от сборника „Спасени думи“ – избрани творби на поети от Рада Александрова.

28 вечери с български поети, избрани от Рада Александрова

Този проект представя поредица от български поети, родени през 40-те и 50-те години на ХХ век. Основна част от живота и творчеството им премина по времето на тоталитаризма. Имената на някои от тях бяха забелязани от тогавашната литературна критика и от четящата публика, а други – не. Трябва да се отбележи, че в групата на поетите, родени през..

публикувано на 30.11.20 в 08:00