Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Музикалната вечер – на фокус диригентът Росен Миланов

БНР Новини
Снимка: rossenmilanov.com

Срещаме ви с талантливия български диригент Росен Миланов – разговорът с Маестрото е записан при последното му идване в България. Под негово диригентство на 12 декември миналата година Софийската филхармония, Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и солистите Цветелина Василева, Мариана Панчева, Михаил Михайлов и Ивайло Джуров изпълниха Реквием от Верди. 

Понастоящем Росен Миланов е музикален директор на Симфоничния оркестър Кълъмбъс, Симфоничните оркестри на Чатакуа и Принстън. След седемгодишния си мандат със Симфоничния оркестър на Княжество Астурия – един от водещите оркестри на Испания, от миналата година пое поста на главен диригент на Симфоничния оркестър на Словенското радио и телевизия в Любляна.

Името на Росен Миланов е добре познато у нас – той е сред съоснователите, музикален директор и диригент на Нов симфоничен оркестър (1997-2013), в паралел беше и пет години диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио (2003-2008), както и гост-диригент на Софийската филхармония.

На 13 януари празнува своя 55 рожден ден – не е юбилей, но е добър повод, заедно с благопожеланията, които му отправяме за здраве и щастливи полети в музиката, да се насладим на неговото диригентско изкуство, запечатано в записите, които притежаваме във фонда на БНР. 

От предаването ще научите какво „внедрява” Маестрото от американския опит в работата с европейските оркестри, как балансира живота си между професията диригент и нещата извън музиката, които обича – пътешествията, приятелите, кулинарните страсти, чуждите езици (в момента изучава японски). И още – за музицирането му с известни изпълнители, за посвещението на съвременната музика.

Слушайте в „Музикални вечери“ на 24 януари от 19.20 ч.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Янка Хекимова, орган

Радиооркестърът отново свири под палката на Константин Илиевски

Талантливият млад български диригент Константин Илиевски, който през юни 2018-а закри сезона на радиосимфониците с впечатляваща програма от творби на Брукнер, Малер и Рихард Щраус, отново застава пред оркестъра със стилна концепция. Концертът в петък вечер ще премине под знака на френската органова музика. Ще прозвучат Концерт за орган, тимпани и..

обновено на 30.10.20 в 12:20

Оркестър "Шевица" издаде своя първи албум "Ние помним"

Един учебник по история в музика. Албумът на Оркестър "Шевица" съдържа 15 песни, разказващи за забравени исторически личности. Това са хора, безспорно признати от историците със своя принос към Отечеството, но неполучили до момента заслуженото обществено признание. Слушателите могат да обогатят знанията си по история, като слушат песните, но и да..

публикувано на 30.10.20 в 10:06
Илюстративно изображение

Изпята поезия: Не чакай обяснени дни…

Будилник, реактивен дим, таксита. Напусто времето скъпим – отлита. Напусто ни гнети греха несбъднат, ръцете дарове държат – оскъдни. С ръце, издрани от метал и кремък, раздай, каквото си събрал, навреме. Раздай сполуката, раздай бедата – такъв е твоят знак – без край, без дата. Не чакай обяснени дни – излишно е. Над нежността се наклони, не дишай...

публикувано на 29.10.20 в 18:03

Започва „Музиката с много лица“

Първият по рода си фестивал „Музиката с много лица“ се открива на 30 октомври в Музея „Борис Христов“. Директорът на музея Елена Драгостинова сподели: "Това заглавие „Музиката с много лица“ го сложих, както се слагат заглавия на текстове. Като напишеш текста и след това разбираш всъщност къде точно е поантата." В периода от  30 октомври до 23 ноември..

публикувано на 29.10.20 в 17:46

Златните години на датската класическа музика

Този златен период обхваща годините между 1800 и 1850, като най-популярни композитори по това време са Кристоф Вайзе, Фридрих Кулау, Нилс Гаде и Йохан Хартман. Първите тридесет години на 19 в. са доминирани от Фридрих Кулау и Кристоф Вайзе. Вайзе е смятан за баща на датската музика. Той е еднакво запален както по сценичната, така и по симфоничната..

публикувано на 28.10.20 в 08:35