Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РаМЕНе и самоТИ

| обновено на 27.01.20 в 15:54

"РаМЕНе и самоТИ" е дебютна книга на Боряна Богданова.

"В книгата има доста за любов, за смърт, за търсене на смисъл и за ненамирането му все още. Тези неща може би ръководеха създаването на книгата" – разказва авторката Боряна Богданова и допълва – "Мен и Ти присъстват в книгата – хората си отиват много един от друг. Книгата е и за това – за тръгването, за напускането..."

Ива Спиридонова и Симеон АспаруховИва Спиридонова открива в "РаМЕНе и самоТИ" една дълбочина на смисъла, нетипична за толкова млад човек. Симеон Аспарухов допълва, че цялата книга е двупластова. Той благодари на Капка Кънева (дизайнер на книгата) за изящното изразяване на това двусмислие – МЕН и ТИ и РаМЕНе и самоТИ.

В началото на 2018 г. Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов основават ново издателство за съвременна българска литература, насочено основно към нуждите на авторите и книгите по пътя им от автор към читател. Издателството носи името „Библиотека България”.

Боряна Богданова, Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов гостуваха в "Артефир".

Стихосбирка "РаМЕНе и самоТИ" ще бъде представена на 28 януари от 19:00 ч. в Dada Cultural Bar, където освен стихотворения, ще има и музика на живо.БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

We See Ukraine и късчетата надежда

We See Ukraine, проектът, който представя артистичната реакция на шестима съвременни артисти на войната в Украйна, достигна своята финална фаза. След уъркшопи, срещи, обучения и две изложби – в Пловдив и в Загреб, творбите на украинците Олга Филончук, Дария Пугачова, Михайло Барабаш и Ирина Ворона, на хърватина Игор Грубич и българката Анна Стоева..

публикувано на 22.02.24 в 18:05
Лорънс Дърел

Лорънс Дърел и неговият Авиньонски квинтет

Първите две части от пенталогията "Авиньонски квинтет" на Лорънс Дърел са "Мосю, или Принцът на мрака" и "Ливия, или Погребан жив". Те излязоха за първи път на български език в един том в превод на Паулина Мичева.  Другите три части се очаква да бъдат публикувани във втори том в края на годината. Това са "Констанс, или Самотни занимания", "Себастиан,..

публикувано на 22.02.24 в 17:35

125 години от рождението на Дечко Узунов

Редица инициативи отбелязват годишнината на именития наш художник. В родния му град Казанлък Художествената галерия открива днес изложба "Голямото надлъгване. Към изложбата на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал".  Партньори на проекта за цялостното честване са Софийската градска художествена галерия, Държавната агенция "Архиви"..

публикувано на 22.02.24 в 17:03

Модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури

"Една модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури". Така проф. Амелия Личева определя книгата на проф. Румяна Л. Станчева "Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа". В нея на достъпен за по-широка публика език се правят паралелни прочити на автори от европейското културно пространство, сред..

публикувано на 22.02.24 в 16:09
Димитра Попова и Любомира Костова

"Скадинди лапер" и магията на кукления театър в най-необичайни места

 Как се променя кукленият театър, адаптира ли се към нови сцени – в "Нашият ден" гостуват Любомира Костова , режисьор на детския спектакъл "Скадинди лапер" и Димитра Попова , автор на текста и актриса. Кукленото представление е дело на независима театрална формация, която обичайно се занимава и с японски марионетен театър.  "Скадинди лапер" е..

публикувано на 22.02.24 в 12:18