Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Популярни ли са пластичните изкуства в града у нас

Площад „Славейков“ в София
Снимка: БГНЕС

За оформянето на градската среда сме говорили много пъти, както и за мястото на пластичните изкуства в нея, като пространства за общуване както на нас, съвременните хора, с древните ни предшественици, така и между днешните граждани.

Причината е не толкова появяващите се тук-там съвременни форми на тези изкуства, колкото по-скоро тяхната липса у нас, безотговорността спрямо културното ни наследство, което е явен симптом за опитите за силово налагане на една еднозначна памет за миналото, както и за мястото на недвижимите и движими паметници на културата.

Този разговор е актуален и днес затова говорим отново за ролята на пластичните изкуства в градската среда, за това доколко у нас се мисли стратегически при оформянето на градските пространства, за съвместяването на традиции и съвременност и изобщо стрийт изкуството популярно ли е у нас – с изкуствоведа Благовеста Иванова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За музикалната поема "Рилският пустинник" и нуждата от духовна храна

По повод 100-годишнината от освещаването на храм-паметник "Св. Александър Невски" на 26, 27 и 18 юли пред Патриаршеската катедралата ще бъде представен концерт-спектакълът "Рилският пустинник".  За духовната музикална поема и необходимостта от духовен компас в едно смутно време в "Нашият ден" говори отец Кирил Попов – композитор, диригент,..

публикувано на 09.07.24 в 11:13
Лъчезар Тошев (вляво) и Емил Янев

Там, където Дунав студен край Тракия минава

В епизод 549 "Трамвай по желание" поставя на вниманието на своята публика една от най-значимите фигури на Ренесанса Пиер дьо Ронсар. През тази година светът отбелязва 500 г. от рождението на великия поет, вдъхновител на Плеядата, знаменитото поетическо обединение във Франция през XVI в., и радетел за обновлението на френския език. Любопитно е, че..

публикувано на 09.07.24 в 10:10
Проф. Красимир Станчев

Проф. Красимир Станчев: Азбука, език, идентичност

За Кирило-Методиевото дело, Международната конференция "Азбука, език, идентичност" и съхранението на българската култура извън пределите на България – разговор в "Нашият ден" с проф. Красимир Станчев , виден славист, преподавател по славянска филология в Трети римски университет и академик от Академия "Амброзиана" в Милано.   Двудневният..

публикувано на 09.07.24 в 09:36

Глухите деца влизат в приказния свят чрез театър

Театралният видеопроект "Изиграй ми приказка" провокира любопитството на глухите деца към художествената литература и изкуството. Повече за проекта, неговите цели, както и за очакваните резултати в "Нашият ден" разказва Албена Тагарева , директор на фондация "Арт бюро", инициатор на проекта. Етапите на проекта "Изиграй ми приказка" са..

публикувано на 09.07.24 в 08:36
Китана Гигова (вляво) и Теодора Церовска

Лесно ли се илюстрира романът "Под игото"?

На 8 юли 2024 г. в рубриката "Радиоколекция" на Радиотеатъра, започваща в 0.15 часа, която се излъчва по програма "Христо Ботев", тръгва феноменален проект: "Под игото" на Иван Вазов под адаптацията на актьора Руси Чанев. Тя е насочена към българчетата, които живеят извън пределите на България. За предизвикателството да илюстрираш най-популярното..

публикувано на 08.07.24 в 16:57