Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дългият колкото ден човешки живот

И тази нощ, половин час след полунощ, незаспалите ще имат възможност да слушат радиотеатър: радиодраматизацията по романа на Алберт Малц „Един дълъг ден в един кратък живот“ с участието на артистите Васил Михайлов, Иван Тонев, Банчо Банов, Петър Вучков, Асен Ангелов, Сотир Майноловски, Ганчо Ганчев, Адриана Андреева, Александър Притуп, Бочо Василев, Ангелина Сярова и Михаил Михайлов.

Записът е от годините, когато в предговорите на книгите пишеше неща като: „Романът „Един дълъг ден в един кратък живот“ е идейно насочена картина, илюстрираща топлотата, искреността, вярата и оптимизма на обикновения човек, който, обладан от стремежа да се бори за свобода и правда, осъзнава все повече и повече своето значение като движеща сила в историческия развой на американското общество, разкъсва, макар и бавно, булото, зад което се прикрива конюнктурния господар на живота и разкрива истинския му лик, представя типичното разнообразие в американския бит и нрави.“

Днес такива думи предизвикват усмивка, но истината е, че „Един дълъг ден в един кратък живот“ наистина е история за човечност и топлота, за вяра и оптимизъм. И за все още така мечтаните свобода и правда. И тъкмо такива истории са ни необходими във всички времена.

Алберт Малц е роден през 1908 г. Завършва Колумбийския университ. Учи драма в „Йейл“. Преподава драматургия в Нюйоркския университет. Работи в Холивуд като сценарист. Попада под ударите на маккартизма. Осъден е и прекарва една година в затвора. След освобождаването си напуска САЩ и продължава една от основните линии в живота и творчеството си – борбата срещу расизма. Умира през 1985 г.
Сред най-известните му пиеси са „Въртележка“, „Мир на земята“ и „Черната дупка“. Прозата му включва „Кръстът и стрелата“, „Пътешествието на Саймън Макийвър“, „Един дълъг ден от краткия живот“, „Приказка за един януари“ и др.

Автор на драматизацията: Райко Семерджиев.
Режисьор: Георги Костов.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
колаж: Даниела Манолова

Радиодрама от гледната точка на един кон

Радиотеатърът представя „Холстомер“, една история от Лев Толстой, разказана за радио, режисирана и изпълнена от Веселин Мезеклиев, в неделя (26 януари) от 0.30 часа. Сценичният спектакъл „Холстомер“, който предшества радиопродукцията, спечели конкурс за проекти в независимия сектор и беше направен с финансовата подкрепа на Министерството на културата...

публикувано на 25.01.20 в 08:25

Премиера на пиеса за Марина Цветаева

Марина Цветаева (1892-1941), неразгадана докрай и до днес, е не само гениална поетеса. Тя е автор и на проза и литературна критика. Нейният живот е завършено драматургично произведение, а жанрът му, уви, е трагедия. „Най-бедното място на земята“ компилира основните житейски и творчески събития, през които Цветаева преминава. Ето как..

обновено на 24.01.20 в 17:16

„Новият роман“ на Ален Роб Грийе

„Силата на романиста е в измислянето, измислянето, напълно свободното измисляне, без да подражава на никакви образци“. Ален Роб Грийе Радиодраматизаията „Джин“ по световно известния роман на Ален Роб Грийе ще ви залута между криминалето и фантастиката. Ще ви разходи из странни местности, ще ви срещне с особени герои и ще се опита съвсем да ви..

публикувано на 11.01.20 в 09:25

Преминаването на онази страна според един фичър, направен в Полша

…била съм на половин година, когато една каруца, пълна с тухли, излязла от гетото. Между тухлите имало дървена кутия с пробити дупки, за да влиза въздух, а вътре – бебе, приспано с луминал, което преминало на онази страна... Това е цитат от продукцията на „Документално студио“, фичър в 2 части, която ще чуете в две последователни съботи от 19.30 часа..

обновено на 28.12.19 в 10:27
Любен Каравелов и Христо Ботев

Целият живот е в спора и завършва в спора...

„Втората част на разговора“ е есеистичен текст от Цветан Стоянов, адаптиран и поставен в Радиотеатъра от Иван Добчев през 2009 г. Разказва се за един въображаем разговор между Христо Ботев и Любен Каравелов точно преди Христо Ботев да умре, точно в мига – разтеглен до безкрайност – в който куршумът вече е изстрелян, вече лети към челото му. Разговорът е в..

публикувано на 27.12.19 в 16:00