Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Столетницата Радка Минчева: Бог е сила, която владее цялата Вселена

Християните трябва да подражаваме по доброто на Иисус Христос, казва 100-годишната презвитера

3
Столетницата Радка Минчева и нейната дъщеря Иванка Муратева
Снимка: личен архив

На прага между старата и новата година Радка Минчева от гр. Баня, Карловско навърши достолепните 100 години. Родена в началото на ХХ век (31 декември 1919) в малкото село Марино поле, днес столетницата разказва в детайли целия си живот: „Помня всяка от 40-те къщи, името на всеки човек и виждам ливадите на село. Спомням си първия учител Иван Говедаров и неговата съпруга, също учителка в съседното село Соколица. Не знам умни ли сме били или от Бога надарени. По наше време моралът беше на високо ниво, а сега е паднал в низините. Домашното възпитание е основа на човека“.

Завършила Карловската гимназия, обучавана на занаят в Женското дружество „Възпитание“, Радка Минчева казва, че „световното училище“ дава най-висше знание. „Господ го виждам винаги и така е писано. Където са двама или трима души, той е сред тях. Това е сила, която владее цялата Вселена. Ние сме християни и трябва да подражаваме по доброто на Иисус Христос“, добавя столетницата.

На 18-годишна възраст свързва живота си с отец Петко Минчев – най-дългогодишния свещенослужител в църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Баня (от 1937 до 2001 г.).

Двамата отглеждат три деца – Събка (медицинска сестра), Стамен (биолог, научен сътрудник в БАН) и Иванка (учителка по физика и математика). Благочестивата презвитера се радва на 6 внука, 7 правнука и 5 праправнука.

В какво се крие тайната на дълголетието, разказва дъщеря ѝ Иванка Муратева: „Жизнеността и феноменалната памет си обяснявам с няколко неща. На първо място, това е генът, който тя носи. Нейната майка живя до 96 години. Второ – здравословният начин на живот. Всяка година спазва Коледните, Великденските и Богородичните пости. В дните сряда и петък също се придържа към поста. Здравият дух и вярата я поддържат, знае всички псалми наизуст“.

В чест на Радка Минчева местният свещеник отслужи тържествена църковна служба, благодарствена молитва и водосвет. Самодейците от читалището и пенсионерският клуб в Баня организираха празнична програма с торта, музика и стихотворение, написано от дъщерята Иванка. Баба Радка получи поздравления и от кмета на община Карлово – д-р Емил Кабаиванов, кмета на Баня – Стамен Гешев, общинския съветник Стефка Савова, председателя на пенсионерския клуб Партен Гичев. Мъдрата презвитера благодари на всички присъстващи и призова за обич, вяра и гордост, че сме българи.

Думите на столетницата Радка Минчева и нейната дъщеря Иванка Муратева можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Пласидо Доминго

Пласидо Доминго: Ако си почивам, ръждясвам

"Ако си почивам, ръждясвам" – това е мотото, което световноизвестният музикант, певец, артист, диригент, музикален ръководител, ментор Пласидо Доминго следва вече повече от шест десетилетия. На 21 януари той навърши 80 години. „И за баските, и за арагонците се твърди, че са упорити, твърдоглави“, казва Доминго. „Това е полезно наследство за всеки, който..

публикувано на 23.01.21 в 08:35
Елинка Величкова

Елинка Величкова: Хармонията е тази, която винаги съм следвала

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" прави среща с лица и гласове от програмата.  Елинка Величкова , отговорен музикален редактор в програма „Христо Ботев“, е Главен герой. Сякаш музиката е нейният живот. Тя винаги е била разпознаваема от слушателите. "Родителите ми не са..

публикувано на 22.01.21 в 17:50

Композиторът Георги Костов на 80 години

Какво би бил един юбилей, ако не бъде отбелязан подобаващо с много музика и приятни изненади. На 22 януари 2021 г. екипът на предаването „Музикалните вечери“ има възможността първи да отбележи празника по повод 80-годишния юбилей на композитора, педагога, общественика и дългогодишен ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ проф. Георги Костов. Роден на 21..

публикувано на 22.01.21 в 08:57
Джон Бизли

Монкестра 3

Албума „Монкестра изпълнява музиката на Джон Бизли“ (MONK’estra Plays John Beasley) ви представя „Джаз клуб“ на 21 януари, от 23 часа. Трета, поредна силна продукция на биг бенда, в чието наименование е вплетено името на легендарния джаз пианист Телониъс Монк. При писателите, знайно е, важи правилото за втората книга, особено, когато авторът е..

публикувано на 21.01.21 в 09:15

Нови записи от Първо студио на БНР

Музикалните продуценти Лили Николова и Георги Еленков избраха камерна инструментална и вокална музика записана в Първо студио на БНР, която ще има премиерата си в „Метроном“ на 21 януари от 19.30 часа. В края на миналата година се осъществи студиен вариант на Пет миниатюри от Александър Христов – дългогодишен фолклорен специалист, посветил каузата си..

публикувано на 21.01.21 в 08:20