Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танцуващият по въжето Хомо Луденс

4
Снимка: Елена Дикова

За художника Онник Каранфилян може да се пише и говори и лесно, и трудно. Особена птица, истински артист, изключителен график в областта на офорта, търсещ винаги нови територии, той наистина сега показва цялата си сила след 30 години в графиката.

В галерия „Контраст“ Онник Каранфилян представя една изключително добре селектирана и подредена изложба: „Танцуващият по въжето Хомо Луденс“, която може да разгледате до 4 февруари. Заглавието е вдъхновено от една гравюра, включена в експозицията, наречена „Аз съм тук“ – Онник, разперил ръце и стъпил върху огънато въже, под което са две кълбета, през оплетените възли, той е успял да премине.

Особена символика художникът влага в изобразяването на сплетени въжета, защото в експозицията има няколко картини с тези сюжети. Виртуозен рисувач с невероятна фантазия, онаследена и натрупана, Онник е истински майстор на дълбокия печат. Въпреки че през годините той не е останал встрани от дигиталните технологии, той продължава да работи в техниката и на сухата игла, офорта, мецотинното и акватината. И както казва още професор Аксиния Джурова, „гравюрите му са буквално енциклопедични, с богата метафорична образност, предполагаща ерудиран прочит“.

Вглеждаме се в безкрайното количество от сюжети, фигури и детайли, една истинска гмеж от събрани на едно място човешки същества, като Хомо Луденс – вечно играещ и забавляващ се. Впрочем много често в работите на Онник има хумор, има игра и забавление, има неочаквани обрати на формата и образите, които ни карат да се вглеждаме дълго в тях и да разчитаме.

Онник Каранфилян е майстор и в едно друго изкуство – екслибриса, свързан пряко с изкуството на книгата, като своеобразен герб на притежание. Иначе, ако се върнем към графиките, често пъти те са плод на удивителна импровизация, в които има цитати от различни художници като Ван Дайк, или от Ренесанса, Дюрер, вплетени като калейдоскоп в гравюрите му. Макар да е участвал в близо 40 общи и групови наши и международни изложби, има десетки и самостоятелни представяния, Онник Каранфилян не е загубил свежото си чувство в графиката, бяга от рутината и създава истински графични шедьоври. Това показва изложбата му „Танцуващият по въжето Хомо Луденс“. Танцува, но никога не пада.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хайде пак...

В редакция "Хумор и сатира" сме установили, че у нас, пък и по света, процесите и явленията се повтарят с учудваща упоритост. Примерите са безброй, а някои от тях можете да чуете веднага след новините в 18 часа ви предлагаме няколко летни сюжета: • Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", създадени по..

публикувано на 06.09.24 в 17:20

История за трансформиращата сила на любовта и приятелството

"Оскар и розовата дама" от Ерик-Еманюел Шмит отвежда зрителите на вълнуващо пътешествие, което надхвърля границите на възрастта и времето. Превод: Снежина Русинова-Здравкова Режисьор: Стефан Спасов. Сценография и костюми: Нина Пашова. Музика: Милен Кукошаров. Участват: Мария Стефанова, Радина Боршош. Това е история за трансформиращата сила на любовта..

публикувано на 06.09.24 в 15:45

Пловдивчани празнуват на фестивала Station Street

Цветан Цветанов се включва на живо от празничния Пловдив, за да разкаже в "Нашият ден" за фестивала Station Street . Името на събитието е намигване към предишното название на любимата пловдивска улица "Иван Вазов", която била известна като "Станционна", тъй като води до гарата, разказва Цветанов. За втора поредна година фестивалът е..

публикувано на 06.09.24 в 10:20

Националният Военноисторически музей със специална експозиция в празничния ден

Национален Военноисторически музей ще зарадва своите посетители в днешния празничен ден с обновена визия и специална експозиция, посветена на Съединението на Княжество България с Източна Румелия . В "Нашият ден" повече по темата разказва Славея Сурчева , директор на музейния отдел "Връзки с обществеността". Националният военноисторически..

публикувано на 06.09.24 в 10:05

Книга, която се чува и вижда

Романът на Тодор П. Тодоров "Хагабула" вече има признание и награди – роман на годината и беше отличен със специално споменаване от журито на Европейската награда за литература. Авторът, който е преподавател във Филосфския факултет на Софийския университет, до този момент пише само разкази и това е първият му роман. По негово признание да пише..

публикувано на 05.09.24 в 16:45