Знаете ли, че...

Снимка: slrb.bg

...най-старото печатно издание в България, което излиза без прекъсване вече 125 години, е списание „Лов и риболов”? Е, сега вече знаете, но тази седмица ще можете да научите още много неща от историята и от днешния му живот.

Гости в студиото на „И рибар съм, и ловец съм” бяха Калин Първанов, главен редактор, и Мир Богоев, бивш главен редактор на списание „Лов и риболов”. Разказаха интересни факти за създаването и историята на списанието.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ромските квартали днес – здравни и образователни предизвикателства

Трета седмица откакто живеем в условията на социална изолация. С какви ли не предизвикателства се сблъскахме през тези дни. Оказа се, че когато се налага, можем бързо да се реорганизират някои от дейностите. Най-много предизвикателствата бяха и продължават да бъдат в здравната и в образователната система. Особено когато се отнася до работата на тези две..

публикувано на 04.04.20 в 08:40
Ясмин Лари

Архитектката, която започна да строи къщи за бедни

Тя започва кариерата си проектирайки лъскави бетонни билдинги за корпорациите. От проектите и през 90-те лъха на власт, самохвалство и увереност. "Чувствам се така, сякаш изкупувам нещата, които съм правила - казва днес  Ясмин Лари - 36 години бяха starchitect ( от star-звезда и architect ), но егоистичното ми пътуване свърши. Не е специално право на..

публикувано на 04.04.20 в 09:35

Защо е толкова трудно да не си докосваме лицето

Коя от препоръките във връзка с ограничаването на заразата от Covid-19 е най-трудна за спазване и най-често бива нарушавана? " Да кажеш на хората да не правят нещо, което извършват несъзнателно, е класически проблем. Много по-лесно е да накараш някого да си мие по-често ръцете, отколкото да не си пипа лицето. Не е никак ефективно да кажеш просто: Не..

публикувано на 02.04.20 в 10:50
Български градинари в Унгария през 30-те години на ХХ в.

Българският градинарски поход в Европа и по света

Какви и кои са първите дипломати без дипломатически паспорти, които са разпространили славата на България още преди тя да е възкръснала като държава? Това са българските градинари. Веднъж посветени в тайните на новата професия, те решават да отворят своя бахча в Цариград. Първите от тях са тръгнали на гурбет в Цариград към 1715-1720 г. Установени..

публикувано на 02.04.20 в 09:35

Филолози в извънредно положение

Как извънредната ситуация пренарежда всекидневието на учените и университетските преподаватели. Кои теми, отложени задачи и проекти излизат на преден план в дните на „самоизолация“. Разговор със семейство Андреана и Йордан Ефтимови. Проф. Андреана Ефтимова е преподавателка във Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ, доц. Йордан Ефтимов е..

публикувано на 01.04.20 в 10:29