Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит или изкуството на раздялата

След 47 години Великобритания обявява края на членството си в ЕС. Очакват се тържества и протести

БНР Новини
Манекен Пис облечен подобаващо за Брекзит. За първи път брюкселският пикльо е носил този костюм на 24 април 1972, когато Островът се присъединява към ЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Брекзит заварва Обединеното кралство като че ли по-разединено от всякога. Брекзит ще стане факт в 23 часа по Гринуич (един часа българско време) – едни ще го посрещнат с шампанско и възторг, други – със запалена свещ и тревога как точно ще се затвори вратата между Острова и Континента.

В студиото на „Нашият ден“ политологът Тончо Краевски, журналистката Ели Хауърд и Жана Сталева от българската диаспора проследяват пукнатините и разделителните линии, които Брекзит начерта във външно и вътрешнополитическия живот на страната.

Разбира се, британците няма да се събудят точно утре напълно различни хора, по-скоро Брекзит ще отбележи началото на преговорите по условията на бъдещите им отношения. Отношенията между Великобритания и ЕС ще се запазят както досега до края на 2020 година. През този 11-месечен преходен период Лондон и Брюксел ще трябва да се договорят.

Казват, че когато една врата се затваря, се отваря друга – отсега обаче е ясно, че се отваря и път за нови проблеми. 

Най-належащият въпрос за нас – свободното придвижване на хора, което приехме за даденост, ще се промени.

Например е ясно, че Великобритания няма да реши емиграционния си въпрос – доколкото голямата част от емигрантите не са от ЕС, а от бившите им колонии.

Самият ЕС, който сега ще бъде доминиран от Франция и Германия, се изправи пред наследството от политиката на Великобритания – основният адвокат за разширяването на Европа на изток, с което сега Обединена Европа ще трябва да се справи“ – този кръг от теми повдигна Тончо Краевски.

Ели Хауард обърна внимание на опасността от разединяване на Обединеното кралство и желанието на Шотландия и Ирландия да останат в ЕС.

Друга серия проблеми идва от „британското усещане за изключителност, от чувството, че имат право да гледат отгоре другите хора – както изтъкна Жана Сталева. – Британия все още живее в имперското си минало. Отношението "ние сме повече от другите" живее и у политиците, и у хората и те правят страната тотално  неадекватна в съвременния свят.“

Колкото до положението на сънародниците ни на Острова, то също е белязано от класовия разделител. От една страна, е съвременният елит от хора, които са мобилни и лесно могат да потърсят реализация другаде, и от друга, хората, заети предимно в обслужващата сфера, чието положение буди неизвестност след 1 януари 2021-ва, когато ще има нови правила за желаещите да останат във Великобритания повече от 90 дни, като те ще бъдат обявени навреме – по уверенията на Ема Хопкинкс, посланик на Великобритания у нас.

Както и да се развие сюжетът Брекзит през годината, за момента като че ли онова, което обединява противоположните идеи за бъдещето на страната, е страстта, която всеки влага в спора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Станчов

Снежина Мечева: Заветът на Иван Станчов и българското самосъзнание в чужбина

Разговор със Снежина Мечева – дългогодишен директор на Българското училище "Иван Станчов" към Българското посолство в Лондон по повод издаването на специална брошура, посветена на делото на големия български дипломат и филантроп Иван Станчов. Мечева, съосновател на Асоциа а цията на българските училища в чужбина , припознава като своя..

публикувано на 11.07.24 в 13:17
Кънчо Стойчев

Кънчо Стойчев: Смислено, работещо, действено правителство в тази обстановка не е възможно

За зациклянето в българската политическа система, което обещава нови избори – разговор в "Нашият ден" със социолога Кънчо Стойчев . Шанс за положителна промяна в настоящата политическа обстановка няма, смята Стойчев. " В демократичната система основният играч са политическите партии, но нашите не са на висотата на историческия момент и на..

публикувано на 11.07.24 в 10:02

Нуждите на технологичното предприемачество у нас

Как могат да бъдат подкрепени младите хора, които имат интерес към технологичното предприемачество в България, и защо това е важно? Доц. д-р Петко Руско в, преподавател по технологично предприемачество във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, консултатнт и ментор,  разказва в "Нашият ден" за класа по технологично..

публикувано на 11.07.24 в 09:22

BreastНelp Summer Talks – информационна среща за пациенти с рак на гърдата

Онлайн приложението BreastHelp предлага възможност за бърза и ефективна телеконсултация с водещи специалисти, както и възможността за запазване на час за преглед или образно изследване онлайн. Приложението предлага и отговори на най-често задаваните въпроси за рака на гърдата. Д-р Ваня Митова , началник на Отделението по хирургия на..

публикувано на 10.07.24 в 14:33

Силни и слаби страни на здравния туризъм у нас

Балканите стават все по-притегателна дестинация за медицинския туризъм, а България привлича 50 000 здравни туристи годишно – коментар в Lege Artis на Петър Галев от CredoWeb. Според чуждите платформи, върху които се базира статистиката, България привлича чуждестранни пациенти с големия брой здравни заведения – най-много на глава от..

публикувано на 10.07.24 в 13:45