Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща с най-вдъхновяващите фотографи в света

Британският фотограф Мартин Пар гостува с изложба по време на Международната конференция „Inspiration“ в София

9
Венеция, Италия, 2005 г., ©Мартин Пар, от серията Small World

Едни от най-успешните фотографи в света ще пристигнат за Международната конференция „Inspiration“ от 8 до 9 февруари в София. Осем изключително интересни и световно признати автори в различни жанрове на фотографията ще говорят за темите, които ги вдъхновяват, и посланията на съвременната визуална култура.
Инициативата е на Клуб Фото Свят и е насочена не само към професионалистите и любителите фотографи, но и към всички, които се интересуват от най-новите тенденции и постижения във фотографското изкуство.

Специален гост на конференцията е Мартин Пар, един от най-известните документални фотографи в света и член на агенция „Магнум“. Той ще присъства лично на откриването на изложбата му „Този малък свят“ (Small World) на 8 февруари от 19 ч. в галерия „Синтезис“.

Документалният проект „Този малък свят“ (Small World) на британския фотограф е хаплива сатира, изследваща световния туризъм. В нея Мартин Пар осветява „глобалната култура“, която в процеса на търсене на други култури разрушава същите тези култури. Серията е показана за първи път през 1995 година, а изложбата в галерия „Синтезис“ ще представи четирдесет фотографии, заснети в периода 1989-2019 година.

Въпросите, повдигнати от Пар преди повече от двадесет години в документалния му проект, стават все по-актуални в днешния свят, белязан от проблема на „въглеродния отпечатък“ и безпокойството, предизвикано от глобалното затопляне.

„Туризмът е най-голямата индустрия в света, така че за мен беше неизбежно да погледна към тази тема. Важното за туризма е, че очакването как ще изглежда едно място и каква е реалността, когато вече си там, са много различни. Така че основната идея на проекта е да изследвам разминаването между очакванията и реалността“, споделя Мартин Пар.

По повод изложбата галерия „Синтезис“ ще публикува специално издание, което представя серията „Този малък свят“. Графичното му оформление е вдъхновено от туристически брошури, издавани от „Балкантурист“ през 60-те и 70-те години.

Това е второто гостуване на Мартин Пар в България след 1995 година, когато показва изложбата Home and Abroad в София и в рамките на Международните фотографски срещи в Пловдив.

Изложбата се организира в партньорство с Inspiration Photo Conference и фондация „Мартин Пар“ с подкрепата на Фотосинтезис.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Божков и Валери Чакалов

Стефан Божков и Валери Чакалов със съвместна нова излжба

В галерия "Ракурси" беше открита съвместната изложба на последните произведения на двама известни художници – Валери Чакалов и Стефан Божков. От години те често показват работите си заедно и в експозициите ясно личи онова "свободно общуване" между творбите им, "разговорът", който протича между тях. Различни като изразни средства, те..

публикувано на 29.03.24 в 15:00

Пътеводител из римския свят от Марк Сидоний Фалкс и Джери Тонър

"Обиколете Римската империя в нейния разцвет с Марк Сидоний Фалкс и неговия придружител, не особено изтънчения брит, д-р Джери Тонър", приканват издателите на книгата "Голямата обиколка на Римската империя".  Изглежда, че авторите са двама, но всъщност е един в две роли. Д-р Джери Тонър, който е ръководител на Катедрата по класическа филология и..

публикувано на 29.03.24 в 13:29

24 часа театър – събитие за истински ценители!

Наближаването на Международния ден на театъра е идеален повод за начало на театралният маратон на "Алма Алтер". От сутринта на 30-и март до сутринта на 31-ви март  театърът ще бъде дом на любители на театъра, готови да се потопят в света на театралното изкуство и да преживеят неповторими емоции. Разговорът в "Нашият ден" с Мариела Димитрова ,..

обновено на 29.03.24 в 10:44

Поетичен спектакъл в чест на Иван Радоев

ДКТ "Иван Радоев" - Плевен представя на 30 март поетичния пърформанс "Един бял лист" по стихотворения на големия български поет и драматург Иван Радоев. Така ще отбележи 97 години от рождението му.  Спектакълът е по идея на Калоян Радоев, внук на поета, а режисурата е на Йордан Славейков. Участват: Иван Радоев-син, Антъни Пенев, Димитър Николов,..

публикувано на 29.03.24 в 10:40

Пианистът Виктор Костов: Вълнението е това, което остава скрито за публиката

В Световния ден на пианото в рубриката "Темите на деня" гостува талантливия млад пианист  Виктор Костов . Преди дни в зала "България" се случи един незабравим музикален спектакъл, който остави всички присъстващи изцяло пленени от виртуозното изпълнение на вълнуващи мелодии. Концертът, озаглавен "Магията на вариациите", представи изключителни..

обновено на 29.03.24 в 10:31