Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дългият колкото ден човешки живот

И тази нощ, половин час след полунощ, незаспалите ще имат възможност да слушат радиотеатър: радиодраматизацията по романа на Алберт Малц „Един дълъг ден в един кратък живот“ с участието на артистите Васил Михайлов, Иван Тонев, Банчо Банов, Петър Вучков, Асен Ангелов, Сотир Майноловски, Ганчо Ганчев, Адриана Андреева, Александър Притуп, Бочо Василев, Ангелина Сярова и Михаил Михайлов.

Записът е от годините, когато в предговорите на книгите пишеше неща като: „Романът „Един дълъг ден в един кратък живот“ е идейно насочена картина, илюстрираща топлотата, искреността, вярата и оптимизма на обикновения човек, който, обладан от стремежа да се бори за свобода и правда, осъзнава все повече и повече своето значение като движеща сила в историческия развой на американското общество, разкъсва, макар и бавно, булото, зад което се прикрива конюнктурния господар на живота и разкрива истинския му лик, представя типичното разнообразие в американския бит и нрави.“

Днес такива думи предизвикват усмивка, но истината е, че „Един дълъг ден в един кратък живот“ наистина е история за човечност и топлота, за вяра и оптимизъм. И за все още така мечтаните свобода и правда. И тъкмо такива истории са ни необходими във всички времена.

Алберт Малц е роден през 1908 г. Завършва Колумбийския университ. Учи драма в „Йейл“. Преподава драматургия в Нюйоркския университет. Работи в Холивуд като сценарист. Попада под ударите на маккартизма. Осъден е и прекарва една година в затвора. След освобождаването си напуска САЩ и продължава една от основните линии в живота и творчеството си – борбата срещу расизма. Умира през 1985 г.
Сред най-известните му пиеси са „Въртележка“, „Мир на земята“ и „Черната дупка“. Прозата му включва „Кръстът и стрелата“, „Пътешествието на Саймън Макийвър“, „Един дълъг ден от краткия живот“, „Приказка за един януари“ и др.

Автор на драматизацията: Райко Семерджиев.
Режисьор: Георги Костов.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мариан Бачев в ролята на Марк Твен

„Роден съм на 30 ноември 1835 г. в почти незабележимото селце Флорида, област Мънро, щат Мисури. Родителите ми са се преселили в Мисури в началото на тридесетте години; не помня точната дата, защото тогава още не съм бил роден и никак не съм се интересувал от подобни неща. В онези дни едно такова преселване е представлявало безкрайно пътешествие,..

обновено на 31.07.21 в 00:09

Към началото

Благодарение на комбинация от търпение и съвременни технологии, невъзможен за излъчване запис (множество дефекти и липса на звукова информация) от далечната 1951 година на радиопостановка по романа на И. С. Тургенев „В навечерието“, (реж. Ангел Вълчанов), беше успешно реставриран. Диалозите и невероятната игра на големите актьори: Зорка Йорданова,..

публикувано на 24.06.21 в 14:21

Неостаряващите „Чичовци“

От 10 часа в понеделник, 24 май, когато се отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, ще имате възможност да чуете драматизация по класическото произведение на Иван Вазов „Чичовци“. Публикуваната през 1885 г. повест е драматизирана от Мария Громова, а първото ѝ излъчване е било осъществено през далечната 1965 г...

публикувано на 22.05.21 в 09:05

Екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за детска радиопиеса

По повод 50-годишния юбилей на програма „Христо Ботев“ екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за нова оригинална радиопиеса за деца. Пиесите трябва да са непубликувани и неиграни , с големина до 15 стандартни страници . Краен срок на изпращане: 30 юни 2021 г. Резултатите ще бъдат обявени до 1 септември 2021 г. Пиесите се..

обновено на 17.05.21 в 08:15

Четири радиопиеси за духа на Великден

Радиотеатърът ви предлага да чуете четири извънредни излъчвания на радиопиеси, духовно свързани с големия християнски празник Великден. 30 април – „Разбойникът Варава“ от Стефан Гечев Известно е, че разбойникът Варава е бил освободен в чест на празника Песах и на неговото място на кръста Иисус Христос принася своята саможертва заради спасението..

публикувано на 29.04.21 в 13:56