Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Столетницата Радка Минчева: Бог е сила, която владее цялата Вселена

Християните трябва да подражаваме по доброто на Иисус Христос, казва 100-годишната презвитера

3
Столетницата Радка Минчева и нейната дъщеря Иванка Муратева
Снимка: личен архив

На прага между старата и новата година Радка Минчева от гр. Баня, Карловско навърши достолепните 100 години. Родена в началото на ХХ век (31 декември 1919) в малкото село Марино поле, днес столетницата разказва в детайли целия си живот: „Помня всяка от 40-те къщи, името на всеки човек и виждам ливадите на село. Спомням си първия учител Иван Говедаров и неговата съпруга, също учителка в съседното село Соколица. Не знам умни ли сме били или от Бога надарени. По наше време моралът беше на високо ниво, а сега е паднал в низините. Домашното възпитание е основа на човека“.

Завършила Карловската гимназия, обучавана на занаят в Женското дружество „Възпитание“, Радка Минчева казва, че „световното училище“ дава най-висше знание. „Господ го виждам винаги и така е писано. Където са двама или трима души, той е сред тях. Това е сила, която владее цялата Вселена. Ние сме християни и трябва да подражаваме по доброто на Иисус Христос“, добавя столетницата.

На 18-годишна възраст свързва живота си с отец Петко Минчев – най-дългогодишния свещенослужител в църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Баня (от 1937 до 2001 г.).

Двамата отглеждат три деца – Събка (медицинска сестра), Стамен (биолог, научен сътрудник в БАН) и Иванка (учителка по физика и математика). Благочестивата презвитера се радва на 6 внука, 7 правнука и 5 праправнука.

В какво се крие тайната на дълголетието, разказва дъщеря ѝ Иванка Муратева: „Жизнеността и феноменалната памет си обяснявам с няколко неща. На първо място, това е генът, който тя носи. Нейната майка живя до 96 години. Второ – здравословният начин на живот. Всяка година спазва Коледните, Великденските и Богородичните пости. В дните сряда и петък също се придържа към поста. Здравият дух и вярата я поддържат, знае всички псалми наизуст“.

В чест на Радка Минчева местният свещеник отслужи тържествена църковна служба, благодарствена молитва и водосвет. Самодейците от читалището и пенсионерският клуб в Баня организираха празнична програма с торта, музика и стихотворение, написано от дъщерята Иванка. Баба Радка получи поздравления и от кмета на община Карлово – д-р Емил Кабаиванов, кмета на Баня – Стамен Гешев, общинския съветник Стефка Савова, председателя на пенсионерския клуб Партен Гичев. Мъдрата презвитера благодари на всички присъстващи и призова за обич, вяра и гордост, че сме българи.

Думите на столетницата Радка Минчева и нейната дъщеря Иванка Муратева можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови записи камерна музика

Актуални записи на камерни творби, реализирани в Първо студио на Българското национално радио, е изборът на екипа на „Музикални вечери“ за 23 октомври от 19.30 часа по програма „Христо Ботев“. Акцентът ще падне върху музика от българските композитори Васил Казанджиев, Марин Големинов, Драгомир Йосифов, Крум Табаков, Милен Панайотов, Любомир Денев. Наред..

публикувано на 23.10.20 в 09:05

Метроном избра записи от ММФ „Софийски музикални седмици“

Три концерта от програмата на международния фестивал „Софийски музикални седмици“ ще представи „Метроном“ на 22 октомври от 19.30 часа. Това са концертът на Симфониета Шумен с диригент Станислав Ушев и солист Веско Стамболов, концертът на „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров и солист Пламена Мангова и концертът на СФ с диригент Найден Тодоров и..

публикувано на 22.10.20 в 09:52

В обятията на Даниел Боавентура

В две поредни издания „Музикална мрежа“ запознава с музикалния талант на бразилския актьор Даниел Боавентура.  Той е една от звездите на бразилската сцена, от телевизионния екран, театралният подиум и мюзикъла. Музицира внушително, умело владее гласа си и съчетава всички интонационни нюанси с лекота. Изглежда природата го е дарила и с..

публикувано на 21.10.20 в 10:20
Йосиф Цанков

Спомен за Йосиф Цанков

Наричат го създател на съвременната българска естрадна музика и родоначалник на българския шлагер. Една колосална фигура на небосклона на българската забавна музика.  Йосиф Цанков е роден е на 7 ноември 1911 г. в Русе в семейство, в което се говори на френски, немски и английски. Започва да учи пиано едва 6-годишен. На 11 години се твърди, че е съставил..

публикувано на 21.10.20 в 10:19
Зорница Иларионова

Полет чрез музиката – новият диск на Зорница Иларионова

Това е вторият диск на цигуларката. Осъществен е заедно с пианистите Мария-Елена Средева и Любен Илиев. Той съдържа както по-рано записани пиеси, така и съвсем нови регистрации. Включени са творби от Ернест Шосон, Камий Сен-Санс, Пьотр Илич Чайковски, Йоханес Брамс, Панчо Владигеров. Дискът е издаден от Евгени Димитров-Маестрото. Завършен е малко преди..

публикувано на 21.10.20 в 08:55