Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Столетницата Радка Минчева: Бог е сила, която владее цялата Вселена

Християните трябва да подражаваме по доброто на Иисус Христос, казва 100-годишната презвитера

3
Столетницата Радка Минчева и нейната дъщеря Иванка Муратева
Снимка: личен архив

На прага между старата и новата година Радка Минчева от гр. Баня, Карловско навърши достолепните 100 години. Родена в началото на ХХ век (31 декември 1919) в малкото село Марино поле, днес столетницата разказва в детайли целия си живот: „Помня всяка от 40-те къщи, името на всеки човек и виждам ливадите на село. Спомням си първия учител Иван Говедаров и неговата съпруга, също учителка в съседното село Соколица. Не знам умни ли сме били или от Бога надарени. По наше време моралът беше на високо ниво, а сега е паднал в низините. Домашното възпитание е основа на човека“.

Завършила Карловската гимназия, обучавана на занаят в Женското дружество „Възпитание“, Радка Минчева казва, че „световното училище“ дава най-висше знание. „Господ го виждам винаги и така е писано. Където са двама или трима души, той е сред тях. Това е сила, която владее цялата Вселена. Ние сме християни и трябва да подражаваме по доброто на Иисус Христос“, добавя столетницата.

На 18-годишна възраст свързва живота си с отец Петко Минчев – най-дългогодишния свещенослужител в църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Баня (от 1937 до 2001 г.).

Двамата отглеждат три деца – Събка (медицинска сестра), Стамен (биолог, научен сътрудник в БАН) и Иванка (учителка по физика и математика). Благочестивата презвитера се радва на 6 внука, 7 правнука и 5 праправнука.

В какво се крие тайната на дълголетието, разказва дъщеря ѝ Иванка Муратева: „Жизнеността и феноменалната памет си обяснявам с няколко неща. На първо място, това е генът, който тя носи. Нейната майка живя до 96 години. Второ – здравословният начин на живот. Всяка година спазва Коледните, Великденските и Богородичните пости. В дните сряда и петък също се придържа към поста. Здравият дух и вярата я поддържат, знае всички псалми наизуст“.

В чест на Радка Минчева местният свещеник отслужи тържествена църковна служба, благодарствена молитва и водосвет. Самодейците от читалището и пенсионерският клуб в Баня организираха празнична програма с торта, музика и стихотворение, написано от дъщерята Иванка. Баба Радка получи поздравления и от кмета на община Карлово – д-р Емил Кабаиванов, кмета на Баня – Стамен Гешев, общинския съветник Стефка Савова, председателя на пенсионерския клуб Партен Гичев. Мъдрата презвитера благодари на всички присъстващи и призова за обич, вяра и гордост, че сме българи.

Думите на столетницата Радка Минчева и нейната дъщеря Иванка Муратева можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Оперното откритие за 2020 – мецосопранът Адел Шарве

„Музик мания“ представя Адел Шарве с концерта ѝ на фестивала на Френското радио в Монпелие заедно с пианиста Флориан Каруби, който включва „Песните на Билитис“ на Клод Дебюси, „Пет гръцки народни песни“ на Морис Равел, „Четири хиндуистки поеми“ на Морис Дьолаж, „Предишният живот“ и „Покана за пътуване“ на Анри Дюпарк, „Шест арабски поеми“ на..

публикувано на 08.04.20 в 09:15

Ерик Сати, размирникът, който предрече минимализма

Макар и отхвърлен от френския музикален естаблишмънт на времето си, звукът на Ерик Сати (1866-1925) и до днес долавяме в музиката на минимализма, в десетки филми, във фоновата музика и дори в творчеството на "Афекс Туин".  Сати е размирникът, който открива "мебелната музика" – звук, предназначен да се чува, но не и да се слуша, много преди брандът..

публикувано на 07.04.20 в 10:25

Пианистът Николай Димитров с инициатива за повдигане на духа

Младият русенски пианист Николай Димитров само преди около две седмици получи специалната награда „Пианисимо“ в Люксембург на петия международен конкурс за композитори „Артисти в тревата“ за творбата си „Детска сюита“. Наградата се връчва от Международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO. Този конкурс дава възможност на деца и младежи..

публикувано на 06.04.20 в 15:21
The Bad Plus

„А сега внимавайте“: The Bad Plus

Директно в джаза! Стилен, елегантен, модерен и непретенциозен, но силно въздействащ коктейл на чувствата и галещ ухото в болното ни и самотно време. Такъв е „Activate Infinity“, четиринайстият студиен албум на американците  The Bad Plus  и втори с новото попълнение на борда – пианиста Орин Евънс. С него другите авангардисти от Минесота – басистът..

публикувано на 06.04.20 в 12:55

Нимфи и богове в непозната опера на Бонончини

Международният музикален обмен на „Еврорадио“ предлага запис на „Полифем“, едноактна опера от Джовани Батиста Бонончини с либрето на Атилио Ариости. Поставена е за първи път в Берлин през 1702 г. През 1702 г. войната за наследството на Испания значително намалява музикалните продукции в двора на Леополд I, в който Бонончини е от 1697 г. Налага се..

публикувано на 05.04.20 в 09:05