Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намибия е африканската Германия

Д-р Радина Денкова – да се държиш за ръба на водопадите Виктория. Виолета Иванова шпори околосветски върху мотор. Светослав Марков пред плочата на Гена Димитрова във Виена

БНР Новини
21
В Намибия пейзажите се сменят през 10 минути

„Има лоши пътища. Лоши пътешествия няма". Точно това щеше да пише на виртуалната табела на „Покана за пътуване“, ако имахме такава. Днес в предаването гостуват отявлени приключенци.

Представете си – прусашки ред, насред жежка Африка. Звучи като оксиморон, но според д-р Радина Денкова си е чиста истина. Тя с наслада разказва за бившата германска колония Намибия и нейната столица Виндхук. Известният дерматолог и съпругът ѝ Симеон Денков са пътували толкова много по света, а продължават да го гледат с любопитни и жадни очи. Разговарях с д-р Денкова в лекарския ѝ кабинет, но след първите няколко изречения вече бях в Намибия! Страна с размерите на Франция, но с население колкото Македония. С градчета, които биха могли да бъдат навсякъде в Европа, но и с пустинята Намиб, сменящи се цветове и пейзажи и резервата Етоша. Запалените пътешественици, д-р Радина Денкова и съпругът ѝ Симеон, са обиколили Намибия надлъж и шир с кола. А това си е изпитание, при положение че понякога шофираш 300-400 км, без да срещнеш друг автомобил. И… внезапно се оказваш в пекарна с най-хубавия ябълков пай в света.

Семейство Денкови не са пропуснали да видят водопадите Виктория откъм намибийска страна. Сега в тази част на света е лято, та водата е леко пресъхнала, но това им е дало възможност да стигнат до Дяволското гърло и да се държат смело за „ръба на водопада“. Трябва ли да си луд, за да скочиш във въртопа Дяволското гърло на водопадите Виктория? Определено, да. Или е достатъчно просто да се казваш семейство Радина и Симеон Денкови.

Български места във Виена – колкото щеш. Лично аз съм ви развеждала из австрийската столица с „Бай Ганьо“ вместо пътеводител. Светослав Марков обаче успя да ме изненада със своите открития за родолюбивата ни рубрика „50 места от българската история отвъд България“. Той е видял новопоставената паметна плоча на голямата оперна певица Гена Димитрова.

Докато слушате следващия разговор, събеседничката ми ще шпори мотора си из пустинята Атакама. За жалост, аз не съм с нея. Виолета Иванова е амбицирана да стане първата българка, обиколила света на две колела.  Желязната лейди на пътя, както я наричат приятелите ѝ, възнамерява да измине 22 хиляди километра от Чили през Мексико и САЩ до Канада, откъдето тя и моторът ѝ, когото ласкаво нарича Борко, ще отлетят… за Северна Африка.

Виолета Иванова е майка на две дъщери – на 18 и на 4 години. Малката е изминала част от пътя с баща си, следвайки мотора в кола.

За Виолета изминатите 19 хиляди километра през 16 страни са само прелюдия към истинското пътешествие. Тя е преминала на мотор от Индия до Непал. А по моите спомени там дори в Катманду имаше повече дупка, отколкото път.

Разказът на усмихнатата Желязна лейди на пътя ще продължи и следващата неделя с новини от пътешествието ѝ из Чили и с „бъдещите ѝ творчески планове“, както казват по-учените журналисти.

Снимките в галерията са на Радина Денкова, Виолета Иванова, Светослав Марков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чиито мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18
Орхидея Палешников серапиас (снимка Теменужка Минева, група

Орхидеите в България: Епизод 4 – Разпространение и уязвимост

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 25.07.24 в 16:15

Илия Бешков, мъдрецът наивник

На 24 юли 1901 г. е роден един от най-забележителните творци в българската култура – художникът Илия Бешков. Художник, но и майстор на словото, и музикант, и философ; един от българите с най-разностранни таланти, както пише за него Иво Милев в своята биография за него. Аз бих добавил: мъдрец, но наивен мъдрец, тъй като дълго време отдава на..

публикувано на 24.07.24 в 17:20