Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топлият пращящ звук на аудиокасетите – интервю с Михал Фундович

БНР Новини

Михал Фундович е издател на алтернативна електронна музика и експериментален диджей. На 16 януари той идва в София по покана на Amek Collective, за да представи своя бутиков лейбъл за аудиокасети Czaszka Records. Всичко за неговите дейности в подкрепа на запазването и развитието на касетъчната култура през 2020 г. четете в интервюто по-долу.

Би ли се представил на тези, които не са чували за Czaszka Records и Turmeric Acid?

Името ми е Михал и съм създател на лейбъла за аудиокасети Czaszka Records, който се фокусира върху издаването на различни видове експериментална музика. Като се замисля, ден след събитието в София, лейбълът ще празнува своята четвърта годишнина! Първите няколко години дизайнът беше в ръцете на Каролина Пьетшик и Оливър Шпика. През 2018-а към тях се присъединиха Гилберт Шнайдер и Тобиас Виних. Сега четиримата колективно създават обложките под името DWA Graphic Department. Дизайнерите живеят в Берлин, а аз – в Единбург. Czaszka е проект, с който целим да представяме музиката, която ни харесва, и творците, с които намираме общ език. Макар и каталогът ни да е доста еклектичен, смятам, че има нещо, което свързва всичките ни издания, някакъв труден за определение, но забележим, Czaszka-звук. Turmeric Acid пък е псевдоним, който ползвам както за изпълненията си на живо, така и за предаването по унгарското радио Lahmacun. В този проект правя сетове, използвайки само уокмени. По този начин обръщам вниманието на хората върху културата, свързана с аудиокасетите.

В момента лейбълът Czaszka се намира в Единбург, но по произход си от Полша. Може ли да разкажеш малко повече за историята на цялото нещо?

Винаги съм се интересувал от музика и съм се опитвал да я представям на хората по различни начини. Писането беше “виновно” за задълбаването ми в експерименталната музика. Не ме бива с датите, но преди да създам лейбъла, около десет години се занимавах с писане на статии за музика. Бях доста активен. Пишех за различни полски сайтове, списания и зинове, имах и блог, наречен Porysowane Płyty, в който помествах много интервюта с различни музиканти от полския ъндърграунд. За жалост той вече не е активен. Но тези десетина години бяха времето, в което създадох много връзки в полската ъндърграунд музика, някои от които продължават и до ден-днешен. По това време започнах да се интересувам от аудиокасети и от тяхното колекциониране. Лейбъли като Sangoplasmo (от Полша) и Baba Vanga (от Чехия) ми показаха начина, по който стават нещата, и ми вдъхнаха желанието да върша това, което най-много обичам. След като се преместих в Шотландия, реших, че моментът да стана по-активен участник в касетъчната култура най-накрая е настъпил. Така създадох лейбъла. 



Czaszka има издания на артисти от целия свят. Въпреки това продължаваш ли да поддържаш връзка с източноевропейската сцена?

Напълно. В нея са корените ми. Източноевропейската сцена е пълна с прекрасни артисти и вдъхновяваща музика, така че е напълно естествено, че първото издание на Czaszka беше Micromelancolié от Полша. Както казах преди, продължавам да поддържам контакти с много от полските си приятели и се радвам, че мога да популяризирам музиката им по света. Други полски и източноевропейски артисти, чиято музика издадохме през годините, са Fischerle, Zaumne от Познан, чийто албум Emo dub е едно от най-популярните ни издания, и Камил Ковалчик (Kamil Kowalczyk), който живее в Единбург и организира ембиънт концерти тук под името Soundscapism. Други източноевропейски артисти, издадени от нас, са Adam Badí Donoval от Словакия, любимецът ни от Унгария Új Bála, както и Somnoroase Păsărele от Румъния, чиято музика е наистина уникална и различна. В същото време Czaszka е и “глобален” лейбъл, отворен към музика от целия свят. Това се дължи на любовта ми към пътуването и откриването на различни локални сцени. Досега сме издавали музика от Индия, Япония, Америка, Италия, Португалия, Австрия... За мен лейбълът е приключение, в което се срещам с нови хора и правим неща заедно.

Миналата година тук свириха CIA Debutante, които дойдоха в София след турне с теб във Великобритания. Кажи ни как се свърза с тях?

