Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Геополитическите амбиции на Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В последните 5 години геополитическите амбиции на Турция видимо нараснаха. Правителството на Ердоган престана да се съобразява с големите геополитически играчи и демонстрира независим и експанзивен външнополитически курс. В основата на този курс, според доц. Теодор Дечев, са високите икономически показатели на Турция при управлението на Реджеп Ердоган, сред които и превръщането на Турция в реален газов хъб с помощта на газопровода „Турски поток“ и пускането в действие на Южния газов коридор от находището „Шах Дениз“ край Баку до Италия.

В предаването „Мултикултурни диалози – История и геополитика“ става дума за геополитическите амбиции на Турция. Гост в студиото на програма „Хр. Ботев“ бе политологът доц. Теодор Дечев, преподавател във Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ) – Пловдив. Доц. Дечев е бил зам.-министър в правителството на Иван Костов, председател на Съюза за стопанска инициатива и дългогодишен главен редактор на в-к „Свободен народ“.

Водещият Румен Дечев определи колоритния руско-турски съюз като антиглобалистки – средство за освобождаването на Русия и Турция от американска опека. Доц. Теодор Дечев пък припомни оценките на някои западни политолози, че в края на века Турция може дори да оспори световното лидерство на САЩ. 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Братанов

Какво означава доверието и каква е етиката на високата планина

Къде се заражда планинарската култура и какво трябва да знаят планинските водачи в Алпите, това ще ни разкаже Милен Братанов, планински водач и републикански шампион по алпинизъм, но също и щатен планински спасител в Планинската спасителна служба и инструктор по планинско спасяване. Говорим с Милен Братанов за курсовете за планински водачи в Шамони,..

публикувано на 28.02.21 в 11:55

За традиционната алпиниада „Северен Джендем“

Северен Джендем е особено място. Място, за което се говори с уважение. Ако трябва да си го представите – Северен Джендем обхваща територия между северните склонове на върховете Ботев, Малък Юмрук, Ушите, Параджика, Юрушка грамада и Марагидик, и има славата на едно от най-хубавите, но и най-суровите места у нас за зимен алпинизъм. Традиционно в края на..

публикувано на 26.02.21 в 17:35

„Съмърхил“ – 100 години по-късно

Експерименталното училище, създадено преди век от психолога Александър Нийл, е един от новаторските модели за реформиране на традиционното авторитарно образование от края на ХIХ и началото на ХХ век. Моделът Съмърхил е вдъхновение за много следващи проекти, а идеите на Нийл и реализацията им са ценен опит в търсенето на нови посоки за развитие на..

публикувано на 26.02.21 в 10:50
Стартът на бягането заднишком

Българин постави рекорд на Гинес в… Индия

Българин е участвал в рекорд на Гинес по бягане назад в Индия. Който не вярва може да види сертификатът му в галерията по-долу. А който вярва, да чуе разговора с Татеос Татеосян. Той в момента живее във Варна, но иначе е гражданин на света. Работил е като бижутер в САЩ, притежавал е ювелирна фабрика в Мексико и е управлявал завод за накити в..

публикувано на 25.02.21 в 11:35
„Освобождаване на селяните (прочитането на манифеста)“, картина от Борис Кустодиев, 1907 г.

Русия без крепостни

На 19 февруари стар стил (3 март нов) 1861 г. по времето на император Александър II в Русия е отменено крепостното право. 160 години оттогава. Това е огромна реформаторска стъпка в огромната държава, която косвено има връзка и с българската история – тъкмо тази е причината в Сан Стефано примирието между Русия и Османската империя да бъде подписано на..

публикувано на 25.02.21 в 10:15