Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Национален фонд „Култура“ дигитализира кинолюбителски филми

Снимка: Pixabay

Национален фонд „Култура“ започна инициатива за издирване, реставрация и дигитализация на български кинолюбителски филми. По случай Деня на българското кино – 13 януари, на който днес се навършват 105 години от прожекцията на първия български филм – „Българан е галант“, фондът ще представи резултатите от проекта си на специална празнична прожекция.

Под наслов „Празник на всички, които правят кино“ от 17.30 часа в кино „Одеон“ ще бъдат показани лентите на кинолюбители от Шумен. Те представят алтернативен на официалното кино поглед върху съвремието ни. Сред филмите, включени в прожекцията, е първият български аматьорски филм от 1937 година – „Мадара“ на Ростислав Бакалов. Филмът представя невиждани досега кадри на Мадарския конник. Неговата прожекция ще бъде съпроводена от живо изпълнение на пиано. В едночасовата празнична кинопрограма са включени още три филма на шуменски автори от киноклуб „Мадарски конник“ – „Юбилейно ежедневие“, „Нишки от историята“ и „10 тона нежност“. Всички те показват неотразени събития от историята на града. Киноклубът е сред основателите на аматьорското филмово движение. Той развива своята дейност в едно от трите най-стари български читалища – „Добри Войников - 1856“.

Всички ленти, които ще бъдат показани в кино „Одеон“, са дигитализирани по проекта „Киноспомен за родния край. Дигитален филмов архив“, финансиран по програма „Културно наследство и културен туризъм“ на Национален фонд „Култура“. Те ще бъдат представени от филмовия изследовател Александър Донев, който е инициатор за съхранението на любителските филми у нас.

Дигитализацията на кинолюбителски филми е нова тенденция в Европа. България е третата страна след Австрия и Холандия, която прави подобен опит. Идеята е да се издирят, дигитализират и пуснат за свободен достъп всички налични български кинолюбителски филми. Резултатите са обнадеждаващи, смята Радослав Марков, независим експерт по киноархивите, от когото в звуковия файл можете да разберете повече за инициативата и празничната прожекция. 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.