Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Музикалната вечер – на фокус диригентът Росен Миланов

БНР Новини
Снимка: rossenmilanov.com

Срещаме ви с талантливия български диригент Росен Миланов – разговорът с Маестрото е записан при последното му идване в България. Под негово диригентство на 12 декември миналата година Софийската филхармония, Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и солистите Цветелина Василева, Мариана Панчева, Михаил Михайлов и Ивайло Джуров изпълниха Реквием от Верди. 

Понастоящем Росен Миланов е музикален директор на Симфоничния оркестър Кълъмбъс, Симфоничните оркестри на Чатакуа и Принстън. След седемгодишния си мандат със Симфоничния оркестър на Княжество Астурия – един от водещите оркестри на Испания, от миналата година пое поста на главен диригент на Симфоничния оркестър на Словенското радио и телевизия в Любляна.

Името на Росен Миланов е добре познато у нас – той е сред съоснователите, музикален директор и диригент на Нов симфоничен оркестър (1997-2013), в паралел беше и пет години диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио (2003-2008), както и гост-диригент на Софийската филхармония.

На 13 януари празнува своя 55 рожден ден – не е юбилей, но е добър повод, заедно с благопожеланията, които му отправяме за здраве и щастливи полети в музиката, да се насладим на неговото диригентско изкуство, запечатано в записите, които притежаваме във фонда на БНР. 

От предаването ще научите какво „внедрява” Маестрото от американския опит в работата с европейските оркестри, как балансира живота си между професията диригент и нещата извън музиката, които обича – пътешествията, приятелите, кулинарните страсти, чуждите езици (в момента изучава японски). И още – за музицирането му с известни изпълнители, за посвещението на съвременната музика.

Слушайте в „Музикални вечери“ на 24 януари от 19.20 ч.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фолклорен блиц представя Димана и Боян Боянови

Една голяма любов, скрепена с много музика и търпение. Димана е най-добрата шопска певица сред химиците и най-добрия химик сред шопските певици. Боян е тамбурист, овладял изкуството на баса до съвършенство. В ансамбъл „Пирин“ се случва тяхната йонообмена реакция и оттогава те са неразделни. Каква е формулата на тяхното спокойно и щастливо..

публикувано на 19.04.21 в 10:46
Джеймс Ливайн с Бостънския симфоничен оркестър по време на концерт.

Джеймс Ливайн – диригентът, за когото музиката беше като дишането

Той беше истинска легенда още приживе. Роден на 23 юни 1943 г. в Синсинати, в семейството на баща – цигулар, майка – актриса и дядо – кантор в синагогата, Джеймс Ливайн никога не е имал съмнения относно това, в каква посока трябва да поеме животът му. „За мен музиката е като дишането – казва в едно свое интервю музикантът. – Ако ги нямаше нотите и..

публикувано на 17.04.21 в 07:50

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, април 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма „Христо Ботев“ ще чуете да се надпяват не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 16.04.21 в 09:45

Магията на българския корен – по-силна от всякога в книгата на Жасмина Бушева-Кацарска

Самодиви, нестинари, змейове, караконджоли, кукери. Всичко това съдържа книгата на Жасмина Бушева-Кацарска „Как се раждат самодивите“. Книга, съставена от седем разказа, които неминуеми отвеждат читателя в един вълшебен свят на фолклорна мистика и приказност. „Тази книга е плод на моята огромна любов към българския фолклор. От дете съм..

публикувано на 15.04.21 в 08:15
Хосе Кура

„Манон Леско“ – в памет на Камен Чанев

Съвсем внезапно и в разцвета на творческите си сили през 2020 г. ни напусна Камен Чанев. През всички години на блестящата си кариера той беше любим изпълнител, аплодиран от публиката във всички театри у нас. Световните му успехи бяха на най-големите сцени. Четири месеца след раздялата с него в Пловдив, театърът, където той представи някои от..

публикувано на 14.04.21 в 12:33