Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Поредица „Камерни партньорства“

Понеделник, 3 февруари, от 17.30 часа

Людмил Ангелов (вляво) и Веско Ешкенази
Снимка: espa-bg.com

Камерното музициране е сред най-обичаните форми на творческо взаимодействие за много голяма част от музикантите. Едновременно предизвикателство и удоволствие, това е един от най-непосредствените начини за общуване между изпълнителите.

Възникнало случайно или по конкретен повод, често подобно сътрудничество прераства в дългогодишно музикално партньорство и лично приятелство. Многобройни са примерите от световния музикален свят, част от който са и българските музиканти, към които насочваме вниманието си. Първото издание е посветено на творческия тандем Веско Ешкенази (цигулка) и Людмил Ангелов (пиано).

Следват клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, камерни проекти на Красимира Стоянова, Веселина Кацарова, Александрина Пендачанска, Ина Кънчева, Светлин Русев и Евгени Божанов, пианистката Виктория Василенко и челиста Атанас Кръстев – част от именитите ни музиканти, които са включени в поредицата „Камерни партньорства“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Андон Тодоров

Той е ученик от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. Прехвърля се тук от Благоевградската природо-математическа гимназия. Освен от математика и информатика, Дони, както всички го наричат, се интересува от най-различни неща. Сред тях са скално катерене и музика – обича да свири на барабани. Мечтае за обикновени неща – да стане..

публикувано на 27.09.21 в 16:55

Алманах с полезни учителски разработки на „Знам.бе“

Когато учителите наистина се стремят да бъдат полезни на своите ученици, те намират начина, убеден е Ангел Георгиев, един от създателите и основните двигатели на образователната платформа „Знам.бе“ . В последните години и особено в ситуация на физическа дистанция и учене от разстояние ясно пролича колко важно е да има достъпни и качествени електронни..

публикувано на 27.09.21 в 14:56

Код жълто или какво ни казва видът на болно канарче

Дори само видът на болна птичка активира имунната система на здравите ѝ съседи по кафез – са изводите от изследване, направено с необичаен лабораторен обект, какъвто са канарчетата. „Интригуващо е, че визуален стимул може да активира имунната функция, казва Ашли Лов, ръководител на проекта и доктор по екология на заболяванията от Университета в..

публикувано на 27.09.21 в 08:05

Само 30% от населението на Доха са катарци

В столицата архитекти от световна величина смятат за висш комплимент да бъдат наети за построяването поредната приумица от метал и стъкло. С наближаването на студения сезон топлолюбивците се замислят за горещи дестинации (ако Ковидът позволява). При постоянната експанзия на катарските авиолинии, които летят от полюс до полюс, все някога ще ви се..

публикувано на 26.09.21 в 08:35
Владимир Николов

Истината за динозаврите

Динозаврите са сред създанията, за които смятаме, че знаем много, заради книгите и филмите. Основна роля за това има, разбира се, „Джурасик парк“ – филм, който в известна степен се превръща в жертва на успеха си. Първият епизод от филма е успореден с научното познание за времето си (1993), но оттам насетне визията на филма се капсулира в образа от..

публикувано на 23.09.21 в 17:15