Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Венци Божков: Язовирите да бъдат категоризирани по степен на опасност

Големите язовири са сигурни съоръжения, категоричен е експертът

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Тиражира се информацията, че у нас няма хидроинженери, а тези, които ги има, не са експертизата, към която се обръщат в ключови моменти. Това води единствено до напрежение. 

Доц. Венци Божков, хидроинженер от УАСГ, гостува в "Нашият ден" и очерта рамките на проблема с липсващата експертност по отношение на водната криза, като изясни някои понятия:

Язовир – по Закона за водите язовир е водостопанска система, включваща водния обект, язовирната стена, съоръженията и събирателните деривации. В учебника на проф Патоков е казано, че това представлява комплекс, който се състои от изкуствено водохранилище и хидротехнически съоръжения, който създава възможност за регулиране на естествения приток на дадена река в съответствие с потребностите на различни отрасли на водното стопанство.

"Оператор на язовири – има такова понятие в практиката, но то не съвпада с понятието Оператор на язовирна стена. Оператор на язовирна стена е нормативно понятие, определение, дадено в Закона за водите. Това е физическо лице хидроспециалист или юридическо лице, което разполага със служител хидроспециалист, за осъществяване на дейностите по стопанисване, поддържане и експлоатация на язовирните стени и на съоръженията към тях, възложени му от собственика. 

Хидроспециалист и Хидроинженер са две близки понятия, но не съвпадат на 100%, защото хидроспециалистът е (това е дадено в Наредбата за безопасна експлоатация на язовирните стени) лицето, което притежва образователна и квалификационна степен магистър със специалност ХТС, ХМС или друга специалност в областта на хидроинженерството, където се изучават обаче предмети, свързани с проектирането, изграждането и експлоатацията на язовирните стени. Хидроинженери са и инженерите ВиК, но те не могат да бъдат хидроспециалисти, защото това не им го позволява Нормативната уредба.

Собствениците на язовири са запознати добре какво представлява оператор на язовирната стена, кои могат да бъдат – това се контролира от Държавната агенция за технически и метрологичен надзор. 

По все още действащата Наредба, чл. 15, ал. 2 казва, че един хидроспециалист може да отговаря за не повече от 70 язовирни стени и съоръженията към тях." 

Нормално ли е това и в рамките на сигурността 

"На този въпрос няма категоричен отговор, защото, знаете, че язовирите биват големи и малки. Големите язовири са сложни хидротехнически съоръжения, при които имаме дори постоянен технически персонал, който се грижи за различни дейности, свързани с експлоатацията на язовирите. При малките липсва такъв. И един хидроинженер, който отговаря за 70 малки язовира, няма да бъде никакъв проблем да отговаря, съгласно Нормативната уредба. Но ако той трябва да отговаря за 70 големи язовира, това е невъзможно.

Хората могат да бъдат спокойни, защото големите язовири, експлоатирани от НЕК, донякъде Напоителни системи, водоснабдителните дружества – са сигурни съоръжения, за които се полагат грижиТова не важи за малките язовири, собственост на общините, поради редица причини: липса на капацитет, средства на общините и т.н.

Да се прецезира определението за язовир

"Бих подсказал на министър Емил Димитров, първото, което да направи за язовирите, е да събере колеги и да се дискутира това определение (определението за язовир в Закона за водите – бел.ред.), което не е достатъчно прецизно. Защото по дейностите, които предстоят според новата Наредба, язовирите трябва да бъдат категоризирани по степен на опасност

Цялото интервю с доц. Венци Божков можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08