Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Идоменей” от Волфганг Амадеус Моцарт, опера в три действия (съдържание)

БНР Новини
Декори от премиерата в Мюнхен, 1781, вляво - част от оригиналната партитура на Моцарт за KV366

Премиера: 29 януари 1781 г. в Рециденцтеатър, Мюнхен

Действащи лица: 
• Идоменей – цар на Крит (тенор) 
• Идаманте – негов син ( контратенор) 
• Електра – дъщеря на Агамемнон (сопран) 
• Илиа – дъщеря на троянския цар Приам (сопран) 
• Арбаче – приятел на Идоменей (баритон) 
• Върховен жрец на Нептун – тенор
• Гласът на оракула на Нептун – бас  

Действието се развива на остров Крит след края на Троянската война 
Първо действие:
По пътя към дома Идоменей обещава на Посейдон да принесе в жертва първото живо същество, което срещне, ако богът спаси него и хората му. По време на същата тази буря синът му Идаманте е спасил Илиа – дъщерята на цар Приам, както и пленниците от Троя, които баща му е изпратил в Крит. Но кой ли не е подвластен на любовта? Идаманте е покорен от чара на девойката. Тя също го харесва, но не може да реши кое е по-важно – честта ѝ на троянка или любовта ѝ към врага на народа ѝ. За да засвидетелства искрените си чувства към нея, Идаманте нарежда пленените ѝ сънародници да бъдат освободени. Но в Идаманте е влюбена и Електра, която е избягала на Крит. Приятелят на Идоменей Арбаче, който е и настойник на сина му, притеснен съобщава, че е пристигнала тъжна вест. По време на страшната буря корабите на Идоменей са потопени и царят е загинал. Електра е отчаяна, защото разбира, че мечтата ѝ за брак с Идаманте не може да се осъществи без Идоменей. Всички се отправят към брега и виждат неравната битка между хората и морската стихия. След като дава обета си на бога на морето, царят на Крит е изхвърлен на брега. Кого ли ще срещне пръв? Среща един млад момък, но в него не познава порасналия си син. Когато разбира горчивата истина, вместо радост, той яростно отблъсква младежа. Идаманте не може да разбере с какво е предизвикал неговия гняв.

Второ действие:
За да избегне изпълнението на дадения обет, по съвет на Арбаче, Идоменей нарежда на сина си да придружи Електра до Аргос и да ѝ помогне да си върне загубения престол. Идаманте е огорчен, защото така ще трябва да се раздели с Илиа. Царят нарежда да доведат Илиа. Той харесва младата троянка, но при срещата им разбира, че девойката е влюбена в сина му и се чувства още по-нещастен. От цялата ситуация най-доволна е Електра, която се надява по време на дългото пътуване да спечели сърцето на царския син. Но малко преди корабът да отплува, започва страшна буря и от морските дълбини изплува ужасяващо чудовище. Идоменей признава, че той е разгневил Нептун, тъй като не е изпълнил дадено обещание. Той не може да убие невинен човек – още повече своя син! И за да омилостиви повелителя на морските стихии, решава сам себе си да принесе в жертва. 

Трето действие: 
Илиа не може повече да крие любовта си към Идаманте. Заварва го заспал и това улеснява признанието. Щом се събужда младежът разкрива, че е решил, преди да отпътува, да убие морското чудовище. Двамата се сбогуват. Нежната любовна сцена е прекъсната от Идоменей и Електра, които настояват да отплават за Аргос. Отново носител на лошата вест е Арбаче. Народът на Крит иска да се срещне със своя цар. Идоменей признава какво е обещал на Нептун. Всички отправят гореща молба за милост. В този миг идва Идаманте, който е победил чудовището и ужасен разбира жестоката истина. Той е готов да умре, за да спаси родния край от гнева на бога. Илиа също е готова да се жертва заедно с любимия си. Трогнат от силата на любовта на двамата млади, чрез оракула си, Нептун нарежда: Любовта победи, Идоменей трябва да отстъпи престола си на Идаманте, който ще се ожени за Илиа. Идоменей нито миг не се колебае и с радост се подчинява. Разбирайки че губи всичко, Електра се самоубива. Народът слави новите си владетели.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Надежда Цанова (вляво) и Аделина Александрова

Пианистката Надежда Цанова: Много е важно един музикант да прекарва известно време насаме със себе си

Тя е млада, красива и нежна, но когато е на сцената и свири, от нея струи някаква особена, почти стоманена сила. Тази сила по всяка вероятност е част от нейната същност, защото всичко, което е постигнала през годините, в които се е развивала като музикант, говори за един много силен характер. Творческата ѝ биография изобилства с изяви от най-различен..

публикувано на 29.03.24 в 12:45
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30