Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Андон Балтаков: Ще вляза в БНР с изключително отворен ум и никакъв багаж

Снимка: БГНЕС

В днешното издание на „Мрежата“ с новоизбрания генерален директор на БНР Андон Балтаков говорим за бъдещето на общественото радио и защо реши да участва в конкурса за избор.

„Аз бих помолил колегите, които са скептични по отношение на моето решение (да участва в конкурса за генерален директор), да имат по-високо самочувствие, защото България е част от обединена Европа и Българското национално радио е медия, която се е установила в тези 85 години като стожер на свободното слово, информацията, развлечението и културата. В решението ми се вплетоха две ценности, които аз нося. Когато човек е достигнал до известна степен на развитие, аз винаги съм вярвал, че човек трябва да даде нещо обратно. Истинското ми начало като журналист е тръгнало от тук. Дойдох да победя, но не вярвах, че ще спечеля“, каза Андон Балтаков.

В разговора коментирахме и нови възможности за финансиране на БНР.

Предложения за финансиране

„Българският рекламен радиопазар е много малък. Издръжката на БНР е някъде между 45 и 47 млн. лева. Целият рекламен радиопазар в България е около 22-23 млн. лева. Т.е. БНР не може да се издържа от реклама. Ако БНР използва целия си потенциал (за рекламно време, нормирано в Закона за радио и телевизия) на сегашните тарифи, БНР би погълнало целия рекламен пазар. Това е невъзможно. Затова предложих БНР да се откаже от рекламните приходи, но да получава конкретен процент или промил или от БВП, или от приходите от ДДС на физическите лица и корпоративния данък при фирмите, за да не може да бъде манипулирано от политическа или икономическа конюнктура.“

За развиването нови платформи за разпространение на съдържание

Една от възможностите, според Балтаков, е генерирането на съдържание за „отложено слушане“ – подкаст. Като основни жанрове в него приоритет ще имат разследващата журналистика и публицистиката.

За евентуален натиск

„Аз не вярвам някой да си позволи да ми се обади. Ако се случи, моята работа ще е да кажа, че радиото звучи така, че да изпълнява обществената си функция“, каза новият генерален директор на БНР.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Колко обществени са обществените медии

С онлайн събитие на 26 февруари се представят резултатите от изследването “Колко обществени са обществените медии". То е базирано върху анализ на информационно съдържание, предоставяно от БНТ1 и от програма „Хоризонт“ на БНР. Наблюдавани са предаванията – “Референдум“, “Панорама“, “Денят започва“ с Георги Любенов на БНТ1. Както и..

публикувано на 26.02.21 в 11:00
Балът в Бърдарски геран

Банатските българи събират съдби и истории между България и Аржентина

Село Бърдарски геран в Северозападна България, заселено с банатски българи. В началото на 20 век част от тях се изселват в Аржентина в търсенето на по-добър живот. Такъв е случаят и на шестте сестри Радкови. Едната от тях – Роза, заминава със съпруга си за Америка, както са казвали тогава. Другите остават в селото. Някъде през 1965 година по един човек,..

публикувано на 26.02.21 в 10:40
Д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър

Какво губим, когато бързаме

26 февруари е Международният ден на бавните обороти или празник на спокойствието. Какво губим, когато бързаме? Темата коментира в “Нашият ден“ психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова : “Всеки човек избира как да премине през живота си – на бавни или на бързи обороти. Вероятно бързият ще стигне по-бързо до целта, но пък ще пропусне..

публикувано на 26.02.21 в 09:20

За ваксините – вчера, днес и утре

За ваксините – преди и сега, за страничните и за странните ефекти, за израелския подход към ваксинирането.  За това ще стигнат ли ваксините за втора инжекция? И дали пък липсата на ваксини няма да доведе до повишено желание за ваксиниране?  За безумията и за вярата в науката и в религията. За архимандрит Харалампи... за регистрираните секти в..

публикувано на 25.02.21 в 18:35

И още веднъж за насилието в училище и в интернет

Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световният ден против тормоза и насилието в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“. За първи път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици. Насилието в училище, насилието в интернет, насилието сред подрастващите... "21 начина да..

публикувано на 25.02.21 в 16:05