Имахме два концерта в Шотландия. И двата бяха страхотни! За пръв път се запознах с музиката им чрез касетка, издадена от . Веднага я дадох на Каролина, която обожава подобен тип музика. С нея решихме да се свържем с тях, защото и двамата много искахме CIA Debutante да станат част от семейството на Czaszka, хаха. Нейтън и Пол от CIA Debutante също доста искаха да направим нещо заедно и скоро след това ни изпратиха записите, които впоследствие станаха част от албума Waves. Не мога да намеря достатъчно силни думи за техните уникалните вокални изпълнения, поезия и мръсен звук!

Защо аудиокасети? Макар и за мен отговорът на този често задаван въпрос да е очивиден, бих искал да разбера твоето мнение по въпроса.

Причините да избера аудиокасетите са самият формат и културата около касетите. Първо на първо, касетите са медия, която присъства в живота ми от детството. Обичам топлия им пращящ аналогов звук и тяхната достъпна за производство и покупка цена. Евтиното производство на касети ни дава свободата да издаваме по-експериментални неща, без да се притесняваме за цената. От друга страна, касетите са страхотни, защото ни карат да слушаме по-внимателно – нещо, което е изключително ценно в сегашните времена на липса на внимание. Другата причина е сцената, пълна с приятелски настроени хора. Едни от най-хубавите страни на имането на лейбъл за аудиокасети са контактът с хората, създаването на нови връзки и не на последно място – размяната на аудиокасети.

Разкажи ни малко повече за Turmeric Acid, проекта ти, който ще видим на 16-и януари. Предполагам, че той също е повлиян от културата, за която говорихме досега.

Да, със сигурност е! Това е моят начин да разпространя влиянието на аудиокасетите. Както казах преди малко, Turmeric Acid е DJ-проект, в който използвам само уокмени и аудиокасети. Понякога свиря по-танцувални техно мутации, други пъти правя по-абстрактни и груби сетове. Мисля, че този в София ще е от втория вид. Планирам да пускам музика от нови и стари касети от международния ъндърграунд, смесени с мои лупове и други звуци. Тотален лентов вандализъм!

Какви са ти плановете с Czaszka за тази година? Би ли споделил нещо за новите издания?

Подготвям три нови касети, които планирам да издам около март. Първата от тях е продължението на Imaginary Friendsна Abby Lee Tee, която се състои основно от записи на животни. Той създава много интересни звукови среди, изпълнени с “ръмжащи таралежи, цвърчащи видри и свиркащи чайници”, както бяхме казали за предния му албум. Втората касета ще бъде албум на Pantea, с която се запознах, докато учеше в Единбург. Тя записва музика на покрива на дома си в Техеран. Последната касета ще е албум на австралийското дуо Troth и ще е нещо напълно ново за нас –аналоговелектронен албум с лентови манипулации, предвиден за деца!

Кои са петте ти любими лейбъла за изтеклата 2019-а? Какво би ни препоръчал за слушане?

Хмм… Проверих какво съм слушал най-много през изминалата година и осъзнах, че голяма част от музиката е издадена други години. Трудно е да избера отделни лейбъли. По-лесно би било, ако кажа отделни издания. Много ми харесаха всички албуми на Új Bála, издадени от Baba Vanga, Nona (Чехия), Jollies, както и страничният проект на Габор Ковач Cranky Bow, издаден от Cold Moss (Белгия),α – ribbon на Fischerle и Wrażenia i mechanizmy на Лех Ниенартович (Lech Nienartowicz), издадени от полския лейбъл Pawlacz Perski също много ми харесаха, както и Taurusна Polonius, издаден от финландския лейбъл Ikuisuus. Ах! И компилацията Avon is Dead“ на бристолския колектив Avon Terror Corps също е страхотна! Изненадан съм и от всички касети от лейбъла No Rent Records, които си купих тази зима. Също искам да спомена един от единбургските герои – Джо Когхил (Joe Coghill), който издава много интересни касети и Оли Търбит (Ollie Turbitt), чийто нов лейбъл Dead Hound Records е страхотен.

*Amek среща Czaszka Records на 16 януари във Фабрика Автономия, София. Входът е свободен, но с пожелателно дарение, а организаторът на всичко това Ангел Симитчиев ще гостува във втората част на „Аларма“ по програма „Христо Ботев“ тази вечер.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10