Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стратегията за дигитална трансформация на София

Зам.-кметът Владимир Данаилов: Грижа, и отговорност на всеки е да моделира града, в който живее

Зам.-кметът на Столичната община Владимир Данаилов и Нина ЦаневаСофия вече не е типична аутсорсинг икономика, а е продуктова икономика, създават се много продукти и решения с глобална реализация. Вече говорим за това градът и държавата да бъдат стимулатор на иновационния потенциал на местните компании. Затова е много е важно да щадим времето на фирмите и на гражданите. Зам.-кметът на Столичната община Владимир Данаилов гостува на "Нашият ден" и разказа за

Стратегията за дигитална трансформация на София с конкретни проекти за по-добри услуги за гражданите и бизнеса. Тя беше внесена в края на миналия месец за обсъждане в Столичния общински съвет. Изпълнението на Стратегията е поверено на зам.-кмет Владимир Данаилов, който ще отговаря за новия ресор „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“:

"Стратегията за дигитална трансформация на София – това е визията, стратегическите цели и принципите, които София, гражданите на София и бизнесът на София, е заложена за развитието на София като иновационен хъб и притегателно място за живот и за бизнес." 

"Ние сме проучили опита на Лондон и Барселона, когато създават такъв тип ресори, е да направят едно изслушване на хората и бизнеса. Ние смятаме, че е и грижа, и отговорност на всеки от нас да моделира града, в който живее."

Столичната община създава дигитална платформа “Профил на гражданина” и “Профил на бизнеса”, с които да подобри услугите, които общината предоставя на гражданите и бизнеса и да стимулира иновационния потенциал на местните компании. В дигиталната платформа ще има не само обобщена информация за социално-икономическия живот в града, но ще бъде и централизирано място за заявяване на услуги и обмен на документи с администрацията. 

Профилите са част от подобряването на услугите и качеството на живот и чрез обръщане на административните услуги към бизнеса и гражданите. Предвижда се свързване на общината със системите на другите институции и регистри, включително и с цел и за автоматично излъчване на документи. Срокът за изпълнение е до 18 месеца и е част от общата промяна за е-управление на града. Тя ще стартира и с увеличаване на електронните услуги от 50 до над 150 като в срок от една година ще се стартира с първите 15, които са най-използвани. Стратегията за дигитална трансформация цели София да бъде един от иновационните лидери в Европа и превръщането му в град, стимулиращ иновационния потенциал на местните компании.

Да минимизираме времето и интеракцията. Да поставим клиента в центъра на административната машина

Владимир Данаилов даде конкретен пример с детските заведения. В момента са необходими от 5 до 11 документа. А с интеграцията със системата за междурегистров обмен "Реджикс", изградена от Държавната агенция за електронно управление, се спестява време на гражданите. Информацията вече е събрана и така спестяваме време на родителите. 

Връзване на системи, връзване на регистри, оптимизиране, така че да не търсим информация, която вече знаем

"Административните услуги постоянно се променят. Разделяме ги по приоритети. Ще направим така, че повечето услуги да се дигитализират.", категоричен е зам.-кметът Данаилов. С НАП и КАТ вече сме свързани, предстои Министерството на образованието и т.н.

По данни на ЕС отварянето на административните данни може да доведе до 1,8 млрд. евро спестени разходи. Отварянето на данните позволява да се вземат информирани решения и да се стимулира предприемачеството при разработването на нови услуги и продукти.

Документът предвижда и възможности за решаване на актуални градски решения чрез предлагането и стимулирането на дейности, които са част от т.нар. „интелигентен град“. Става дума за разработване на платформи като интегрирана система за мобилност, споделено пътуване по квартали, интегрирана система за таксуване при услугите за мобилност, информационна платформа за разходите за комунални услуги в реално време и много други. Това ще даде възможност на бизнеса да използва възможностите на София като тестова площадка за създаването на подобни съвременни решения.

Снимки Росица Александрова и investsofia.com

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

За алтернативата, но не като алтернатива

Някой би казал, че 2020 г. не е най-удачното време за започване на бизнес, но Вероника Костадинова и Марин Янков са примери тъкмо за обратното. Независимо един от друг, Вероника и Марин замислят и осъществяват две сходни бизнес начинания. И двамата предлагат на потребителите стоки в наливно и насипно състояние. Целта им е да променят нагласите на..

публикувано на 04.03.21 в 16:30

Български теснолинейки – минало, бъдеще и настояще

На 4 март преди 105 години е откриването на първата българска теснолинейка, от Радомир до Дупница.  Какво е бъдещето на този вид транспорт, свързващ труднодостъпни, но много живописни места с останалата част от страната? Ще останат ли българските теснолинейки само свидетелство на българския строителен гений, или имат сериозно планирано и..

публикувано на 04.03.21 в 15:21

Защо все повече младежи превръщат емоционалния глад в мастна тъкан

Храната продължава да е огромен проблем за хората, но по друг начин.  4 март е Световен ден за борба със затлъстяването, което и в България се превръща в сериозно изпитание за здравето.  Все повече деца и юноши са засегнати от него, а причините за това са комплексни. За преодоляването на проблема се грижат не само специалисти по соматична..

публикувано на 04.03.21 в 13:57

Как по-малко пушачи може да означава по-малко наркозависими

Как по-малко пушачи може да означава по-малко наркозависими?  Това може да се разбере с инициативата “Спираме цигарите за “Розовата къща“. Доброволци, отказващи се временно от цигарите в полза на “Розовата къща“, единственото безплатно място в България, което помага на хората със зависимости да оцелеят. Юлия Георгиева от “Розовата къща“..

публикувано на 04.03.21 в 12:29

Езиково обучение и социални неравенства

Всички знаем, че CV без обявени езикови умения към настоящия момент не би свършило работа никому. Освен гарант за нашата добра кариерна перспектива езиковите умения се оказват крайъгълен камък за много други неща. Езиковото образование е и култура – и то задълбочена, хуманитарна култура, свързана с познаването на другия. Дали..

публикувано на 04.03.21 в 11:37